Mijn hond is gebeten door andere hond

Een lekkere wandeling met je hond. Je komt natuurlijk andere honden tegen. In een onbewaakt ogenblik gebeurt het: “mijn hond is gebeten door ‘n andere hond”. Allereerst de vraag: is je hond in orde? Er kunnen namelijk verschillende letsels ontstaan. Daarnaast de schuldvraag: wie is verantwoordelijk? Ontdek waar je allemaal rekening mee moet houden.

Waarom honden vechten

Vaak wordt gedacht dat honden vechten in een strijd om leider te worden. Dit is helaas niet altijd het geval. Angst is een belangrijke oorzaak van vechtende honden. Dit zie je veel bij honden die weinig contact hebben met andere honden. Hierdoor ontstaan er problemen met de communicatie.

Het ras speelt ook mee. Sommige hondenrassen zijn agressiever en gaan sneller de confrontatie aan. Daarnaast kunnen honden vechten uit bescherming. Bijvoorbeeld ter bescherming van zichzelf of het baasje.

[do_widget id=custom_html-2]

Mijn hond is gebeten door andere hond: letsel

In veel gevallen loopt een hondengevecht goed af. Beide partijen gaan zonder verwondingen uit elkaar. Is je hond gebeten door een andere hond en heeft het dier letsel? Bekijk hoe ernstig dit is en wat je moet doen.

  • Bij lichte verwondingen: schoonspoelen met water en afdekken met een kompres of snelverband
  • Ernstige verwondingen: druk op de wond uitoefenen en direct naar de dierenarts

Hond gebeten door andere hond, aangifte doen

Mijn hond is gebeten door andere hond, kan ik hiervan aangifte doen? Ja, het is altijd mogelijk om aangifte bij de politie te doen. Vooral wanneer de tegenpartij zonder reden heeft aangevallen. Of wanneer de eigenaar van de hond het dier los laat lopen waar dit niet is toegestaan.

Zo zit het met de verzekering

Als huisdiereigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor schade die het dier aan anderen toebrengt. Wordt je hond door een andere hond gebeten? Dan is de eigenaar van die hond verantwoordelijk voor de schade.

Je bent WA verzekerd (aansprakelijkheidsverzekering). In veel gevallen zal de verzekeraar van de tegenpartij de schade vergoeden. Is dit niet het geval, dan moet hier een advocaat aan te pas komen. Soms loopt het op een rechtszaak uit.

Smartengeld wanneer je hond door een andere hond is gebeten

“Mijn hond is gebeten door andere hond”. Een vervelende zaak, vooral omdat je kosten maakt. Dit leidt tot financiële schade.

Bij schade kun je denken aan dierenartskosten. Maar ook reiskosten en parkeerkosten van en naar de dierenarts. Moet je medische hulpmiddelen naar aanleiding van het bijtincident aanschaffen? Dit valt ook onder schade.

Misschien heeft je hond er een traumatische ervaring aan overgehouden. Je moet een hondenpsycholoog inschakelen. De kosten die je hiervoor maakt kunnen onder het smartengeld vallen.

Beide honden zijn gebeten

Niet alleen jouw hond is gebeten, ook de tegenpartij is gebeten. Wie is er aansprakelijk en schuldig? Loopt een hond los op een plek waar dit niet mag, dan is de eigenaar van deze hond schuldig én aansprakelijk. Maar wanneer beide honden gebeten worden dan zijn beide eigenaren aansprakelijk. Ook wanneer jij of de tegenpartij de hond aangelijnd hebt.

Wel kan het zijn dat de rechter hier anders over beslist en degene die de hond los had lopen volledig aansprakelijk is.

In dit soort situaties zal een advocaat of de verzekeraar vaak een schikking tussen beide partijen willen treffen. Komen jullie er niet uit, dan moet een kantonrechter uitspraak doen. De kantonrechter bepaalt wie verantwoordelijk is en voor welk percentage je schade moet betalen.

Naar muilkorven

De verzekering keert niet uit

Meestal zal de verzekeraar bij bijtincidenten de schade uitkeren. Dit gebeurt helaas niet in alle gevallen. Bijvoorbeeld wanneer jij of de tegenpartij het gevecht hebt uitgelokt. Zo kan het zijn dat de tegenpartij bewust zijn hond tegen die van jou heeft opgezet.

In dit geval is er sprake van opzet. De verzekeraar van de tegenpartij zal de schade niet uit willen keren. Heb je dan evengoed recht op smartengeld? Ja, alleen moet de tegenpartij dit zelf betalen.

Hond doodgebeten door andere hond

Je moet er eigenlijk niet aan denken: je hond is doodgebeten door een andere hond. Ook nu weer is de tegenpartij aansprakelijk. Tenzij je zelf schuldig bent, bijvoorbeeld door de hond los te laten lopen of het gevecht uit te lokken.

Is je hond doodgebeten door een andere hond dan is het belangrijk om facturen van gemaakte kosten goed te bewaren. Denk hierbij aan facturen van medische behandelingen maar ook van eventuele crematie. Deze kosten krijg je door de verzekeraar van de tegenpartij vaak volledig vergoed.

[do_widget id=custom_html-9]

112 of 144 bellen?

Mijn hond is gebeten door andere hond, welke alarmnummer moet ik bellen? Bij het melden van een gewond dier bel je 144. Het gaat hier om een dier dat gewond of in nood is, dus ook wanneer het om een ernstig hondengevecht gaat.

Het alarmnummer 112 geldt voor spoedeisende hulp voor mensen. Maar wanneer het om een situatie gaat waarbij iedere seconde telt dan mag je ook 112 bellen. Bijvoorbeeld omdat je direct politie nodig hebt. Of omdat je zelf ook gebeten. Bedenk dus vooraf welke alarmnummer je gaat bellen.

Inbeslagname van een agressieve hond

Je hond is gebeten door een andere hond. Kan de andere hond, waarvan je vindt dat hij agressief is, in beslag worden genomen? Dat kan alleen wanneer de bijtende hond op heterdaad betrapt wordt. Het is dus niet zo eenvoudig om een agressieve hond in beslag te laten nemen.

Wordt je hond door een andere hond gebeten en ben je van mening dat dit uit agressiviteit komt, dan is het in ieder geval belangrijk om hier aangifte van te doen.

Helaas neemt de politie een aangifte niet altijd serieus. Vraag in dit geval om er een melding van te maken. Op deze manier kun je toch een dossier opbouwen.

Schuiven naar boven