Nederlandse konijnenrassen – beschrijvingen

De Hollander is een van de bekendste Nederlandse konijnenrassen. Maar er zijn nog veel meer bijzondere rassen, soms met een unieke verschijning. Zoek je een pluizig en aanhankelijk huisdier, dan moet je zeker eens bij de populaire konijnenrassen uit Nederland kijken.

Het Hollander konijn (Brabander konijn)

De naam doet vermoeden dat het konijn uit Nederland komt, en in de basis klopt het ook. Vroeger bestond het ras ‘Brabander’, dat naar Engeland geëxporteerd werd. Vanwege de mooie aftekening ontstond het Hollander konijn, en zo kwam hij weer terug naar Nederland.

Het is vooral het uiterlijk dat zo bijzonder is. Dit konijn is aan de voorzijde wit terwijl de achterhand gekleurd is. Verder is er een wit masker aanwezig maar zijn het gezicht en de oren gekleurd. Het karakter van de Hollander is erg vriendelijk, sociaal en aanhankelijk.

Bezoek de konijnenwebshop

Deilenaar – oorsprong in Gelderland

De Deilenaar is een ras dat je nog maar weinig tegenkomt. Hij werd oorspronkelijk omwille van de pels gefokt, te danken aan de bijzondere haarstructuur. De vacht is altijd glanzend, dieprood van kleur met zwarte toppen. Opvallend is dat de vacht wat langer is dan bij veel andere rassen. Op volwassen leeftijd weegt de Deilenaar tussen de 2 en 3,5 kg.

Een knuffelbaar konijn dat vriendelijk van aard is. Het ras is sinds 1940 officieel erkend en is door de jaren heen zeer geschikt geworden als huisdier.

Beige – bedreigd ras

Een Nederlands konijnenras dat vernoemd is naar een kleur: Beige. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de kleurtinten licht. Het ras lijkt nog het meest op de Havanna en dat heeft met de verwantschap te maken. Dit ras komt van oorsprong uit Zuid-Holland en is zeer geschikt om als huisdier te houden.

Het karakter is rustig en lief, waardoor hij ook geschikt is voor kinderen. Helaas kom je de Beige nog maar zelden tegen, en is het ras met uitsterven bedreigd. Slechts enkele fokkers houden zich er nog mee bezig.

De Gouwenaar

Vanuit Gouda is dit Nederlands ras ontstaan, genaamd de Gouwenaar. Dit konijn valt op dankzij de egale lichtblauwe kleur, waarbij ook het rustige karakter kenmerkend is. Hij laat zich prima aaien en is hiermee geschikt voor volwassenen en kinderen. De oorsprong ligt bij de Havana konijnen waarbij de fokker binnen een nestje Havana ook wat jonkies met een zachtblauwe kleur zag. Hier is hij verder mee gaan fokken.

Havana (Gelderland)

Net als de Gouwenaar is ook de Havanna van Nederlandse oorsprong. Hij valt op met zijn diepbruine kleur, alsof het de kleur van chocolade is. De vacht is altijd dicht en glanzend. Volwassen konijnen hebben een gewicht die tussen de 2,5 en 3,5 kg ligt. Deze konijnen zijn lief, levendig en attent. Sommigen omschrijven ze als schuw maar zo is het niet bedoeld.

De Sallander

Rechtstreeks uit Overijssel is de Sallander ontstaan. Het ontstaan van dit ras gebeurde door een kruising met chinchillakonijnen en Thüringers. Dit levendige konijn kom je veel op tentoonstellingen tegen, maar is ook geliefd als huisdier. Het gaat hier wel om grote dieren die tussen de 3 en 4 kg wegen. De kleur is gebroken wit, maar veel haarpunten hebben een bruin tot zwart topje.

Voor liefhebbers: de konijnenencyclopedie

Thrianta met oranjerode kleur

Alweer een ras uit Nederland, dit keer uit Drenthe. Het is het resultaat van een kruising tussen een bruine Tan en een Havana. Dit klein tot middelgroot ras heeft een gewicht dat tussen de 2,2 en 2,7 kg ligt. De kleur van de vacht is oranjerood, het karakter is zeer vriendelijk. Hij is dan ook zeer geschikt als huisdier maar wordt zelden als zodanig gehouden. Het zijn voornamelijk enthousiaste fokkers die veel tijd steken in de Thrianta. Buiten Nederland en België kom je dit ras nauwelijks tegen.

Klein lotharinger

Wanneer je dit konijn ziet moet je nog het meeste aan een Dalmatiër (hondenras) denken. Hij is wit gekleurd, heeft een zwarte streep op de rug, een zwarte neus en zwarte oren. Aan weerszijden van het lichaam bevinden zich zwarte vlekken, en om het oog is een zwarte tekening zichtbaar.

Het gaat hier om een middelgroot ras dat niet meer dan 3 kg mag wegen. De oren hebben een lengte van 10 cm met een maximum van 12 cm. Ondanks het zachtaardige karakter zijn deze konijnen zeer levendig. Je komt hem regelmatig als huisdier tegen, maar ook op tentoonstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven