Ongedierte in huis voorkomen

Fruitvliegjes rond de fruitschaal, mieren op het aanrecht en vliegen op je bordje. Ongedierte in huis is bijna niet te voorkomen. Stiekem leven er honderden insecten in je woning. Toch zijn er een aantal dingen om ervoor te zorgen dat je met minder insecten samenwoont. Ontdek hoe je ongedierte in huis voorkomt of in ieder geval zoveel mogelijk terugdringt.

Zoveel insecten leven in huis

De gemiddelde woning herbergt meer dan 150 insecten. Zelfs wanneer je dagelijks poetst. Het zijn met name spinnen, muggen, kevers en luizen die zich in je woning verbergen. In de zomermaanden heb je hier meer last van, insecten zijn dan goed actief. In de wintermaanden verbergen ze zich om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Kun je ongedierte in huis voorkomen? Nee, er blijven toch altijd wat insecten achter. Maar je kunt het aantal wel drastisch omlaag brengen. Al helemaal in de zomermaanden zodat je geen last hebt van vliegen, muggen, mieren en ander gespuis.

Laat geen voedselresten achter

De beste methode om ongedierte in huis te voorkomen: ruim voedselresten direct op. Laat geen broodkruimels op de tafel of het aanrecht liggen. Bevroren vlees ontdooi je in de koelkast, niet op het aanrecht. De fruitschaal dek je af of je bewaart het fruit in de koeling.

Heb je vuile afwas staan? Doe dit direct in de vaatwasser of was het met de hand af. Vuile afwas trekt met name mieren en fruitvliegjes aan. Zowel kakkerlakken, zilvervisjes als vliegen kunnen op etensresten afkomen.

Vuile kleding in de wasmand

Laat vuile kleding niet rondslingeren, stop dit direct in de wasmand. Zorg ervoor dat de wasmand elke week geheel leeg wordt gemaakt, je zult dus een of meerdere keren per week moeten wassen. Verder hang je geen vuile kleding terug in de kast, dit trekt gegarandeerd insecten aan.

Controleer regelmatig de kledingkast, want het kan dat er motten of andere textielvretende insecten inzitten. Eventueel hang je één of meerdere mottenballen in de kledingkast.

Een niet te vochtige omgeving

Veel insecten houden van een warme en vochtige omgeving. Bijvoorbeeld zilvervisjes en pissebedden. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op maximaal 60% te houden. Gebruik een luchtvochtigheidsmeter om dit te controleren.

Houd er rekening mee dat het in de slaapkamer vaak veel vochtiger is. Ook hier plaats je een luchtvochtigheidsmeter. Blijf net zolang ventileren totdat de luchtvochtigheid op 60% of lager uitkomt. Maak eventueel gebruik van een ontvochtiger. Dit is ideaal wanneer de lucht vochtig blijft, voor op de slaapkamer, de badkamer en in de kelder.

Je hoeft het apparaat niet elke dag aan te zetten, ongeveer twee keer per week is meer dan voldoende.

Ongedierte voorkomen in huis met horgaas

Insecten komen makkelijk via ramen en deuren binnen. Gebruik horgaas voor de ramen en installeer hordeuren. Vooral van het voorjaar tot het najaar is dit aan te raden. Eventueel kun je ook voor vaste horramen kiezen, die blijven het hele jaar door zitten.

Voedsel in gesloten verpakkingen bewaren

De voedselmot komt op rijst, pasta, brood en meel af. Maar ook chips, koek en andere etenswaren. Daarnaast kom je voedselmotten regelmatig in dierenvoer tegen. Zorg dat al het voedsel en ook het diervoer afgesloten wordt bewaard.

Laat het niet in kartonnen verpakkingen zitten want hier vreten ze zich doorheen. Gebruik potten, glazen en plastic bakken om alles vrij te houden van insecten. Het is misschien even wat werk maar het is wel een prettige gedachte dat er nergens insecten inzitten. Bovendien creëer je zo een goed overzicht van je voedselvoorraad.

Huisdieren regelmatig ontvlooien of behandelen tegen parasieten

Heb je honden, katten, egels of fretten in huis? Controleer ze regelmatig op vlooien en teken. Gebruik eventueel een middel tegen vlooien en teken, zoals een vlooienband, spot-on of een spray. Let op want konijnen en cavia’s kunnen juist weer last hebben van mijten. Terwijl vogels gevoelig zijn voor luizen.

Vooral in de zomermaanden moet je goed op de aanwezigheid van parasieten letten. Was slaapplekken van huisdieren regelmatig uit (op 60 °C). Of hang het in de zon, hierdoor drogen parasieten uit en sterven.

Houd de potgrond van kamerplanten een beetje droog

Wil je ongedierte in huis voorkomen, zorg dan dat de potgrond van kamerplanten niet te vochtig wordt. Dit trekt rouwvliegjes aan. Heb je toch last van rouwvliegjes, gebruik dan die gele vallen en je bent er zo weer vanaf.

Ratten en muizen voorkomen

Wanneer je overal voedsel laat liggen dan is de kans groot dat je ratten en muizen in huis krijgt. Je kunt het ongedierte voorkomen door voedselvoorraden goed op te bergen. Laat geen etensresten liggen. Zorg dat de afvalcontainer wat verder van je woning afstaat en altijd gesloten is.

Verder is het belangrijk om geen nestmateriaal achter te laten. Vooral op zolder kunnen ratten en muizen makkelijk aan nestmateriaal komen, bijvoorbeeld isolatiemateriaal of oude dekens. Berg dit allemaal goed op, zodat ongedierte er niet aan kan komen.

Regelmatig stofzuigen

Het is aan te raden om regelmatig je hele woning te stofzuigen. Hiermee haal je voedselresten weg, maar ook huidschilfers. Want het zijn juist de huidschilfers waar sommige insecten van leven, bijvoorbeeld de huisstofmijt. Door regelmatig te stofzuigen kom je ook van deze beestjes af.

Vang insecten zoveel mogelijk

Er zijn verschillende manieren om van insecten af te komen. Welke methode je kiest hangt van het insect af:

 • Zilvervisjes – een speciale zilvervisjesval
 • Rouwvliegjes – gele plakkertjes
 • Huisvliegen – plakstrips, insectenlamp, elektrische vliegenmepper
 • Fruitvliegjes – fruitvliegjesval, kommetje met azijn en afwasmiddel
 • Kakkerlakken – speciale val of chemische bestrijding
 • Mieren – mierenlokdoos of mierenpoeder
 • Pissenbedden – zilvervisjesval en luchtvochtigheid verlagen
 • Voedselmot – voedsel goed opbergen
 • Muggen – insectenlamp, horgaas
 • Wespen – zoetigheid opbergen, horgaas
 • Spinnen – diervriendelijke spinnenverjager
 • Ratten en muizen – voedsel opbergen, muizenval, gif, elektrische ongediertebestrijder
 • Vlooien – vlooienspray, huisdieren behandelen
 • Kevers – voedsel opbergen, insectenbestrijdingsmiddel
 • Boktor en houtworm – hout insmeren met petroleum, bestrijdingsmiddel

Je kunt last hebben van verschillende ongedierte in huis, waarbij de bestrijding telkens wat anders is. Weet daarom met welk ongedierte je te maken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven