Lori van de Blauwe Bergen, een lief huisdier

Vogels zijn leuke en geliefde huisdieren. Veel vogelsoorten zijn ook nog eens zeer intelligent en makkelijk tam te maken. De lori van de Blauwe Bergen is een prachtig gekleurde papegaai, hij wordt ook wel de regenbooglori genoemd. Het gedrag is zeer amusant, maar je moet wel weten wat een bepaalde houding betekent.

Voor velen is dit een onbekende vogelsoort. In dit artikel lees je alles over de opvoeding, het gedrag, praten en voedsel van de Lori van de blauwe bergen.

Herkomst en uiterlijke kenmerken

De Lori van de Blauwe Bergen is een papegaaiachtige die van oorsprong in Australië en Tasmanië leeft. Er zijn twee ondersoorten:

 • T. h. moluccanus – geheel Australië en Tasmanië, uitgezonderd Kaap York.
 • T. h. septentrionalis – op het schiereiland Kaap York.

Buiten Australië komt deze vogel niet van nature voor. Dankzij het groot verspreidingsgebied wordt deze vogelsoort niet met uitsterven bedreigd.

Het gaat om een opvallend gekleurde vogel. De kop is lichtblauw tot felblauw van kleur, voorzien van een oranje snavel. De borst is opvallend oranje gekleurd met hieronder een blauwe tot groene buik. De rug heeft een lichtgroene kleur. Er zijn geen uiterlijke verschillen tussen man en vrouw.

De totale lengte bedraagt ongeveer 30 cm, gemeten van kop tot staart.

Lori van de blauwe Bergen in zijn natuurlijke leefomgeving

Maximale leeftijd van deze vogel

Er zijn Lori’s van de Blauwe Bergen die tot wel 40 jaar oud kunnen worden. De gemiddelde leeftijd ligt op 35 jaar.

Lori van de Blauwe Bergen kopen: enkele tips

Vaak wordt gedacht dat deze vogels duur in aanschaf zijn, maar dit valt wel mee. Voor een jonge vogel (tot 12 weken oud) betaal je tussen de € 200 en € 400. Jonge vogels van 12 weken tot 12 maanden oud kosten gemiddeld € 100 tot € 250.

Het is aan te raden om een jonge vogel bij een goede kweker te kopen. Zeker niet bij een dierenwinkel, je weet niet waar de vogel vandaan komt en hoe oud hij is.

Let goed op de gezondheid van de vogel. Zo ziet een gezonde vogel uit:

 • Geen piepende ademhaling
 • Een borst die vol aanvoelt
 • Heldere oogjes
 • De vogel kijkt alert om zich heen
 • Het gebied rond de cloaca (kont) is schoon
 • De huid ziet er mooi rozerood uit

Bij jonge vogels is het verenkleed nog niet volgroeid. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer er een kaal plekje bovenop het hoofd, achter in de nek of op het borstbeen aanwezig is.

Het gedrag van deze vogel

Denk je erover om een Lori van de Blauwe Bergen als huisdier te nemen? Dan is het goed om rekening te houden met het gedrag van deze vogelsoort.

Net als veel andere papegaaien en kaketoes is de Lori van de Blauwe Bergen een luidruchtige vogel. De stem is bedoeld om met soortgenoten te communiceren. Dit moet over grote afstand kunnen, vandaar dat een papegaaiachtige een luide stem heeft.

Soms slaat de vogel met zijn vleugels. Dit is een dominante houding maar kan ook als waarschuwing dienen.

Het zijn met name actieve vogels die de hele dag in de weer zijn. Ook zijn ze erg nieuwsgierig. De Lori richt zich vaak op één specifiek persoon en kan hierbij fel of agressief naar anderen reageren.

Inrichting van de kooi

De kooi van deze vogel moet altijd horizontale tralies hebben. Dit komt omdat deze soort graag klimt en klautert. Ook knagen ze graag, zorg dus voor voldoende en afwisselend knaagmateriaal en speelgoed.

Kies altijd voor een ruime kooi, bijvoorbeeld een kamervolière of een ruime papegaaienkooi. Een goede kamervolière is verkrijgbaar vanaf € 100. Deze is geschikt voor ongeveer twee vogels.

Bekijk kamervolières

De Lori neemt graag een bad. Het is dan ook aan te raden om de vogel regelmatig mee onder de lauwwarme douche te nemen of een bad aan te bieden. Het badwater mag niet te diep zijn, ongeveer tot buikhoogte.

De juiste voeding

Deze vogelsoort eet eigenlijk alleen fruit. Dit betekent dat ze dagelijks vers fruit tot hun beschikking moeten hebben. Wees voorzichtig met sinaasappel, banaan en avocado, dit mogen ze beperkt of helemaal niet hebben. Avocado kan zelfs giftig zijn.

Loripap is de hoofdvoeding en moet je tweemaal per dag geven. Loripap koop je kant-en-klaar of stel jezelf samen:

 • 1 deel babyvoeding of Farex
 • 1 deel beschuitmeel
 • ½ deel granenmeel

Dit meng je aan met water, zodat er een niet al te dikke pap ontstaat. Voeg wat verse groenten of fruit aan de pap toe. Je mag het mengsel zoeter maken met honing of roosvicee. Wanneer je twijfelt over de samenstelling van de pap of je hebt geen zin om dit klaar te maken, kun je het beste kant-en-klare lori vogelvoer kopen.

Naar Loripap

Loripap bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen die de vogel nodig heeft. Dit zijn onder andere vitamine PP, foliumzuur, vitamine H en choline.

Lori van de Blauwe Bergen leren praten

Vrijwel alle papegaaien en kaketoes kunnen leren praten. Het is niet echt praten wat ze doen, ze imiteren geluiden, woorden en zinnetjes. Bij sommige soorten zijn het alleen de mannetjes die dit doen, zoals bij de valkparkiet (kleinste kaketoe). Bij de halsbandparkiet, een papegaaiachtige, kunnen mannetjes goed leren praten en vrouwtjes beperkt.

De lori van de Blauwe Bergen kan erg goed leren praten en zingen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes kunnen dit leren, maar de mannetjes zijn hier wat actiever in. Het leren praten moet je niet als een vereiste maar als een cadeautje zien. Sommige Lori’s leren nooit praten, maar zijn net zo lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven