Lijst van vliegende zoogdieren

Heb je wel eens een hond of kat zien vliegen? Waarschijnlijk niet, en toch bestaan ze echt. Het gaat hier niet om een golden retriever of een huiskat, maar andere zoogdieren met dezelfde benaming. Een beetje zoiets als een zeekoe: het is geen koe en ook geen vis, maar toch een zoogdier.

Vaak wordt gezegd dat vleermuizen de enige vliegende zoogdieren zijn. Dat klopt, maar er zijn ook zoogdieren die een soort van kunnen vliegen. En hierbij kunnen ze flinke afstanden behalen.

De vleermuis

Natuurlijk is de vleermuis het meest bekende vliegend zoogdier. Wereldwijd zijn er ruim 1200 verschillende soorten vleermuizen. De kleinste soorten zijn nog geen 3 cm lang en wegen amper 3 gram. De grotere hebben een spanwijdte tot wel 1,8 m. Het gewicht kan zomaar op 1,6 kg uitkomen.

Vleermuizen hebben geen veren zoals we van vogels gewend zijn. De vleugels bestaan uit een vlieghuid of vliegmembraan. Dit is een stukje elastisch huid dat tussen de vingers staat gespannen.

Help vleermuizen aan een veilige slaapplek. Plaats een vleermuiskast in je tuin.
Bekijk vleermuiskast

De vleerhond vliegende hond

Eigenlijk is de vleerhond niets anders dan een ondersoort van de vleermuis. Er bestaan meer dan 200 soorten van. Sommige vleerhonden hebben een spanwijdte van 1,8 meter, dit zijn gelijk de grootste vleermuizen. De kleinste vleerhonden hebben een spanwijdte van ongeveer 22 cm.

De kop van een vleerhond doet erg aan die van een hond denken, vandaar de benaming. De spitse oortjes en de grote ogen zijn kenmerkend voor deze soort.

Vliegende katten

Een zoogdier dat niet echt van vliegen maar door de lucht zweeft, is de vliegende kat. Soms worden dit ook wel vliegende maki’s genoemd maar dit klopt eigenlijk niet. Het zijn geen maki’s maar eigenlijk ook geen katten, dus de benaming is sowieso al een beetje vreemd. Ze hebben grote ogen, en dat doet wel weer aan een kat denken.

Vliegende katten zijn familie van de huidvliegers. Deze zoogdieren kom je plaatselijk in Zuidoost-Azië tegen. Schrik niet wanneer je er een ziet want het dier is bijna net zo groot als een huiskat.

Vliegen doet de vliegende kat niet, ondanks zijn benaming. Vanuit een hoge boom zet de vliegende kat zich af en kan tot wel 60 meter ver naar een andere boom zweven. Dit doet hij door zijn zweefhuid te verspreiden. Zie het als een zweefvliegtuig: zonder motor maar wel enige tijd in de lucht kunnen blijven.

De vliegende kat voelt zich tussen de bomen opperbest. Wanneer hij over de grond loopt ziet het diertje er maar vreemd uit. Hij is bijna zo plat als een dubbeltje en kan zich op de grond maar moeilijk voortbewegen. Het ziet ook wel een beetje zielig uit.

De vliegende eekhoorn

Dan heb je nog de vliegende eekhoorn, die qua vorm een beetje op de vliegende kat lijkt. Op de grond ziet hij er als een platte pannenkoek uit, maar zwevend door de lucht kijk je ademloos toe. De vliegende eekhoorn heeft een koppie en een staart die echt aan een eekhoorn doen denken. Hartstikke schattig.

Goed om te weten: vliegende eekhoorns behoren daadwerkelijk tot de familie der eekhoorns. Lange tijd werden ze als een aparte onderfamilie gezien. Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat ze nauw verwant zijn aan echte boomeekhoorns.

Hoe kan een vliegende eekhoorn vliegen? Niet, maar het kan wel zweven. Hij beschikt net als de andere zwevende zoogdieren over een vlieghuid. Wanneer hij uit de top van een boom springt spreidt hij zijn vlieghuid. Dit stelt hem in staat om een stukje door de lucht te zweven. Een afstand van 50 meter kan hij makkelijk halen.

Wist je dat een vliegende eekhoorn middels zijn pootjes de koers bepaalt? Zo kan hij bepalen hoe strak de vlieghuid komt te staan en hoe de wind onder de vlieghuid terechtkomt. Handig om een beetje bij te sturen, want je springt niet altijd op het juiste doel af.

Vliegende paarden

Waarschijnlijk zit je nu op het puntje van je stoel, want bestaan vliegende paarden echt? Was het maar zo. Toch hoor je veel over vliegende paarden, en dan met name in sprookjes, sages (volksverhalen) en andere vertellingen.

Het vliegend paard is een fabeldier. Het komt vaker in de verhalen van Harry Potter voor. Of paarden in de toekomst ooit echt kunnen vliegen? Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Paarden zijn te groot en te lomp gebouwd om op te kunnen stijgen. Bovendien zouden ze dan ook echt vleugels moeten hebben, en die zitten er nu eenmaal niet aan. Maar je mag ondertussen best over vliegende paarden fantaseren of dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven