Manx – uiterlijk, verzorging en karakter

De Manx lijkt soms een ongelukkige kat maar niets is minder waar. Deze raskat is er namelijk in vijf staartenlengtes. Hierdoor kan het dat de Manx helemaal geen staart of een kort stompje heeft. Dit heeft niets met een ongeval maar met de rasstandaard te maken. De Manx is zachtaardig en aanhankelijk, hierdoor is hij de ideale huiskat. Dat pluspunt krijgt hij alvast mee.

Herkomst oftewel geschiedenis

Wanneer je naar de herkomst van de Manx kijkt dan gaat het hier om een ras dat al eeuwenlang als huisdier op het eiland Man wordt gehouden. Dit eiland ligt in de Ierse zee en is Brits kroonbezit. Door een erfelijk dominant gen ontbreekt de staart geheel of gedeeltelijk. Dat het ras zo is ontstaan heeft weer met dat kleine eiland te maken. Het dominante gen werd op dit kleine eiland makkelijk doorgegeven waardoor er steeds meer Manx katten bijkwamen.

[do_widget id=custom_html-25]

Juist dit dominante gen maakt de Manx lastig om te fokken. Er mogen namelijk geen twee staartloze katten met elkaar gekruist worden. Gebeurt dit wel dan sterven de kittens in de baarmoeder of direct na de geboorte.

Uiterlijk van de Manx

Op zich is de Manx een stevige en gespierde kat. Hij heeft een ronde kop, soepele en lange poten en een ruglijn die rond loopt. Veel van deze katten hebben geen staart of een klein staartje. In principe zijn er vijf typen vanwege ras. De eerste heeft helemaal geen staart en wordt rumpy genoemd. De tweede heeft maximaal drie heiligbeenwervels, ook dan is er nauwelijks een staart zichtbaar. De derde variant heeft een kort staartje, ook wel stumpy genoemd. De vierde is voorzien van een korte staart die ergens tussen een stompje en halflang ligt. Het vijfde type heeft gewoon een volledige staart.

Tijdens de fok is nooit duidelijk wat je kunt verwachten. Binnen een nest worden verschillende kittens geboren, zowel met als zonder staart (en alles hier tussenin). De vacht kan kort, halflang of lang zijn. Ook komt de Manx in verschillende kleuren voor. Het lichaamsgewicht van de Manx ligt tussen de 3 en 6 kg.

Cymric

Let op want je hebt ook nog de Cymric. Feitelijk gaat het hier om een Manx maar dan met een halflange vacht. In de basis gaat het dus om dezelfde raskatten. De Cymric heeft dan ook dezelfde eigenschappen als de Manx.

Karakter en gedrag

Je kunt van de Manx veel zeggen maar met zijn karakter zit het goed. Hij is zachtaardig, vredelievend en aanhankelijk. Eigenlijk de ideale huiskat. Hij kan heel goed samen met kinderen, andere katten of huisdieren. Uiteraard moet je er rekening mee blijven houden dat de Manx gewoon een jachtinstinct heeft. Je kunt hem dus niet loslaten met kleine prooidieren.

Dit ras is ook nog eens redelijk intelligent. Veel Manxen kan het apporteren worden aangeleerd. Bovendien zijn er eigenaren die de Manx mee uit wandelen nemen. Dit kan aangelijnd maar ook gewoon los. Overigens is dit een eigenschap die je ook bij andere raskatten en huiskatten tegenkomt. Een en ander hangt van het karakter en de aanhankelijkheid af. Wel is bekend dat de Manx dit sneller doet dan een andere kat.

Bekijk kattenspeeltjes

Zelfs wanneer de Manx senior is blijft hij speels. Belangrijk om te weten want deze kat houdt wel van een uitdaging. Aan de andere kant is het geen dier dat bij verveling de aandacht gaat opeisen.

Manx en erfelijke aandoeningen

Soms wordt gezegd dat het ontbreken van de staart voor balansproblemen zorgt. Dit is niet waar, de Manx weet zich uitstekend in evenwicht te houden. Wel zijn er bij de Manx een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Sommige kittens worden geboren met een open ruggetje. Ook kan er verlamming aan de achterpoten ontstaan.

Een andere erfelijke aandoening is incontinentie (urine) of verstopping waardoor het dier moeilijk kan ontlasten. Verder komt bij dit ras het Manx syndroom voor. Dit is het ontbreken van de staart. Eerder is uitgelegd dat niet alle kittens zonder staart worden geboren. Toch zijn de kittens die een staart hebben wel drager van het dominante gem. Ze geven dit dus weer aan de volgende generatie door.

Wanneer het ruggenmerg niet goed ontwikkeld is ontstaat er een verhoogd risico op buikvliesontsteking. Dit wordt ook wel FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) genoemd.

Gemiddelde levensverwachting

Ondanks bovenstaande erfelijke aandoeningen bereikt de Manx een gemiddelde leeftijd van 9 tot 13 jaar. Sommige van deze dieren kunnen wel 14-17 jaar oud worden. Heeft het dier (erfelijke) aandoeningen dan ligt de gemiddelde leeftijd toch wat korter, meestal tussen de 7 en 10 jaar.

Op sommige erfelijke aandoeningen kunnen de ouderdieren getest worden. Het is in ieder geval aan te raden om nooit twee katten met een korte staart met elkaar te kruisen.

[do_widget id=custom_html-23]

Manx kitten

Een Manx kitten haal je bij voorkeur bij een erkende fokker. Allereerst is het belangrijk dat er geen twee dieren met korte staat met elkaar gekruist zijn. Een groot gedeelte van de kittens overleeft dit niet. De overige kittens kunnen belast zijn met verschillende erfelijke aandoeningen. De fokker kan ouders DNA laten testen op verschillende ziekten of afwijkingen.

Ga je voor een rasechte Manx kitten dan heeft deze een stamboom. Zie erop toe dat de stamboompapieren in orde zijn. Het kan ook dat je een kruising Manx kitten tegenkomt. Over het algemeen is deze kitten goedkoper. Hoe dan ook, het jonge dier moet wel gezond zijn. Dat is juist het probleem met dit ras want er komen echt dodelijke aandoeningen voor.

Zo duur is een Manx

Het is zeer moeilijk om met een manx te fokken, daarom kom je ze ook weinig tegen. Dit zorgt ervoor dat de prijs voor deze dieren vrij hoog ligt. Het is helemaal niet vreemd om € 700 of meer voor een kitten te moeten betalen. Let op want wanneer je minder dan € 500 betaalt dan zou het ook om een kruising kunnen gaan.

Schuiven naar boven