Maden in huis (en bestrijden)

Maden in huis zien er niet alleen vies uit, ook is dit erg onhygiënisch. Voordat je het weet heb je een huis vol vliegen. Deze verspreiden verschillende ziekten waaronder buikgriep, salmonella, tuberculose en een zware vorm van diarree. Maden in huis moet je dus bestrijden! Hieronder lees je hoe je dit doet.

Waarom je maden in huis hebt

Je krijgt nooit zomaar maden in huis: dit heeft altijd met volwassen insecten te maken. De kans is heel groot dat er ergens voedselresten of een dood dier ligt. Hier komen verschillende soorten vliegen op af. De vliegen leggen hier hun eitjes in: het gevolg is maden in huis.

Overigens moet je maden niet verwarren met rupsen: deze zien er heel anders uit.

Maden herkennen

Hoe zien maden er uit? Dit zijn pootloze larven, hierbij verschillen ze dus van rupsen (deze hebben wel poten). Ondanks dat maden geen poten hebben kunnen ze wel tegen oppervlakken omhoog kruipen.

Maden van vliegen hebben een spits uiteinde terwijl aan de andere kant het lichaam bol eindigt. Toch is dit niet bij alle maden het geval, dit hangt een beetje van de soort af. De kleur is wit tot geelwit.

Maden in huis: oorzaak

Wanneer je last hebt van maden in huis dan heb je waarschijnlijk voedselresten rondslingeren. Maden leven van organisch afval, dierenuitwerpselen, rottend fruit of vleesafval. Maden in huis hoeven dus niet direct met voedselresten te maken te hebben: ook mest van dieren trekt vliegen aan. Daarnaast kan er misschien een dode muis achter een keukenkastje liggen. Ook hierdoor krijg je maden in huis.

Soms komen ze na een regenbui

Maden in huis na regen? Dit gebeurt vaker. Tijdens een regenbui zoeken maden een droge plek op. Het kan dus dat de maden net langs de gevel zitten en via kieren en naden binnenkomen. Heb je misschien houten vlonders voor het huis liggen? Vaak zitten hier een hoop maden onder, die tijdens een regenbui naar binnen komen.

Het kan ook dat ze onder de deur doorkruipen. Helaas heeft het geen zin om ze naar buiten te vegen: bij de volgende regenbui zijn ze er weer.

Maden in huis bestrijden

Je zou maden in huis in principe geen kans moeten geven. Ruim voedselresten daarom altijd op. Kijk ook regelmatig achter keukenkastjes, onder de bank en op andere verborgen plekken. Vooral met kinderen en huisdieren blijft er wel eens ergens voedsel achter.

Bij dieren in huis vergroot je de kans op maden en vliegen. Maak kooien en hokken regelmatig schoon, vooral in de zomermaanden. Poept de hond of kat buiten in de tuin? Ruim dit elke dag op! Zo voorkom je dat dit vliegen aantrekt die misschien weer per ongeluk in de woning terechtkomen.

Volwassen vliegen bestrijden

Maden in huis bestrijden begint met de aanpak van volwassen vliegen. Zolang je geen volwassen vliegen in huis hebt zul je ook geen maden krijgen, zo logisch is het. Er zijn verschillende manieren om volwassen vliegen te bestrijden. Allereerst is er de vliegen kleefstrip. Dit is een kleverige strip met een lokstof. Dit trekt vliegen aan waarna deze op de strip blijven kleven en uiteindelijk sterven. Een vliegenstrip ziet er in de woonkamer of keuken niet hygiënisch uit maar is wel een goede methode voor het tuinhuisje, de bijkeuken of de hobbykamer.

Bekijk vliegenstrip

Volwassen vliegen bestrijden kan ook met een vliegenlamp. Dit is een lamp die middels Uv-licht vliegen en muggen aantrekt. Vervolgens komen de vliegen in aanraking met een rooster dat onder spanning staat. Hierdoor worden vliegen en muggen geëlektrocuteerd en vallen dood in een rooster. De vliegenlamp wordt voornamelijk binnen de horeca en bedrijven gebruikt. Het is ook een goed middel voor de grotere woning en het terras.

Naar vliegenlamp

Maden doden

Zodra je maden in huis hebt is het belangrijk om hier direct mee af te rekenen. Hoe kun je maden doden? Hier zijn verschillende middelen voor. Ruim in ieder geval de voedselresten op en veeg de zichtbare maden met blik en veger weg. Gooi deze maden in de container. Vervolgens spuit je hier een insectendodenmiddel bij. wil je dit niet (het is tenslotte chemisch) dan zijn er nog andere manieren.

Maden doden met zout is een hele goede methode. Hierdoor drogen de maden uit en zullen ze sterven. Ook luchtverfrisser, kokend water, lavendel of een takje klimop werkt heel goed. Wist je trouwens dat vogels dol zijn op maden? Je kunt ze gerust in een bakje doen en buiten neerzetten: de vogels smullen hiervan. Zorg er uiteraard voor dat de maden niet weg kunnen kruipen.

Vaker last van maden in huis

Heb je ondanks bovenstaande methoden regelmatig last van maden in huis? Maak de prullenbak binnenshuis regelmatig leeg en schoon. Wanneer je de vuilniszak eruit haalt is het belangrijk om de binnenkant goed schoon te maken met schoonmaakazijn of chloor. Zet de buitencontainer niet te dicht tegen de woning aan, het liefst 5 m of verder van de gevel verwijderd. Hiermee voorkom je dat maden of vliegen vanuit de container in de woning terechtkomen.

Zelf ruim je voedselresten regelmatig op, maar het is handig wanneer iedereen in huis dit doet. Maak hier duidelijke afspraken over, dan trekt het huis ook geen vliegen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven