Lijst met dieren die alleseters zijn – omnivoren

De mens is een van de bekendste alleseters (we behoren tot de zoogdieren). Daarnaast heb je herbivoren en carnivoren. Onder de herbivoren vind je veel grazers en knaagdieren. Bekende carnivoren zijn honden en katten, roofvogels en piranha’s. Nu snel over naar de lijst van alleseters.

Het verschil tussen een omnivoor, herbivoor of carnivoor

Een alleseter oftewel omnivoor eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dit in tegenstelling tot een herbivoor die alleen van plantaardig voedsel leeft. Jagende dieren zijn carnivoren, bijvoorbeeld krokodillen, haviken of leeuwen.

Het verschil zit hem niet alleen in de voedingswijze maar ook in de bouw van het lichaam. De meeste jagende carnivoren hebben de ogen voor op de kop, net zoals bij honden. Dit stelt de carnivoor in staat om diepte te zien en afstand in te schatten. Plantenetende dieren (herbivoren) hebben de ogen vaak aan de zijkant van de kop zitten. Het zijn veelal prooidieren die continu naar gevaar loeren.

Omnivoren zoogdieren hebben in vrijwel de meeste gevallen de ogen voor op de kop (naast elkaar). Hierdoor kunnen ze op prooien jagen maar ook fruit, noten of bladeren zoeken. Andere diergroepen hebben de ogen juist aan de zijkant, om snel te kunnen vluchten.

Dit zijn de meest bekende alleseters

Onder de alleseters bevinden zich zoogdieren, reptielen, vogels, vissen en insecten. Bekijk de lijst met alleseters.

Zoogdieren die omnivoor zijn

De volgende zoogdieren zijn alleseters:

  • Mensen
  • Apen: chimpansee
  • Beren: bruine beer, wasbeer, ijsbeer
  • Marterachtigen: hermelijn, das, fret, otter, nerts, wezel en marter
  • Varkens
  • Knaagdieren: rat, muis, hamster, gerbil
  • Zeezoogdieren: walvissen, dolfijnen

Tip: geef knaagdieren speciaal voer, waardoor ze alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Maak hierbij onderscheid tussen bijvoorbeeld konijnenvoer of rattenvoer.

Bekijk knaagdieren voer

Allesetende vogels

Veel vogels met een rechte snavel zijn alleseters. Ze eten zowel zaden als insecten. Kraaien hebben zelfs muizen of jonge vogeltjes op het menu staan. Een uitzondering vormt de groep van de roofvogels, die alleen maar jonge vogeltjes, muizen, ratten en konijnen eten.

Kromsnavels zijn bijna altijd herbivoren. Ze eten van fruit, bladeren, bloemen en noten. Er zijn maar een paar kromsnavels die af en toe ook insecten eten.

Vissen die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten

Roofvissen jagen op andere vissen of schaal- en schelpdieren. De meeste vissen zijn toch wel omnivoor en eten zowel vlees/vis als plantaardig materiaal. Het is nagenoeg onmogelijk om een lange lijst met allesetende vissen op te stellen. Ga er maar vanuit dat deze lijst alle soorten zou bevatten, uitgezonderd de roofvissen (haai, piranha, snoek, baars, meerval).

Reptielen en amfibieën

Veel reptielen maar ook amfibieën zijn carnivoren. Ze jagen op andere dieren en insecten. Denk maar eens aan de kikker, pad, hagedis of slang. Schildpadden staan als alleseters bekend: ze eten dierlijk voedsel maar smikkelen ook van planten. Ook de baardagaam is een omnivoor.

Aanbieding: kwalitatief reptielenvoer

Ongewervelde dieren

De groep van ongewervelde dieren is ontzettend groot. Het bevat alle geleedpotigen en insecten waaronder spinnen, bijen, vlinders, mieren en nog veel meer. Sommige insecten eten alleen plantaardig voedsel. Een bekend voorbeeld hiervan is de vlinder die van nectar leeft. In het rupsstadium eet een vlinder plantmateriaal. Bijen leven ook van nectar, maar vangen (soms) insecten om aan de bijenlarven te voeren.

Wespen zijn alleseters, en een glas limonade laten ze ook niet staan. Ruim de helft van alle insecten leeft als herbivoor, de andere helft is omnivoor of carnivoor. Bekende carnivoren zijn de spinnen en roofmieren.

Er zijn maar weinig insecten die van de honger dood gaan. Meestal eindigen ze zelf als voedsel. Hiermee vormen insecten een belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Een hond of kat fruit of groente geven

Honden en katten zijn echte carnivoren. 95% van het voedsel bestaat uit vlees of vis. Dit geef je in de vorm van vers vlees of als brokken. Vaak wordt gedacht dat een hond of kat geen fruit of groenten kan eten. Natuurlijk kan dit wel, en het is in sommige gevallen zelfs gezond.

Het is niet zo dat honden en katten plantaardig voedsel nodig hebben voor de vitamine C. Deze dieren kunnen namelijk zelf vitamine C aanmaken, dit in tegenstelling tot mensen. Groente of fruit bevat wel andere vitaminen en mineralen die het immuunsysteem ondersteunen.

Geef nooit pitten aan een hond of kat, en ook niet aan een vogel, konijn, knaagdier of ander huisdier. Pitten bevatten schadelijke stoffen. Wees dus voorzichtig met pitten van kersen, druiven maar ook krenten en rozijnen of avocado. Citrusvruchten zijn ook geen goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven