Meikever in huis of de tuin: levenscyclus en bestrijden

Meikevers komen algemeen in Nederland en België voor. Hij is ongevaarlijk, dit insect steekt of bijt niet. Vroeger konden meikevers hele oogsten vernietigen. Sinds de komst van insecticiden zijn meikevers een stuk zeldzamer geworden. Toch kun je ze nog steeds in huis of in de tuin tegenkomen, en soms met nadelige gevolgen.

Een meikever herkennen

Meikevers lijken zo op het eerste oog niet op standaard kevers. Ze hebben een langwerpige vorm, in tegenstelling tot veel ronde en bolle kevers. De meikever heeft een lengte van ongeveer 30 mm (3 cm). De dekschilden en de poten hebben een kastanjebruine kleur. Aan de zijkanten is er wat wit zichtbaar. Verder is er een witte beharing op het lichaam aanwezig. De voelsprieten, in de vorm van waaiers, zijn oranje gekleurd.

Deze insecten hebben een voorkeur voor eikenbomen en beuken, maar wordt ook in andere bomen gezien. Hier eten de volwassen insecten van de bladeren.

B-green – Aaltjes tegen engerlingen

Voortplanting en voedsel van de larven

De volwassen meikevers zijn niet zo schadelijk als de larven. Wanneer een vrouwtje geslachtsrijp is dan scheidt ze feromonen uit. Mannetjes kunnen deze geurstoffen opsporen met behulp van hun antennes. Daarnaast kan het mannetje de geur van beschadigde bladeren waarnemen, vaak een teken dat er vrouwtjes in de buurt zijn.

Tijdens de paring sleept het vrouwtje het mannetje achter zich aan. De twee zitten dus niet op elkaar, het mannetje ligt op zijn rug. Vervolgens zet het vrouwtje 15-20 eitjes in de bodem af. De larven worden engerlingen genoemd en leven tussen plantenwortels. Met hun krachtige kaken vreten ze de wortels aan en veroorzaken zoveel schade aan gewassen. Larven kunnen in de grond overwinteren.

Meikevers in huis

Wanneer je een meikever in huis spot dan duidt dit op puur toeval. Zowel de volwassen kevers als de larven hebben binnenshuis weinig te zoeken. Kamerplanten zijn niet interessant genoeg om hier eitjes te leggen.

Wanneer ze zich in de tuin bevinden

Zie je een of meerdere meikevers in de tuin? Redelijk onschadelijk voor bomen die in de tuin staan. Maar let op met de tuinplanten of het gazon. Wanneer ze eitjes in de grond leggen, dan worden de wortels van de tuinplanten aangevreten.

Engerlingen, de larven van de meikever, kun je het beste met aaltjes bestrijden. Dit is een natuurlijke en milieuvriendelijke methode en bovendien zeer effectief.

Bekijk aaltjes tegen engerlingen

Opmerkelijk: meikevers vliegen achter je

Regelmatig merken mensen op dat meikevers achter hun aanvliegen. Hoe gek het ook mag klinken, vaak heeft dit met alcohollucht te maken. Je hebt een glaasje alcohol genuttigd of parfum op. In dit laatste zit namelijk ook alcohol. Hieronder volgt een uitleg waarom meikevers door de geur van alcohol worden aangetrokken.

Wanneer bladeren aangevreten zijn, komen er stoffen vrij die te vergelijken zijn met de geur van alcohol. Mannetjes die op zoek zijn naar een partner weten dat vrouwtjes zich in de buurt van aangevreten bladeren bevinden. Ze vangen de geur van alcohol met hun antennes op, gaan naar de plek toe en kijken dan pas of er een vrouwtje aanwezig is.

De mannelijke meikevers zien niet of de alcoholgeur afkomstig is van bladeren of van mensen. Dat verklaart waarom meikevers soms achter je aanvliegen.

Én ze vallen de lucht

Nog een opmerkelijk verschijnsel is dat meikevers soms spontaan uit de lucht vallen. Dit gebeurt na de paring, waarbij de vrouwtjes zich laten vallen. Ze komen op de grond terecht en kunnen zo de eitjes snel in de bodem leggen. Maar het wil soms gebeuren dat het vallend vrouwtje op de terrastafel of zelfs op je hoofd terecht komt.

Volwassen meikevers vangen met water en zeep

Wil je geen meikevers in je tuin of op het terras, dan zijn er wat milieuvriendelijke methoden om ze te vangen. Vooral in de boomteelt wordt gebruik gemaakt van water en zeep. Hang één of meerdere lampen in de bomen. Plaats vlak hieronder een bak die gevuld is met water en zeep (zeepsop). De kevers worden aangetrokken door het licht en vallen vervolgens in de bak met water. Het zeep haalt de oppervlaktespanning van het water weg waardoor ze direct verdrinken.

Vermijd alleen een bak met water neer te zetten. De kevers moeten dan onnodig lang lijden voordat ze uiteindelijk verdrinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven