Kunnen mannelijke vogels eieren leggen?

Bij vrijwel alle dieren zorgt het mannetje voor bevruchting en het vrouwtje voor de zwangerschap. Wanneer vrouwelijke vogels bevrucht zijn dan leggen ze eieren. Na een tijdje broeden worden hier de jongen uit geboren. De vraag is in hoeverre de mannetjes eieren kunnen leggen.

Twee mannetjes vormen soms een koppel

Vogels zijn in de meeste gevallen groepsdieren. Heb je één vogel als huisdier dan is het fijner om er twee te houden. Een koppeltje is de meest natuurlijke keuze, maar hier komen wel jongen uit voort. Wie geen zin heeft in nageslacht of het weghalen van eieren kiest voor twee vrouwtjes of twee mannetjes.

Vaak wordt gedacht dat mannelijke vogels niet samen kunnen, maar niets is minder waar. Wanneer de vogels van jongs af aan bij elkaar zitten dan leven de twee mannetjes als broers. Het is ook mogelijk om oudere mannetjes aan elkaar te introduceren, hoewel dit meer tijd en begeleiding vraagt.

Zitten twee mannetjes bij elkaar, zonder dat er een vrouwtje aanwezig is, dan kunnen de twee heren een koppeltje vormen.

Ze paren met elkaar

In de natuur komt het nauwelijks voor dat twee mannelijke vogels met elkaar paren. Wanneer dit toch gebeurt heeft dit waarschijnlijk met het ontbreken van vrouwelijke exemplaren te maken. Wanneer twee mannetjes in een kooi samen worden gehouden, dan is de kans op paargedrag wat groter.

Het is zelfs mogelijk dat de twee mannetjes een nest bouwen of een nestkastje in gebruik nemen. Ze zitten omstebeurt op het nest, alsof ze eieren uitbroeden. Ondanks het paren en het broedgedrag zullen er geen eieren aanwezig zijn.

Trixie Horizontale broedblokken 

Mannelijke vogels kunnen geen eieren leggen

Het is een feit dat mannelijke vogels geen eieren leggen. Je hoeft je bij twee mannetjes dan ook niet te verheugen op jonge vogeltjes.

Sommige mannelijke dieren leggen wel eieren

Vogels, vissen, reptielen amfibieën leggen (bijna) allemaal eieren. Overal is het vrouwtje verantwoordelijk voor het leggen van de eitjes. Behalve bij de baardagame. Een mannelijke baardagaam ei kan onder invloed van een hoge omgevingstemperatuur veranderen. De baardagaam wordt dan vrouwelijk, terwijl het in beginsel een man was. Eenmaal volwassen kan deze baardagaam door andere mannetjes bevrucht worden en eieren leggen.

De geslachtsverandering tijdens een hoge omgevingstemperatuur heeft met overleving te maken. Bij hitte is het voor de overleving beter dat er meer vrouwtjes dan mannetjes zijn. Dit verklaart waarom een mannelijk baardagaam ei tijdens de ontwikkeling alsnog in een vrouw kan veranderen.

Een ander bijzonder verschijnsel is de vrouwelijke zwaarddrager die op latere leeftijd man wordt. Een zwaarddrager is een levendbarende vis, de eitjes ontwikkelen zich in het lichaam van het vrouwtje. Bij een tekort aan mannetjes komt het soms voor dat een vrouwtje in een mannetje verandert.

Daarnaast zijn er zogenaamde ‘late mannen’. Dit zijn jonge mannetjes die pas na het eerste levensjaar een mannelijk uiterlijk krijgen. Tot die tijd lijken ze op vrouwtjes, dit kan voor verwarring zorgen.

Mannelijke dieren die zwanger zijn

Mannelijke vogels kunnen geen eieren leggen, dat is een feit. Maar er zijn wel mannelijke dieren die zwanger kunnen zijn. Hierbij bevrucht het mannetje eerst de eitjes bij het vrouwtje. Vervolgens legt het vrouwtje de bevruchte eitjes in een broedzak op de buik van het mannetje. Dit verschijnsel is bekend bij zeepaardjes en zeenaalden.

Dat sommige mannetjes de zwangerschap op zich nemen is goed verklaarbaar. Mannetjes zijn sterker en hiermee minder kwetsbaar dan vrouwtjes. Dit vergroot de overlevingskansen van de jongen. Uit onderzoek blijkt dat zwangere mannelijke zeenaalden voedingsstoffen uit de embryo’s kunnen opnemen. In tijden van weinig voedsel teert vader letterlijk op zijn kinderen. Een bijkomend voordeeltje, maar wel ten nadele van het nageslacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven