Het Monster van Loch Ness – alles over het leven van dit dier

Bestaat het Monster van Loch Ness, hoe groot is het en waar kom je hem tegen? In de categorie bijzondere dieren bespreek ik een diersoort die al eeuwenlang gespot wordt in een groot meer in Schotland.

“Nessie” het mysterieuze dier

Hij kreeg de koosnaam “Nessie”, het Monster van Loch Ness. Overigens werd dit dier niet altijd tot monster bestempeld, pas in 1933 werd dit woord voor het eerst in de mond genomen. Dit bijzondere dier zou voor het eerst in het jaar 565 gezien zijn. Onduidelijk is of het om hetzelfde dier als het huidige Monster van Loch Ness gaat.

[do_widget id=custom_html-55]

Vanaf 1933 kwamen er steeds meer meldingen van mensen die zeiden dat ze dit dier hadden gezien. Tot vandaag de dag zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de aanwezigheid van het dier. Wie of wat is Nessie? Laten we daar eens naar gaan kijken.

Dinosaurus, paling of toch wat anders

In 1934 verscheen er een foto van het Monster van Loch Ness in de krant. Robert Kenneth Wilson was de maker van deze foto. Een beetje een vage foto maar je zag toch duidelijk het silhouet van een dinosaurus met zijn kop boven water. In 1996 verklaarde Robert op zijn sterfbed dat de foto vervalst was. Feitelijk ging het om een pop op een minionderzeeër, waarna de beste man de foto nam en naar de krant stuurde.

Aan de hand van die foto zijn we jarenlang blijven denken dat Nessie een dinosaurus is. In 2019 is een onderzoeksteam erop uitgetrokken en heeft verschillende waterstalen uit het Loch Ness meer verzameld. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen sporen van dinosaurussen of vergelijkbare dieren zijn gevonden. Ook het DNA van een Groenlandse haai of katvis is niet aangetroffen.

Wat is het Monster van Loch Ness dan wel? Het DNA van grote palingsoorten kwam wel in de waterproeven voor. Helemaal waterdicht is dit onderzoek niet want het kan best dat Nessie toch een dinosaurus is naar de onderzoekers het DNA niet hebben kunnen matchen.

Dit doet het monster van Loch Ness

Van plan om een reis naar Schotland te boeken, in de buurt waar dit dier leeft? Sommigen zijn bang voor dit dier terwijl anderen er juist door worden aangetrokken. Wat doet het monster van Loch Ness? Verschillende verhalen hierover doen de ronde. Volgens de priester die het monster in het jaar 565 tegenkwam heeft het een man gedood. Andere verhalen gaan we over dit dier dat een ander dier heeft gevangen.

Sinds 1933, toen de aandacht op Nessie werd gevestigd, zijn er geen gevallen gemeld van verwondingen of doden als gevolg van dit dier.

Populaire producten met thema ‘Loch Ness’

De legende van Loch Ness

Mooie verhalen zijn er om doorverteld te worden. Wat is de legende van Loch Ness? Volgens velen gaat het hier om een cryptozoölogisch dier. Dit zijn alle onbekende dieren of levensvormen waarvan het bestaan in twijfel wordt getrokken. Bijvoorbeeld de zeemeermin of de wolpetinger (dit laatste is een konijn met een gewei en vleugels).

Duizenden mensen zouden Nessie gezien hebben. De eerste foto die ervan gemaakt werd bleek decennia later nep te zijn. In 1938 maakte een Afrikaanse toerist een film van dit wezen, maar deze film is nooit vrijgegeven. In het jaar 1960 werd er een documentaire over gemaakt en werd er iets gefilmd wat op het achterlijf van een pleisiosuarus zou kunnen duiden. Helaas ook weer onduidelijke beelden die later in twijfel werden getrokken. Maar liefst 20 boten zochten in 1987 vijf dagen lang naar Nessie. Op de bodem werden drie bewegende objecten waargenomen die wegens geldgebrek niet konden worden gecheckt. In het jaar 2000 werd deze expeditie nog eens herhaald en vonden ze met een sonar een object van 5 meter lengte. Later konden ze dit object niet meer terugvinden.

De legende van Loch Ness wordt in stand gehouden voor het toerisme. Het trekt jaarlijks namelijk ontzettend veel toeristen aan. Het Loch Ness Centre & Exhibition is een bezoekerscentrum waar alles over de geschiedenis gaan Loch Ness wordt getoond. Niet alleen het Monster van Loch Ness maar ook de omgeving, van ijstijd tot nu.

Weetjes over het monster van Loch Ness

Heb je binnenkort een monster van Loch Ness spreekbeurt of wekt bovenstaande verhaal je interesse? Hieronder vind je nog enkele weetjes over het monster van Loch Ness.

Leeftijd: hij is voor het eerst in het jaar 565 gesignaleerd, maar er is geen enkel dier dat zo oud kan zijn. Zou Nessie echt bestaan dan gaat het hier om nakomelingen.

Geslacht: het is onbekend of dit dier een mannetje of vrouwtje is. Veel mensen denken dat Nessie mannelijk is. Op sommige websites staat dat dit dier juist een vrouwtje was of is. Wat het nu daadwerkelijk is, dat blijft onbekend.

[do_widget id=custom_html-63]

Diersoort: volgens de legende is het monster van Loch Ness een pleisiosaurus. Het gaat hier om een uitgestorven zeereptiel. Imiddels is bekend dat er in het Loch Ness meer (waarschijnlijk) geen dinosaurussen of uitgestorven zeereptielen leven.

Afmeting: volgens mensen die hem gezien hebben is hij minstens 5 meter lang. Anderen zeggen weer dat hij 15 meter lang is.

Voedsel: waarschijnlijk jaagt Nessie op andere dieren waaronder vissen en reptielen. Degene die hem in het jaar 565 meende te zien verklaarde dat het monster een man had gedood maar niet opgegeten. Dit zou dan waarschijnlijk uit zelfverdediging zijn geweest.

Voortplanting: aangezien het Monster van Loch Ness al eeuwenlang wordt ‘gezien’ zouden er dus meerdere moeten zijn, anders kan hij zich niet voortplanten.

Bewezen: het is niet bewezen dat het Monster van Loch Ness bestaat. Aan de andere kant is ook niet bewezen dat hij niet bestaat.

Bovenstaande informatie mag je gebruiken voor een Monster van Loch Ness spreekbeurt. Je mag het niet kopiëren en online plaatsen, hier heb je toestemming voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven