Maden in huis & bestrijden

Heb je last van maden in huis? Vaak zie je dit na regen of zitten er wormpjes op het plafond. In de zomermaanden heb je weer last van maden in de prullenbak, afvalcontainer of ergens in de keuken. Maden in huis is erg onhygiënisch. Het is belangrijk om maden te bestrijden en. Doe je dit niet, dan zit straks je hele huis vol vliegen.

Maden of larven

Veel mensen vragen zich af of het om maden of larven gaat. Even voor de duidelijkheid: larven zijn de onvolgroeide jongen van volwassen exemplaar. Het gaat hier om de eerste levensfase van verschillende soorten insecten, amfibieën en vissoorten.

[do_widget id=custom_html-26]

Maden zijn de larven van vliegen of muggen. Kenmerkend is dat maden altijd pootloos zijn, terwijl verschillende soorten larven zoals rupsen wel poten hebben. Dit leidt vaker tot verwarring, want heb je nu maden in huis of gaat het om larven van andere insecten?

Maden in huis & regen

Het komt regelmatig voor dat je tijdens of na een regenbui maden in huis hebt. Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst kunnen er maden onder de tegels of in de buurt van de voor- of achterdeur zitten. Tijdens een regenbui zoeken ze een droog onderkomen en komen zo in huis terecht.

De kans is groot dat de bladeren van een voedselbron afkomen. Bijvoorbeeld dat er in de tuin een kadaver ligt. Maar het kan ook om ontsnapte maden gaan. Veel vissers hebben een voorraadje maden in hun schuurtje. Wanneer deze ontsnappen is de kans aanwezig dat je maden in huis krijgt.

Nog meer oorzaken van maden in huis

Veel mensen hebben in de zomermaanden last van maden in huis. Het is niet dat de maden zelf binnenkomen, het zijn volwassen vliegen die hiervoor zorgen. Heb je ergens voedselresten liggen of misschien een dode muis onder het keukenkastje? Volwassen vliegen leggen hier hun eitjes in. Binnen enkele dagen krioelt het van de maden.

Een prullenbak of afvalbak die niet tijdig wordt geledigd, ook dit trekt vliegen en hiermee maden aan. Dit geldt ook wanneer je de afvalcontainer oftewel kliko vlak naast een deur of raam hebt staan.

Larven op het plafond

Misschien zie je maden op het plafond. Belangrijker geweten want het gaat hier niet om maden maar larven. Zeer waarschijnlijk zijn ik larven van de voedselmot. Het voedselmotje tref je vooral in de keuken aan maar ook op plekken waar je dierenvoer hebt opgeslagen. Ze zijn vrij makkelijk te vangen, daar herken je ze ook aan.

De volwassen motjes leggen hun eitjes in verschillende soorten voedsel waaronder granen, pasta, rijst, brood en ontbijtproducten. Ook snoep, koek en dierenvoedsel (zaden) is bij de voedselmot erg geliefd. De larven van het voedsel op doen zich hieraan te goed. Hierbij spinnen ze draden, zo herken je ze.

Vroeg of laat kruipen de larven het voedsel uit en via muren omhoog. Hierbij zoeken ze een plekje om te verpoppen. Op dat moment zie je maden op het plafond.

Maden in huis bestrijden

Vervelend, al die maden en larven in huis. Bovendien zijn ze ook onhygiënisch en kunnen bepaalde ziekten verspreiden. Maden in huis bestrijden is daarom belangrijk. Hieronder enkele goede tips.

[do_widget id=custom_html-28]

Maden bestrijden met zout

Maden huis bestrijden lukt heel goed met zout. Hierbij hoef je alleen maar het zout over de aanwezige maden te strooien. Door het zout drogen de maden uit gaan sterven. Veeg ze op en gooi weg. Geef maden waarop je zout hebt gestrooid nooit aan vogels, hierdoor krijgen de vogels te veel zout binnen en dat is niet goed voor hun gezondheid.

Gebruik maken van azijn

Ook een bekend huismiddeltje, maden in huis bestrijden met azijn. Dit helpt ontzettend goed wanneer je maden in of afvalcontainer tegenkomt. Gooi gewoon een scheutje azijn in de afvalbak, houd deze vervolgens tijdje dicht. Na een uurtje kun je de afvalbak of afvalcontainer eventueel schoonspuiten.

Bleekmiddel? Alleen wanneer je het binnen gebruikt

Wees voorzichtig met het gebruik van bleekmiddel. Hiermee doet je maden effectief maar het mag niet in de buitengrond terecht komen. Voor binnen is dit het ideale middel om maden te doden en alles goed te ontsmetten. Ook voor de kliko kun je dit gebruiken.

Maden in huis bestrijden met natuurlijke middelen

Er zijn wat natuurlijke middelen die inzetbaar zijn tegen maden. Houd er echter rekening mee dat niet alle natuurlijke middelen even goed werken. Een bekend middel is kiezelaarde. Dit blijft aan de plakkerige maden kleven waardoor ze uitdrogen.

Je kunt ook een schoteltje bier neerzetten. Maden komen hierop af en verdrinken erin. Deze methode is vooral geschikt om te controleren of je ergens last hebt van maden.

Andere veelgebruikte middelen zijn lavendel, klimop, citrus, etherische oliën of mottenballen.

Vliegen in huis voorkomen

Het is belangrijk dat je geen maden het huis aantrekt. Daarom moet je voorkomen dat er vliegen in de woning komen. Gebruik bijvoorbeeld een horrengaas of kattenstaarten voor de deur. Heb je veel vliegen in huis, zorg dan voor een insectenlamp.

Je hebt die grote insectenlampen die met een onder spanning staat rooster werken maar je hebt ook de design vliegenlampen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Uv-licht en een krachtige zuiger. Dit design model is compact en past op de tafel of kast.

Een chemisch bestrijdingsmiddel

Soms heb je last van erg veel vliegen of maden in huis. Dan ontkom je er niet aan om een chemisch bestrijdingsmiddel in te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een insectenspray, dit werkt snel en effectief. Spuit de gehele ruimte goed in aan verlaat de ruimte. Sluit deuren en ramen gedurende een uur. Hierna goed ventileren.

Bekijk insectenspray

Deze spray wordt eigenlijk als omgevingsspray tegen vlooien verkocht maar het werkt ook hartstikke goed tegen alle insecten in huis. Houd er wel rekening mee dat het een agressief middel is. Kinderen en huisdieren mogen hier niet mee in aanraking komen. Heb je een aquarium, schakel dan de filterpomp uit gaan leg een deken over het aquarium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven