Motten herkennen – een mottenplaag

Last van een motplaag? Motten herkennen is de eerste stap. Soms gaat het namelijk om een ander insect. Pas wanneer je zeker weet dat je motten en huis hebt dan kun je deze ook bestrijden. In dit artikel lees je alles over had herkennen van de verschillende soorten motten. Want het zijn best wel veel verschillende soorten.

[do_widget id=custom_html-73]

Algemene informatie over motten herkennen

Wil je motten herkennen dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ten eerste gaat het om insecten die tot de nachtvlinders behoren. Motten hebben altijd een lang en smal lichaam. Sommige soorten hebben mooie vleugels maar de meeste motten zijn onopvallend gekleurd. De volwassen motten zijn vaak onschadelijk, het zijn de rupsen die voor overlast zorgen.

De kledingmot

Een mottensoort waar je veel last van kunt hebben is de kledingmot oftewel klerenmot. Dit insect komt op kledingkasten af. Voordat je het weet zitten er meerdere motten in je kledingkast. Het gevolg: gaatjes in je mooie kleding. Hier moet wel bij gezegd worden dat deze motten voornamelijk op dierlijke textielsoorten afkomen. Denk hierbij aan zijde, wol, bont en kasjmier.

De kledingmot herkennen is niet zo moeilijk. Het gaat hier om een nachtvlinder, dit betekent dat hij voornamelijk ‘s nachts actief is. De spanwijdte van de kledingmot bedraagt 10-15 mm. De volwassen insecten worden aangetrokken door organische materialen zoals wol, haar, bont, veren maar ook linnen en katoen. Wanneer dit warm en vochtig is dan heeft dit een extra grote aantrekkingskracht op de kledingmot.

Het vrouwtje legt haar eitjes in dit soort materialen. De rupsen van de kledingmot wat zijn 7-9 mm lang en hebben een witte kleur. De kop is opvallend bruin.

Gewone pelsmot

Wil je motten herkennen dan gaat dat zeker lukken met de gewone pelsmot. Dit diertje is namelijk een opvallende verschijning. Hij heeft een langgerekt lichaam en een spanwijdte van 9-16 mm. De vleugels zijn grijsbruin van kleur waarbij er een aftekening van vele stippels aanwezig is. Hierdoor lijkt de gewone pelsmot op zandkorrels.

De larve van de gewone pelsmot leeft van wol, bon, haar en veren. Je komt hem in de kledingkast maar ook in vogelnesten tegen. Ook de larve heeft een opvallende gestippelde aftekening en een bruin gekleurd lichaam.

Bruine huismot

De bruine huismot wordt ook wel zadenmot genoemd. Je kunt deze motten herkennen doordat ze wat groter zijn dan de kledingmot: de spanwijdte bedraagt 15-26 mm. De kleur van dit insect is donkerbruin. Wanneer je goed kijkt zie je drie tot viervlekken op de voorvleugels zitten. De achtervleugels zijn lichter van kleur.

Vaak veroorzaakt de bruine huismot overlast doordat je de rupsen binnenshuis tegenkomt. Ze eten van alles, van wol tot papier maar ook grote insecten of uitwerpselen. Het probleem met de bruine huismot is dat je hem zelfs in de winter tegen kunt komen.

Grote meelmot (voedselmot)

In Nederland en België vliegen er drie verschillende soorten meelmotten, ook wel de voedselmotten genoemd. Allereerst is er de grote meelmot. Dit insect heeft een spanwijdte van maar liefst 18-30 mm. De vleugels hebben een mooie aftekening. De bovenkant en de vleugelpunten zijn donker gekleurd, het midden is juist licht gekleurd. Wanneer het diertje rust dan steekt zijn achterlichaam recht omhoog.

De rupsen van de grote meelmot kom je in graanproducten tegen. Het is dan ook niet vreemd dat de grote meelmot als plaaginsect wordt gezien.

