Nieuwe dierenwet: dat gaat een (dieren)staartje krijgen

In 2021 is er een nieuwe dierenwet aangenomen. Deze wet gaat vanaf 2023 in. Volgens de nieuwe dierenwet mogen konijnen, vogels en andere dieren straks niet meer in een kooi of hok worden gehouden. Dit zorgt natuurlijk voor veel discussie. Probleem is dat dieren vaak ook voor hun eigen veiligheid in een kooi zitten. Kunnen we straks nog wel huisdieren houden?

Andere huisvesting voor vee en huisdieren

De nieuwe dierenwet die in 2023 ingaat geldt voor alle dieren die door de mens wordt gehouden. Dit is dus vee (paarden, koeien, schapen), pluimvee (kippen, eenden) en huisdieren (honden, katten, konijnen, vogels).

Wat zegt deze dierenwet, die in 2021 stilzwijgend door de Eerste Kamer is aangenomen? Het komt erop neer dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. In eerste instantie wordt gezegd dat dieren niet meer in een kooi of hok mogen leven. Ze moeten zich dus vrij kunnen bewegen.

Zo is het met de huisvesting gesteld

Veel dieren worden in veel te kleine kooien of hokken opgesloten. Bijvoorbeeld twee parkieten in een kooitje waar ze zich amper kunnen draaien. Of een hond die zijn leven in een buitenrem moet doorbrengen. Het gaat ook over vee: koeien, schapen en kippen die de hele dag staan opgesloten.

In dat opzicht is het begrijpelijk dat deze dieren een beter leven verdienen. Maar niet alle kooien en hokken zijn slecht. Zo worden er voldoende konijnen, cavia’s, vogels of andere dieren ruim gehuisvest. Bovendien komen deze dieren dagelijks uit hun kooi. Hierdoor kunnen ze zich enkele uren per dag vrij bewegen.

Voor de veiligheid van mens en dier

Binnen de nieuwe dierenwet wordt niet gekeken naar de veiligheid van het dier zelf. Paarden bijvoorbeeld, die worden ‘s avonds op stal gezet. Vaak is dit om ze te beschermen tegen kwaadwillenden en roofdieren. Of vogels, wanneer ze de hele dag los in huis zouden vliegen dan kunnen er ongelukken ontstaan. Bijvoorbeeld in het afwaswater vallen, in een kokende pan water terechtkomen of door een openstaand raam ontsnappen.

Moet je het konijn echt de hele dag los laten lopen zodat hij zichzelf doodknaagt aan elektriciteitskabels? Is het wenselijk dat een slang zich vrijelijk door de woning beweegt en zijn verzorgers aanvalt? Een kat en hamster beiden los in de woonkamer waarbij jij mag raden wat de kat eet? Over dit soort dingen hebben de eerste en Tweede Kamer helemaal niet nagedacht.

Natuurlijk gedrag van dieren? Dan moet je alles verbieden

Wanneer je naar de nieuwe dierenwet kijkt dan staat het natuurlijk gedrag van dieren voorop. Enerzijds begrijpelijk, maar dit gaat wel erg ver. Zouden dieren alleen de mogelijkheid krijgen tot natuurlijk gedrag dan kun je het volgende allemaal gaan verbieden:

  • Een enkele hond als huisdier houden
  • Paardrijden
  • Koeien melken
  • Kattenbrokjes voeren
  • Vogels binnenshuis houden
  • Kippeneieren rapen

En zo nog veel meer. Deze wet laat zich niet eenvoudig verklaren en de Tweede Kamer heeft hier nog het een en ander over uit te leggen.

Wel doen: ruimere huisvesting

Iets dat wel binnen de nieuwe dierenwet zou passen zijn eisen met betrekking tot een ruimere huisvesting. Je komt dan op minimale afmetingen voor dierenkooien uit. Bijvoorbeeld de eerder genoemde parkieten die in een kooi van 30 x 30 cm en een hoogte van 30 cm zitten. Dat is veel te klein. Deze kooi zou minimaal 60 x 30 moeten zijn met een hoogte van 50 cm.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van dieren die in te kleine kooien zitten. Dit is niet altijd de schuld van de huisdiereigenaren, soms weet die niet beter.

Er moet ook eens gekeken worden naar winkels die dit soort kleine hokken en kooien verkopen. Neem nu de plastic schildpaddenbak met een eilandje en een palmboompje. Dit wordt ook wel de schildpaddendood genoemd: jonge schildpadden sterven hier vaak in. Die dodelijke bakken kun je gewoon (online) kopen. Dan geef je mensen ook wel de gelegenheid om dieren slecht te huisvesten.

Staan ze straks bij jou op de stoep?

Hoe de nieuwe dierenwet ook vorm gaat krijgen, het probleem zal de handhaving zijn. Staan ze straks bij jou op de stoep om te kijken of je konijn vrijelijk rondloopt en verstrikt raakt in de elektriciteitskabels? Willen ze er zeker van zijn dat je hamster door de woonkamer rent en je hele keukenvloer kapot heeft geknaagd?

Zover zal het niet komen, ze gaan echt niet overal aanbellen. Het zal voornamelijk de veehouderij zijn die hier last van krijgt. Dat is ook precies de branche die de nodige aandacht verdient. Want met betrekking tot het houden van vee is er nog teveel leed en ellende.  Gelukkig niet overal maar hier en daar mag er best iets veranderen. In dat opzicht zou die nieuwe dierenwet heel acceptabel zijn, maar niet wanneer het op het loslopen van huisdieren gaat. Doe even normaal!

Schuiven naar boven