Met je hond naar de tandarts

Stinkt je hond uit zijn bek of zitten er tanden of kiezen los? Dan moet je zeker eens naar de hondentandarts. Dit is een dierenarts die gespecialiseerd is in tandheelkunde voor honden. Je kunt dus niet naar je eigen tandarts gaan, die behandelt alleen mensen. Hieronder lees je wanneer je hond naar de tandarts moet, hoe een behandeling eruitziet en natuurlijk wat de kosten zijn.

[do_widget id=custom_html-2]

Het gebit van de hond poetsen

Een hond wordt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud. Hierdoor hoeft hij minder lang met zijn gebit te doen. Toch kunnen er rond de leeftijd van 8 jaar de eerste gebitsproblemen optreden. Tandsteen bijvoorbeeld, dit veroorzaakt stank en ontstekingen. Als gevolg hiervan gaan tanden en kiezen steeds losser zitten.

Het is helemaal niet gek om het gebit van de hond dagelijks te poetsen. Hiermee verwijder je tandplak en voorkom je tandsteen. Zo kunnen bacteriën zich minder goed vasthechten aan tanden, kiezen en tandvlees.

Zo poets je de tanden van een hond

Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt al helemaal voor dieren. Begin zo vroeg mogelijk met het poetsen van de tanden. Dit doe je het beste wanneer de pup 8 weken oud is. Hoe moet je de tanden van een hond poetsen? Begin altijd met de voortanden en de hoektanden. Poets zowel de bovenkant, voorkant als achterkant. Hierna poets je de kiezen tot achter in de mond.

Het beste is om langzame poetsbewegingen te maken. Je hoeft hiervoor niet hard te drukken, dit is onprettig voor de hond. Gebruik nooit een gewone tandenborstel voor mensen. Beter kies je voor een zachte babytandenborstel of een speciale hondentandenborstel. Deze laatste hebben zachte en flexibele borstelharen en zijn lang genoeg om achterin de bek te komen.

Bekijk honden tandenborstels + tandpasta

Wanneer naar de honden tandarts?

Ondanks een goede gebitsverzorging ontstaat er vroeg of laat toch tandsteen. Honden waarbij het gebit dagelijks wordt schoongemaakt krijgen vaak vanaf het 10e levensjaar tandsteen, herkenbaar aan een bruine tot zwarte aanslag. Honden die nooit een gebitsreiniging krijgen ontwikkelen vanaf het 6e tot 8e levensjaar tandsteen.

Wanneer er eenmaal tandsteen aanwezig is dan kan het snel gaan. Bacteriën kruipen in het tandvleesrandje en veroorzaken hier een ontsteking. Voordat je het weet gaan tanden en kiezen los staan of vallen zelfs uit. Bovendien stinkt de hond enorm uit zijn bek.

Het is aan te raden om regelmatig naar de hondentandarts te gaan. Deze bekijkt de conditie van het gebit. Wanneer de hond uit zijn bek stinkt of wanneer het tandvlees bij aanraking bloedt dan is het zeker aan te raden om de honden tandarts te bezoeken.

Dit gebeurt er tijdens een behandeling

Tandsteen verwijderen bij honden gaat niet zomaar. Meestal is een ultrasone gebitsreiniging nodig. Hierbij wordt het tandsteen als het ware losgetrild. Omdat honden dit niet zomaar toelaten is een behandeling onder narcose noodzakelijk. Zo kan de hondentandarts ook overal goed bij.

Omdat de hond onder narcose gaat mag hij 8 uur van tevoren niets eten. Wel mag de hond in deze periode water drinken. Heeft je hond per ongeluk toch iets gegeten? Meld dit dan altijd aan de hondentandarts of dierenarts.

Werkwijze en risico’s van de narcose

Voordat de narcose plaatsvindt wordt eerst de hond goed gecontroleerd. Hierbij wordt gekeken naar de gezondheid van de longen en het hart. Soms is ook een ander onderzoek nodig, dit  is belangrijk om de risico’s van narcose in te schatten. Wat is het risico van een narcose voor de hond? Dit hangt van het ras, de leeftijd maar ook van het gewicht af.

Bepaalde verdovende middelen mogen niet worden toegepast bij de border collie als of de windhond. Bij honden met een verkorte luchtweg moet er rekening worden gehouden met het toedienen van extra zuurstof.

In de meeste gevallen zijn de risico’s op complicaties tijdens narcose zeer klein. Hoe ouder en zieker de hond is, hoe groter het risico. Bepaalde narcosemiddelen hebben invloed op de ademhaling of bloeddruk. Daarom wordt dit tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden. De kans op overlijden door narcose is ongeveer 0,17%.

Het toedienen van de anesthesiemiddelen gebeurt via een infuus of door het inademen hiervan.

Kosten gebitsreiniging hond

Met je hond naar de tandarts, wat moet dit kosten? Je ziet verschillende prijzen oftewel tarieven voorbijkomen. Een eenvoudige gebitsreiniging inclusief narcose kost tussen de € 100 en € 180. Een en ander is afhankelijk van de grootte en gezondheid van het dier.

Je vindt ook lagere prijzen, bijvoorbeeld tussen de € 65 en € 85. De vraag is of de gebitsreiniging dan ook op de juiste manier wordt uitgevoerd. Met gebitsreiniging wordt soms ook het handmatig verwijderen van tandsteen bedoeld. Dit is een zeer eenvoudige handeling voor het verwijderen van een beetje tandsteen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tandartshaakje.

Let op met extra kosten

Vraag van tevoren welke tarieven de honden tandarts hanteert. Houd ook rekening met eventuele extra kosten. Moet de hondentandarts op dierenarts een tand trekken of is er een extra behandeling nodig? Dan kan de prijs al snel oplopen tot € 200 of meer.

[do_widget id=custom_html-64]

Vergoeding gebitsreiniging bij huisdierverzekering

Heb je een huisdierverzekering afgesloten? In veel gevallen krijg je de gebitsreiniging vergoed. Dat is prettig want zo sta je niet voor hoge kosten. Afhankelijk van de verzekeraar krijg je tot 100% vergoed. Vraag vooraf naar de voorwaarden en hoe hoog de dekking is. Soms is er sprake van een maximale vergoeding per verzekeringsjaar voor gebitscontrole en gebitsreiniging.

Zo weet je of een hond kiespijn heeft

Een hond met kiespijn zal dit niet altijd tonen. Hoe weet je of een hond kiespijn heeft? Vaak merk je dit door een nare lucht die uit de bek komt. Het tandvlees kan bij aanraking gaan bloeden. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer de hond op een bot kluift, er zit dan wat bloed op het bot. Bij ernstige kiespijn zal de hond minder gaan eten.

Houd het gedrag van je hond daarom goed in de gaten. Wanneer je het niet vertrouwt zou je zelf in de bek kunnen kijken. Je moet dan wel weten waar je naar kijkt, bovendien moet de hond dit toelaten. Beter maak je even een afspraak bij de hondentandarts of dierenarts, gespecialiseerd in hondentandheelkunde.

Schuiven naar boven