Muizenkeutel niet zo onschuldig als het lijkt

Zie je een muizenkeutel in de woning of de schuur liggen? Belangrijk om deze niet aan te raken. Een muizenkeutel is niet zo onschuldig als het lijkt. Deze keutel kan namelijk besmet zijn met het hantavirus, dit veroorzaakt ziekte bij mensen. Overigens is het wel praktisch wanneer je muizenkeutels kunt herkennen. Zo weet je of je te maken hebt met een muizenplaag. In deze blogpost bespreek ik alles over de muizenkeutel.

Muizenkeutel herkennen

Eerst maar eens een praatje over de muizenkeutel. Je voelt hem al aankomen, maar dit is de ontlasting die muizen produceren. Een muizenkeutel is kleiner dan een rattenkeutel. Sommigen omschrijven muizenkeutels als hagelslag, dit klopt gedeeltelijk. Muizenkeutels zijn dikker dan hagelslag en vaak ook wat langer.

[do_widget id=custom_html-29]

Een muizenkeutel is 3-6 mm groot. Wanneer deze groter dan 7 mm is dan gaat het hier waarschijnlijk om een rattenkeutel. Rattenkeutels zijn ook altijd dikker dan muizenkeutels.

Een verse muizenkeutel is zacht en glanst. Wanneer deze opdroogt krijgt het een donkere kleur. Ook wordt de muizenkeutel dan hard. Je ziet, muizenkeutels herkennen is niet zo moeilijk.

Hier tref je de keutels aan

Het vaakst zie je muizenkeutels achter keukenkastjes, in de schuur of garage, de kelder of op zolder. Eigenlijk overal waar ook voedsel of nestmateriaal aanwezig is. Muizen laten hun keuteltjes overal rondslingeren. Het is dus niet zo dat ze in een hoekje poepen, iets dat je bijvoorbeeld van konijnen en hamsters wel gewend bent.

Muizenkeutels en buiksmeer

Hoe weet je of je muizen in huis hebt? Dat merk je aan verschillende zaken:

  • Knaagschade
  • Muizenkeutels
  • Buiksmeer

Buiksmeer tref je bijna altijd tegelijkertijd met muizenkeutels aan. Je herkent buiksmeer als stinkende bruine of zwarte vegen over de vloer, langs wanden of op voorwerpen. Het buiksmeer ontstaat door urine waar muizen met hun buik doorheen wrijven.

Zijn muizenkeutels gevaarlijk?

Wanneer je een muizenkeutel ziet liggen moet je deze nooit met je handen oprapen. Zijn muizenkeutels gevaarlijk? Ja, een muizenkeutel kan ziekteverwekkende virussen en kiemen bevatten. Omdat muizen overal rondscharrelen en onhygiënisch zijn is de kans zeer groot dat een muizenkeutel besmet is.

Hantavirus soms dodelijk

Veel muizen en ratten dragen het hantavirus bij zich. Dit virus verspreidt zich via de muizenkeutel. Het is dus opletten wanneer je met een muizenkeutel in aanraking komt. Bij een hantavirus infectie ontstaan er griepachtige verschijnselen. Ook kunnen er klachten aan de nieren of lever ontstaan. In veel gevallen is een hantavirus infectie niet ernstig. Toch kan het hantavirus dodelijk zijn, dit zie je bij mensen met een verminderde afweer. Gelukkig komt dit weinig voor en is behandeling goed mogelijk.

Muizenkeutel opruimen: zo doe je dat

Of het nu om een enkele muizenkeutels of meerdere muizenkeutels gaat, deze moet je verantwoord opruimen. Wanneer je muizenkeutels opveegt dan dwarrelt stof op. In dat stof zit het hantavirus of andere virussen. Daarnaast kun je besmet raken door het eten van voedsel dat door muizen besmet is.

Voorkom besmetting door schuilplaatsen, muizenkeutels en rattenkeutels te vermijden. Mocht je toch een muizenkeutel aantreffen en je moet deze opruimen, doe dit dan volgens onderstaande methode.

  • Spuit de muizenkeutels nat
  • Draag beschermende handschoenen
  • Raap de muizenkeutel met een papiertje op
  • Stop de muizenkeutel in een plastic zak en knoop deze dicht
  • Desinfecteer het gebied met bleekmiddel

[do_widget id=custom_html-45]

Muizenkeutel gegeten, hoe ernstig is dat?

Natuurlijk ruim je een muizenkeutel direct op, maar wel via bovenstaande methode. Je kind of huisdier heeft een muizenkeutel gegeten. Is dit ernstig? Feitelijk kan iemand hier ziek van worden. Na het eten van een muizenkeutel is het is belangrijk om de gezondheid goed in de gaten te houden.

Wanneer er binnen één tot enkele dagen griepachtige verschijnselen ontstaan, kun je eventueel advies aan de huisarts (mensen) of dierenarts (huisdieren) vragen.

Muizenkeutel op raam

Niet te geloven, maar je treft een muizenkeutel op het raam aan. Je vraagt je af hoe deze hier terechtkomt. Eigenlijk heel simpel: muizen klimmen via de stenen muur omhoog. Het zijn ontzettend goede klimmers, vooral wanneer het een ruwe ondergrond betreft. Een muis kan niet tegen een raam omhoog klimmen, dat is te glad.

De muizenkeutel op het raam komt hier omdat de muis tegen de gevel omhoog klimt en poept. Een muizenkeutel is plakkerig. Wanneer deze op het raam valt blijft hij hier kleven. Verwijder de muizenkeutel voorzichtig, draag altijd beschermende handschoenen. Je kunt ook een schepje gebruiken, spoel het schepje hierna goed af.

Het bestrijden van muizen

Tref je een muizenkeutel aan, dan is de kans groot dat je meerdere muizen in huis hebt. Een muis leeft namelijk zelden alleen. Vaak leven ze in groepen van enkele tientallen exemplaren. Muizen bestrijden is ontzettend belangrijk. Doe je hier niets aan, dan komen er steeds meer bij. Dit brengt onhygiënische toestanden met zich mee.

Hoe kun je het beste muizen bestrijden? Veel mensen doen dit met huismiddeltjes, dit werkt niet voldoende. Het beste kun je gebruik maken van een muizenval of muizengif. Bij muizenval heb je de keuze uit het doden van muizen of ze levend vangen en ergens anders uitzetten.

Bekijk muizenvallen

Muizengif werkt alleen wanneer je het ook consequent gebruikt. Je moet het muizengif vervangen wanneer het op is. Het gif heeft namelijk enkele weken nodig om in te werken. Dit betekent dat muizen er meerdere keren van moeten eten. Voordeel van muizengif is dat de dode muizen indrogen. Hierdoor gaan de dode muizen niet stinken en trekt het ook geen vliegen aan.

Even heel wat anders: de muizenkeutel schelp

Wist je dat er ook zoiets als een muizenkeutel schelp is? Het gaat hier om een klein slakje. Dit slakje is ongeveer een centimeter hoog, de schelp heeft tot 12 windingen. Interessant om te weten is dat de muizenkeutel in Nederland in de voorlaatste ijstijd leefde. Je zult hem tegenwoordig niet meer in Nederland aantreffen. Wel aan de kust van Noorwegen, de Middellandse Zee en de Canarische eilanden.

Door stroming kan de muizenkeutel schelp wel op Nederlandse en Belgische stranden terechtkomen. De kans dat je er een vindt is het grootst in Zeeland en aan de kust van de Waddeneilanden. Hier vind je hem in strandgruis. Wil je echter een levende muizenkeutel vinden, dan zul je toch naar een gebied moeten reizen waar dit slakje veel voorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven