Last van muizen in de tuin? Voordat je het weet dringen ze de woning binnen. Muizen verspreiden verschillende ziekten zoals salmonellose en de ziekte van Weil. Bovendien krijg je ook nog eens last van stank, zowel in de tuin en misschien wel in de woning. Het is belangrijk om muizen in de tuin direct te bestrijden.

Oorzaak van muizen in de tuin
Hoe kan het dat muizen zich in je tuin huisvesten? Waarschijnlijk omdat deze knaagdieren hier voldoende voedsel vinden. Mogelijk vinden de muizen ook een goed onderkomen zoals een schuurtje, afdak of misschien wel een (leegstaand) dierenverblijf.
Voed je vogels met broodresten, voer of vetbollen? Ook dan is de kans groot dat je muizen aantrekt. Simpelweg kun je stellen dat voedingsbronnen de oorzaak zijn van een muizenplaag.
Wanneer ze de woning binnendringen
Het vervelende aan deze kleine klagers is dat ze vanuit de tuin ook makkelijk de woning binnenkomen. Vooral wanneer je overal voedsel laat rondslingeren of verpakkingen niet goed dichtdoet vraag je erom. Daarnaast zijn muizen altijd op zoek naar een warme plek om te nestelen. De woning is lekker warm, dat is een feit.
Het verspreiden van ziekten
Muizen zijn ontzettend onhygiënisch. Ze zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende ziekten. Sommige van deze ziekten komen alleen in andere landen voor, andere ziekten ook in Nederland. Het gaat onder andere om de ziekte van Weil en salmonellose. Minder vaak verspreiden ze de pest, leptospirosis, de rattenbeetziekte of het hantavirus.

Misschien denk je dat muizen in de tuin geen kwaad kan. Maar let op, door tuinieren, spelende kinderen, andere huisdieren of op blote voeten door de tuin lopen kun je besmet raken met deze ziekten.
Zo herken je of je last hebt van muizen
Muizen in de tuin herkennen is belangrijk. Wanneer je er op tijd bij bent dan voorkom je een grote muizenplaag of muizen in huis. Hoe kun je muizen in de tuin herkennen? Let op de volgende aandachtspunten:
- Knaagsporen aan houtwerk zoals tuinhuisje, schuurtje, hekken of dieren verblijven
- Nesten in het tuinhuisje of schuurtje of onder het tuinafval
- Aangevreten planten, groenten of fruit
- Muizenkeutels, vaak langs wanden
- Hoopjes verscheurd papier
- Af en toe zie je een muis door de tuin rennen
Omdat muizen vooral in de avonduren actief zijn kan het lang duren voordat je in de gaten hebt dat deze knagers aanwezig zijn. Heb je eerder last had van muizen dan ben je natuurlijk een stuk alerter. Zie je regelmatig een muis door de tuin wegschieten dan is de kans groot dat er veel muizen aanwezig zijn. Maar het kan ook dat er weinig voedsel aanwezig is waardoor muizen een groter gebied controleren.
Muizen in de tuin bestrijden
Voorkom grotere problemen: muizen in de tuin bestrijden is de eerste stap. Dit begint natuurlijk met het opruimen van voedsel. Vind je het leuk om vogels te voederen? Gebruik dan altijd een voederhuisje op een hoge standaard. Deze voederhuisjes zijn zo gebouwd dat muizen er niet tegenop kunnen klimmen. Plaats het voederhuisje niet langs een muur, anders kunnen muizen het huisje via de muur alsnog bereiken.
Misschien heb je huisdieren in de tuin. Denk hierbij aan een volière, konijnen, cavia’s of iets anders. Voeder op vaste tijden. Ruim het voer wat overblijft direct op. Of zorg dat muizen niet bij de voederbakjes kunnen.
De tuin muisonvriendelijk maken
Maak het muizen zo lastig mogelijk. Heb je een gazon/gras? Maai dit dan regelmatig kort. Laat tuinafval niet ergens op een hoop liggen maar doe dit in de gft bak. Snoei struiken en planten regelmatig bij, hierdoor kunnen muizen zich niet tussen beplanting verschuilen.
Zorg er verder voor dat zowel voedsel als water niet makkelijk toegankelijk is. Repareer ook lekkages aan regenpijpen.
Muizen verjagen met uien of azijn
Vaak wordt er gebruik gemaakt van uien of azijn. Kun je muizen verjagen met uien? Ja, dit werkt maar niet voor de lange termijn. Verse uiengeur is iets waar muizen een hekel aan hebben. Wanneer je enkele uien kapotsnijdt en in de tuin neerlegt dan vermijden muizen deze plek. Maar de geur verdwijnt al snel waardoor muizen terugkomen.
Hoe zit het met muizen verjagen met azijn? Een beetje hetzelfde idee. Ze vinden azijn niet prettig ruiken maar ze wennen hier uiteindelijk aan. Deze huismiddeltjes van oma (oma weet raad) werken dus tijdelijk.
Muizen bestrijden met geluid
De laatste jaren wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van geluid, dit moet muizen verjagen. Hiervoor zijn speciale apparaatjes verkrijgbaar. Hoe werkt dit? Het gaat om apparaten die hoge tonen uitzenden. Deze hoge tonen zijn niet voor mensen hoorbaar maar wel voor muizen, ratten, katten en andere ongewenste gasten.
Door de continu uitstoot van dit geluid raken muizen geïrriteerd. Uiteindelijk zoeken ze een rustiger verblijf. Dit betekent dat muizen uit de tuin vertrekken. Natuurlijk is de kans aanwezig dat je de buren met jouw muizen opzadelt.

Houd er rekening mee dat ook je hond of je kat deze geluiden hoort. Schakel het apparaat uit wanneer je huisdier in de tuin speelt.
De levende en dodelijke muizenval
Heel effectief: de muizenval. Hierbij heb je keuze uit verschillende varianten. De bekendste is de muizenval met klem. Hierbij wordt de muis met wat voedsel gelokt. Zodra deze de klem activeert klapt de val dicht. Hierbij wordt de muis in één handeling gedood.
De levende muizenval vangt muizen, zoals de naam al doet vermoeden, levend. Je hebt de keus om de muis elders vrij te laten of alsnog te doden.
Muizen in tuin met muizengif bestrijden
Als laatste is er het muizengif. Het is hierbij belangrijk dat muizen er regelmatig van eten. Langzaam verandert het bloed van de muis en kan niet meer stollen. De muis sterft aan inwendige bloedingen. Door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ervaren muizen hier weinig stress van.
Het is niet de bedoeling dat honden of katten van dit gif eten. Toch zijn de doseringen zo laag dat het waarschijnlijk niet direct schadelijk is voor hond of kat, tenzij het om grote hoeveelheden gif gaat. Bij het gebruik van muizengif moet je consequent zijn en het regelmatig aanvullen.
Met bovenstaande methoden is muizen in de tuin bestrijden vrij eenvoudig. Controleer regelmatig of de muizen weg zijn.
