Moet je een hond jaarlijks inenten?

De meeste hondeneigenaren laten hun hond jaarlijks vaccineren, ook wel inenten genoemd. Moet je een hond jaarlijks inenten? Dit is niet verplicht, tenzij je de hond naar een pension of een vakantiebestemming brengt. Hoewel het niet verplicht is kan het in sommige gevallen wel beter zijn. Ontdek wanneer en waartegen je de hond wel of niet laat inenten.

Puppymanieren van Martin Gaus
Bekijk dit boek

Welke vaccinatie hond: alles over de inenting

Een pup krijgt zijn eerste inenting wanneer hij rond de 6 weken is. Dit wordt herhaald met 8-9 weken en nog eens wanneer hij 12-13 weken is. De laatste vaccinatie op jeugdige leeftijd gebeurt wanneer de hond 1 jaar oud is. Hierna is het de bedoeling dat de vaccinaties jaarlijks worden herhaald.

Puppy’s en volwassen konden worden ingeënt tegen het gevaarlijke parvovirus, infectieuze leverontsteking, hondenziekte en de ziekte van Weil. Soms wordt de hond ook ingeënt tegen kennel hoest, dit is in sommige gevallen zelfs verplicht. Daarnaast kan een enting tegen rabiës verplicht zijn wanneer je de hond mee naar het buitenland neemt.

Moet je een hond jaarlijks inenten?

Dierenartsen zullen je altijd vertellen dat je de hond jaarlijks moet inenten. Maar let op, dit is uiteraard geen verplichting. Als hondeneigenaar bepaal je altijd zelf nog of je hond wel of niet ingeënt wordt. Hieronder vind je wat situaties waarbij vaccineren wel verplicht is.

De hond gaat naar het hondenpension

Je gaat op vakantie of moet voor werk een poosje weg. Je kunt de hond bij een gezin onderbrengen maar ook in een hondenpension. Voordeel van een hondenpension is dat je weet dat het dier in goede handen is. Bovendien heeft je huisdier contact met andere honden. Nadeel is dat hier veel honden bij elkaar zitten en dat er mogelijk ziektes verspreid worden.

Om te voorkomen dat honden elkaar in een hondenpension ziek maken is vaccinatie verplicht. De hond moet zijn jaarlijkse inenting hebben gehad. Daarnaast is een inenting tegen kennelhoest ook in veel gevallen verplicht. Kun je niet aantonen dat de hond hiertegen ingeënt is dan mag de pensioneigenaar je hond weigeren.

Met je hond over de grens

Neem je de hond mee op vakantie of om een andere reden mee naar het buitenland? In sommige landen moet je hond verplicht zijn ingeënt tegen hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd. Overigens wordt niet in alle landen hierop gecontroleerd. Wanneer je binnen de Europese grenzen reist kan het verplicht zijn maar is de controle minimaal tot helemaal niet.

Gaat de hond mee op het vliegtuig dan ontkom je niet aan vaccinatie bewijzen. Zonder dit bewijs mag je hond niet mee het vliegtuig in. Zorg dus dat de inentingen altijd in het paspoort van de hond staan vermeld.

Hond ziek na inenting

Helaas kan het voorkomen dat een hond ziek wordt na de inenting. Op zich niet zo vreemd want tijdens het inenten worden er verzwakte virussen ingespoten. Bekende bijwerkingen van vaccinaties zijn een allergische reactie in de vorm van een bult aan soms koorts. In een klein aantal gevallen, en dat is minder dan 0,0005%, kan een hond na vaccinatie overlijden. Het gaat dan om een zeer ernstige allergische reactie.

Soms is een hond niet goed gevaccineerd. Hierdoor kan het dier nog steeds ziek worden wanneer het in aanraking komt met een bepaald virus.

Tip: bekijk gps trackers voor honden

Oude hond inenten: doen of niet doen?

Moet je een hond jaarlijks vaccineren? Nee, je hebt kunnen lezen dat dit in veel gevallen niet verplicht is. Een gezonde volwassen hond zal nagenoeg geen bijwerkingen van het inenten krijgen. Moet je een oude hond inenten? Ja, ook bij oudere honden is het aan te raden om dit jaarlijks te laten doen. Met het ouder worden werkt het immuunsysteem niet meer zo goed. Voor oude honden is het dus belangrijk dat je ze goed beschermd tegen gevaarlijke virussen.

Let wel op want het immuunsysteem wordt bij elke inenting belast. Het moet namelijk aan het werk om antistoffen aan te maken. Daarom is het goed dat je alleen de noodzakelijke inentingen aan een oude hond meegeeft. Wat niet noodzakelijk is laat je liever achterwege.

Inenting hond en de kosten

Je wil een hond laten vaccineren, wat kost dat? De allereerste inenting bij puppy’s kost rond de € 30. Hierna kost de jaarlijkse inenting tussen de € 20 en € 25. Let op want je kan soms duurder uit zijn. Dit komt omdat de dierenarts mogelijk het consult en een gezondheidscheck meetelt. Je komt al snel op een bedrag tussen de € 45 en € 80 uit.

Dekking door de huisdierenverzekering

Moet je een hond jaarlijks inenten vanuit de huisdierverzekering? Op zich is nergens bekend dat een verzekeraar het inenten verplicht stelt. Mocht je de hond toch laten inenten dan worden de kosten hiervoor vaak vanuit de huisdierverzekering vergoed. Soms vanuit de basisdekking maar het kan ook dat dit vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Overleg dit even met de verzekeraar.

De huisdierverzekeraar zal overigens altijd aanraden om het dier in te enten. Dit geldt niet alleen voor honden maar ook voor bijvoorbeeld paarden, katten of andere dieren. Door je huisdier in te laten enten bescherm je het beter tegen verschillende ziektes. Dit is iets dat de verzekeraar natuurlijk graag ziet, want elk ziek dier kost weer geld.

Je hond voorbereiden op het inenten

Misschien vind je het zelf spannend om je hond in te laten enten. De rit naar de dierenarts, het wachten en dan natuurlijk de prik zelf. Het is belangrijk om in je gedrag niet door te laten schemeren dat je het spannend vindt. Bedenk dat je hond veel aan je lichaamshouding en gedrag kan aflezen. Doe dus net alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dan komt het allemaal goed.

Schuiven naar boven