Grauwe meelmot

De grauwe meelmot lijkt helemaal niet op de grote meelmot. Hij heeft een spanwijdte van 20-25 mm en opvallend lichte vleugels. De ondervleugels zijn groter dan de bovenvleugels. Hierbij zijn de ondervleugels bijna doorzichtig terwijl de bovenvleugels een lichtbruine kleur hebben.

Van oorsprong komt de grauwe meelmot uit India maar hij wordt sinds 1877 in Europa gezien. Toch kom je hem in Nederland en België zelden tegen. De rupsen tref je in tarwemeel aan. Soms willen de rupsen ook nog wel eens van dode insecten leven.

Indische meelmot

Motten herkennen kan soms lastig zijn want er zijn veel verschillende soorten. Een gast waar je vaker mee te maken krijgt is de Indische meelmot. Dit plaaginsect komt overal ter wereld voor, dus ook in Nederland en België. De volwassen Indische meelmot heeft een lengte van 1 cm. Wanneer hij stilzit dan liggen de vleugels strak tegen het lijf gesloten. Het bovenste gedeelte is crèmekleurig, het onderste gedeelte roodbruin. Hier tussenin is er een duidelijke band zichtbaar.

De Indische meelmot legt de eitjes in voedselvoorraden. Denk hierbij aan granen, tarwe, meel, dierenvoedsel, broodproducten, koek, snoep en nog veel meer. De larven doen zich aan het voedsel tegoed. Hierbij spinnen ze draden, zo herken je geïnfecteerd voedsel.

Welke kleur heeft een mot?

Motten zijn in de nachtelijke uren actief. Hierbij kunnen ze geen felle kleuren gebruiken. Daarom zijn de meeste motten bruin, crème of rood van kleur. Soms is er een aftekening zichtbaar, vaak in de vorm van een band of strepen.

Kan een mot prikken?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn volwassen motten in veel gevallen onschadelijk. Een mot kan niet prikken, bijten of steken. Doordat ze niet zoemen tijdens de vlucht heb je er ook niet veel last van. Toch kunnen motten binnenshuis vervelend zijn. Niet alleen leggen ze hun eitjes in de kledingkast of in voedsel, ook is hun gefladder vaak irritant.

Hoe weet je of je motten hebt?

De volwassen motten zie je binnenshuis vliegen. De larven kom je vaak per toeval tegen. Bijvoorbeeld doordat er gaatjes in je mooiste kledingstuk zit. Of omdat je larven in je voedsel aantreft. Let op want soms zie je de larven niet maar zie je wel draden oftewel spinrag in het voedsel. Op dat moment weet je ook dat je motten in huis hebt.

Hoe komen motten in je kast?

Je kunt je afvragen hoe motten in je kast oftewel kleerkast terechtkomen. Ze komen de woning via openstaande deuren of ramen binnen. Soms via ventilatieroosters, bijvoorbeeld een rooster aan het raam of in de muur.

De kledingmot houdt van vochtige weefsels aan materialen. Dat is de reden waarom je kleding nooit licht vochtig in de kast mag hangen of leggen. Laat kleding altijd goed drogen. Heb je kleding gedragen, hang dit dan niet terug in de kast. Ook dan moet je het eerst goed laten drogen. Bedenk dat er altijd wat lichaamsvocht in gedragen kleding zit!

Maak gebruik van mottenballen

Het is zonde om je kleding kapot te laten vreten door de larven van de kledingmot. Met mottenballen kom je snel van deze vervelende insecten en larven af.

Bekijk mottenballen

Wat doen mottenballen? Deze kleine balletjes bevatten stoffen die verdampen. Het zijn de dampen die motten niet prettig vinden. Volwassen klerenmotten zullen dus geen eitjes in je kleding leggen. Daarnaast helpt mottenballen goed tegen de bestrijding van maden.

Wil je mottenballen gebruiken? Wees er dan zeker van dat je echt last hebt van de klerenmot. Daarom moet je eerst motten herkennen en dan pas bestrijden.

Schuiven naar boven