Mag een hond asperges, banaan, aardbeien of appel?

Een hond is van nature een carnivoor oftewel een vleeseter. Toch is dit huisdier door de eeuwen heen in staat om kleine deeltjes zetmeel te verteren. De vraag is of een hond asperges, banaan, aardbeien of appel mag eten. Dit is namelijk voedsel dat hij van nature niet zo nuttigen.

Natuurlijke voedingsbehoefte van de hond

Het is belangrijk om de hond altijd te voorzien in zijn natuurlijke voedingsbehoefte. Dit betekent dat hij vlees moet eten. Niet omdat het zo lekker is maar omdat de spijsvertering hierop is aangepast. Veel hondenvoer bevat ook plantaardige stoffen. Zo worden er granen, rijst en groenten aan hondenbrokken en blikvoer toegevoegd.

[do_widget id=custom_html-9]

Wanneer je dit leest lijkt het geen kwaad te kunnen om asperges of stukjes fruit aan een hond te voeren. Maar kun je dit wel zomaar doen? Laten we per product kijken of dit wel geschikt is.

Een hond asperges te eten geven

Asperges vallen onder de groenten, het is dus geen fruit. De aspergeplant groeit oorspronkelijk langs rivieren en in kuststreken. Je hebt zowel de witte als de groene asperge, ook is er paarse asperge verkrijgbaar. Asperges leveren weinig calorieën, ongeveer 21 kcal per 100 g. Daarnaast bevatten asperges vitamine C, calcium, ijzer en natrium.

Een hond hoef je geen extra vitamine C te geven. Het hondenlichaam maakt dit zelf aan. Alleen de mens, apen en cavia’s zijn niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. De overige minerale in asperges haalt de hond uit (vers) vlees.

Mag een hond asperges? Ja, op zich kun je dit zonder problemen geven. Asperges bevatten geen gifstoffen en is hierdoor veilig in gebruik. Sommige honden kunnen wat slechter tegen asperges. Dit merk je doordat er diarree ontstaat. Geef pups in ieder geval geen asperges, hun darmstelsel werkt nog niet optimaal.

Banaan aan je hond geven

De bananenplant groeit in tropische of warme gebieden, in Nederland is het te koud voor deze plant. De banaan behoort tot het fruit oftewel de vruchten. Een enkele banaan levert ongeveer 100 g kilocalorieën, 1,2 g eiwit en zeer weinig vet. Daarnaast bevat de vitamine C, kalium, magnesium en seleen.

Belangrijk om te weten want banaan bevat ook de stof tryptofaan. Dit is een aminozuur dat als spierverslapper werkt maar ook een kalmerend effect op de hersenen heeft. Overigens zit er meer tryptofaan in vis dan in banaan.

Mag een hond banaan eten? Ja, dit kan in veel gevallen geen kwaad. Houd er wel rekening mee dat banaan suiker bevat. Wanneer de hond te veel suiker binnenkrijgt dan kan er diarree ontstaan. Daarnaast zit er aardig wat kalium in bananen, dit werkt laxerend en is een grote hoeveelheden slecht voor het hart en de nieren.

Geef banaan aan de hond alleen als extraatje. En halve banaan per dag is meer dan voldoende. Laat de hond geen bananenschil eten.

Bekijk graanvrij hondenvoer

Mag een hond aardbeien?

Aardbeien zijn lekker fris aan bevatten veel vitamine C, vitamine B11 en kalium. In dat opzicht zijn aardbeien, die tot het fruit behoren, hartstikke gezond. Mag je een hond aardbeien geven? Op zich kan het maar het is niet direct noodzakelijk. Het lichaam van de hond maakt zelf vitamine C aan. De veel kalium is ook niet goed, dat heb je hierboven al kunnen lezen.

Sommige honden hebben een aardbei allergie. Na het eten van aardbeien ontstaat er een allergische reactie. Algemene symptomen zijn jeuk, huiduitslag, zwellingen en soms benauwdheid. Wees dus met het voeren van aardbeien aan de hond. Houd er ook rekening mee dat deze allergie zelfs op oudere leeftijd op kan treden.

De hond appel laten eten

Op sommige websites is te lezen dat veel fruit goed is voor de hond. Het omgekeerde is waar: van nature zal een hond niet zomaar fruit gaan eten. Wilde honden halen hun voedingsstoffen uit het vlees van hun prooien. Daarnaast is het lichaam in staat om bepaalde vitaminen zelf aan te maken. Je zal een wilde hond dan ook niet zomaar een appeltje of een banaan zien eten.

Toch is het meeste fruit niet slecht voor de hond, mits je dit in beperkte mate geeft. Mag een hond appel? Ja, ook Apple is veilig voor de hond. Ook nu weer geldt dat je hier niet te veel van mag geven. Een half appeltje per dag is goed. Wissel dit af met andere stukjes fruit, waardoor het dier dagelijks tussen de 50 en 100 gram fruit eet.

Groenten of fruit als tussendoortje geven

Je kunt groenten en fruit heel goed als gezond tussendoortje geven. Wees er wel altijd van bewust dat fruit natuurlijke suikers bevat. De hond mag zeker niet te veel suikers binnenkrijgen. Stukjes groenten zijn in dat opzicht wat gezonder, maar veel honden houden niet zo van groenten.

Je kunt ook proberen of je hond kruiden lekker vindt. Een aantal kruiden staan bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen. Kruiden die je hond mag eten zijn peterselie, paardenbloem, rozemarijn en brandnetel. Controleer van tevoren of kruiden niet giftig zijn.

Wees voorzichtig met de pitjes in fruit

Veel soorten fruit bevat pitten waaronder peer, appel, abrikoos, kersen of druiven. Je mag een hond geen fruitpitten geven. Wanneer pitjes worden door gebeten dan komt er blauwzuur vrij. Bij honden kan dit tot een blauwzuurvergiftiging leiden. De eerste symptomen bestaan uit hoofdpijn aan duizeligheid. Wanneer de hond veel blauwzuur binnenkrijgt dan kan deze eraan overlijden.

[do_widget id=custom_html-56]

Dit mag je hond niet eten

Je kunt niet zomaar allerlei soorten groenten of fruit aan de hond geven. Hierboven heb je kunnen zien dat de hond wel asperges, banaan, aardbeien of appel mag hebben. De volgende groenten of fruit geef je liever niet aan je hond:

  • Abrikoos
  • Avocado
  • Broccoli
  • Druiven
  • Kaneel
  • Knoflook
  • Nectarine
  • Peer
  • Perzik
  • Rauwe aardappel
  • Spinazie
  • Tomaat
  • Uien

Al het overige kun je in veel gevallen veilig aan de hond geven. Twijfel je ergens over, vraag dan eerst je dierenarts om advies.

Schuiven naar boven