Of een vogel kan plassen? Niet echt

Wanneer je moet plassen gebeurt dat bijna vanzelf. De urine komt niet uit je achterste maar uit je plasbuis. Tot zover het onsmakelijk gedeelte, en ik raad aan om je lunch of diner nu even uit te stellen.

Kan een vogel plassen? Dat zou je denken, want op standbeelden, in je tuin en misschien wel op je tuinmeubilair ligt vogelpoep. Dus dan zou je ook denken dat er ergens vogelplasjes moeten liggen. Misschien zie je ze niet omdat ze doorzichtig zijn.

Maar weet je, vogels plassen niet zoals mensen, honden of paarden. Ze doen dit op een heel andere manier.

Vogelpoep is groenbruin en wit

Wanneer je goed naar vogelpoep kijkt dan heeft dit vaak twee verschillende kleuren. Ten eerste zie je veel wit. Het is juist dat witte dat je goed op donkere auto’s of je zwarte jas ziet. Mensen die vogels als huisdier hebben weten als geen ander hoe opvallend de witte ontlasting van een vogel kan zijn.

De tweede kleur die je in vogelpoep tegenkomt is groen, bruin of groenbruin. Soms kan het zelfs een blauwige of grijzige kleur hebben. Maar nooit koningsblauw of feloranje, dat zou een beetje gek zijn. De kleur van de ontlasting wordt bepaald door het voedsel dat de vogel eet.

Een vogel heeft geen aparte plasopening

Bij mensen en veel dieren zijn er twee openingen (uitgangen) aanwezig. De een is voor de ontlasting en de ander voor de urine. Een vogel heeft geen twee uitgangen. Ze hebben slechts één uitgang, namelijk de cloaca. Dit is tevens een ingang.

Via de cloaca komen ontlasting en urine naar buiten. Vrouwelijke vogels leggen via de cloaca eieren. Mannelijke vogels bevruchten via hun cloaca de vrouwtjes, dat ook weer via de cloaca bij het vrouwtje gebeurt. Het is dus een multifunctionele in- en uitgang.

Krijgt je vogel de juiste en gezonde voeding? Koop het beste vogelvoer online.
Bestel vogelvoer in de webshop

Vogels kunnen plassen maar combineren dit met poepen

Nu is het de vraag of vogels kunnen plassen. Ja dat kunnen ze, maar niet zoals je dat gewend bent. Vogels combineren plas en poep met elkaar. Dat is ook precies wat je in de kleuren van vogelpoep terug ziet.

Het witte gedeelte is plas. Het gekleurde gedeelte bestaat uit ontlasting. Nu is duidelijk waarom vogelpoep vaak wit is: er komt meer urine dan ontlasting naar buiten.

Vogels die veel fruit eten

Wanneer je een halsbandparkiet of misschien wel een lori hebt dan weet je als geen ander dat de ontlasting heel dun en waterig kan zijn. Halsbandparkieten eten veel fruit en lori’s leven van nectar. Al dat waterig voedsel zorgt voor een hogere urineproductie. Veel van deze vogels ‘poepen’ maar eigenlijk lijkt het meer op plassen. Het is niets anders dan vocht dat naar buiten komt.

Waarom de urine van vogels wit is

Het is eigenlijk vreemd dat mensen en veel dieren gele urine produceren en dit bij vogels een witte kleur heeft. Hoe kan dit? Vogels maken veel urinezuur aan, dit heeft een witte kleur. De plas van vogels is sterk geconcentreerd, dat verklaart waarom het zo wit uitziet.

Vogels die van vochtig voedsel leven hebben heel vaak witte poep. Denk hierbij aan fruitetende vogels maar ook vogels die vlees of vis eten. Vogels die voornamelijk zaden en gras eten vertonen donkere poep.

Een vogel poept niet: dit is er aan de hand

Voor vogeleigenaren is het belangrijk om de gezondheid van hun huisdier goed in de gaten te houden. Vogels zijn heel kwetsbaar. Ziekte zullen ze niet zo snel tonen, om te voorkomen dat roofdieren merken dat ze een makkelijke prooi zijn. Wanneer je ziet dat een vogel ziek is ben je vaak al te laat.

Daarom is het goed om regelmatig naar de ontlasting te kijken. Een vogel die zich niet lekker voelt zal minder poep produceren. Ten eerste komt dit omdat het dier minder eet en drinkt. Maar ook omdat er misschien iets vastzit in de maag of de darmen.

Wanneer je merkt dat de vogel beduidend minder poept of misschien helemaal niet meer poept, is het goed om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Bij voorkeur een gespecialiseerde vogelarts.

De vogel heeft diarree

Het kan ook dat de vogel last heeft van diarree. Dit is herkenbaar aan een waterige en slijmerige ontlasting. Ook gaat de gezondheid van het dier snel achteruit. De vogel zit bol en vertoont weinig activiteit.

Let op want vogels die van fruit of nectar leven lijken altijd diarree te hebben. Waterige ontlasting is bij deze vogelsoorten heel normaal. Ken dus het ontlastinggedrag van je vogel. Koop je een nieuwe vogelsoort waarmee je niet bekend bent, lees je dan eerst in de voedingswijze, het gedrag en de opvoeding in.

Diarree is vaak het gevolg van een nierinfectie, maaginfectie of een darminfectie. Zelden is diarree het gevolg van stress, al kan dit af en toe wel voorkomen. Bedenk dat vogels stressgevoelig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven