De levensverwachting van honden met artrose

Honden kunnen, net als mensen of paarden, last krijgen van artrose. Dit is slijtage aan het kraakbeen. Meestal komt dit in de ‘knieën’ van de hond voor, maar het kan ook in de heupen ontstaan. Artrose is een pijnlijke aandoening die niet geneest. Met de tijd zullen de klachten alleen maar toenemen.

De hond krijgt niet alleen last van toenemende pijn maar ook van spierzwakte. Dit komt omdat de hond zijn gewrichten ontlast, waardoor de spieren steeds zwakker worden. Vaak wordt gedacht dat honden met artrose vroegtijdig zullen sterven. Gelukkig is dit niet zo.

De oorzaak van artrose

Het is niet exact te zeggen waarom een hond artrose krijgt. Vaak heeft dit met leeftijd te maken, het komt vaker bij ouderen honden voor. Soms is er sprake van heupdysplasie of elleboogdysplasie.

Het kan ook dat de hond zijn gewrichten gedurende het leven verkeerd heeft belast. Bijvoorbeeld veelvuldig traplopen, dit is niet goed voor de gewrichten. Net als het continu van en op de bank springen, of wanneer je de hond vaak aan zijn poten trekt.

Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Artrose kan zelfs bij jonge honden ontstaan!

Hond met artrose: de levensverwachting

Artrose is geen levensbedreigende ziekte. Het is dus ook niet iets waar honden dood aan gaan. Een hond met artrose heeft dezelfde levensverwachting als elke andere hond.

Wel kan door artrose ernstige pijn ontstaan. Dit is van invloed op de kwaliteit van leven. Sommige honden hebben zoveel pijn dat euthanasie uiteindelijk in het belang van het dier wordt uitgevoerd. Dit is een keuze die voor de eigenaar zeer moeilijk is.

Over het algemeen is het zo dat honden met artrose minder lang leven. Niet omdat ze als gevolg van artrose sterven, wel omdat ze vaker met euthanasie te maken krijgen.

Een hond met artrose heeft pijn

In vrijwel alle gevallen doet artrose pijn. Maar dit wil niet zeggen dat alle honden met artrose dezelfde mate van pijn hebben. Er zijn zelfs honden die slijtage aan het kraakbeen vertonen, zonder dat ze hier last van hebben. Ook kunnen er periodes van veel pijn zijn, afgewisseld met periodes waarbij er helemaal geen of zeer weinig pijn aanwezig is.

Pijn uit zich vaak door moeilijker lopen. Je merkt bijvoorbeeld dat de hond na een tijdje liggen moeite heeft met opstaan. Ook kan het dat het dier mank gaat lopen, vooral tijdens het rennen. Na verloop van tijd zal het mank lopen ook tijdens de normale wandeling zichtbaar zijn.

Kan artrose minder worden?

Het is niet zo dat artrose zomaar geneest. Er is geen medicatie tegen artrose om de ziekte te laten verdwijnen. Wel zijn er medicijnen om ervoor te zorgen dat de hond hier een stuk minder last van heeft.

Overigens kan het kraakbeen bij honden gedeeltelijk herstellen. Bij mensen gebeurt dit ook, maar vordert het herstel heel langzaam. Gemiddeld duurt het bij een mens 200 tot 250 jaar voordat beschadigd kraakbeen hersteld is. Geen enkel mens bereikt deze leeftijd, dus genezen van artrose is voor mensen niet mogelijk. In ieder geval niet zonder medisch ingrijpen, want tegenwoordig zijn er wel kraakbeenherstellende behandelingen mogelijk.

Artrose kan bij honden wel minder worden. Er zijn middelen die helpen om het nog aanwezige kraakbeen te laten herstellen. Maar het is niet zo dat weggesleten kraakbeen terugkomt.

Behandeling van artrose bij honden

Artrose is goed te behandelen, mits de eigenaar hier ook in gemotiveerd is. Door het proces van slijtage af te remmen of te stoppen kun je de levensverwachting van de hond verlengen. De eerste behandelmethode bestaat uit het wegnemen van pijn. Honden met pijn durven minder goed te bewegen. Terwijl beweging juist goed is om de gewrichten zo gezond mogelijk te houden.

De dierenarts kan pijnstillers voorschrijven. Deze pijnstillers zijn specifiek voor honden bedoeld. Geef een hond nooit paracetamol, ibuprofen of een andere pijnstiller die voor mensen bedoeld is.

De dierenarts zal vaak voor een pijnstillers/ontstekingsremmer kiezen. Hierdoor vermindert de pijn en ontstaan er niet zo snel ontstekingen in het gewricht. Het gevolg is dat de hond vrijer kan bewegen. Wel is het belangrijk dat de hond gecontroleerd beweegt, dit in verband met het risico op overbelasting.

Voedingssupplement bij artrose

Net als mensen hebben ook honden met artrose baat bij bepaalde voedingssupplementen. Glucosamine is goed voor gewrichten en kraakbeen. Het heeft een herstellend vermogen en vermindert pijn. De ene hond heeft hier veel baat bij, bij de andere hond werkt het wat minder goed. Het is altijd verstandig om glucosamine gedurende drie maanden uit te proberen.

Bekijk voedingssupplementen voor honden met artrose

Naast speciale tabletten is er ook speciale voeding voor honden met artrose verkrijgbaar. Deze voeding bevat zalmolie, lecithine en andere belangrijke stoffen die een positieve invloed op het kraakbeen en gewrichten heeft.

Operatieve ingreep

Bij ernstige artrose kan de dierenarts tot een operatieve ingreep overgaan. Hierbij worden losse stukjes kraakbeen uit het gewricht verwijderd. Dit is belangrijk omdat deze losse stukjes meer schade kunnen aanrichten. Ook kan een los stukje kraakbeen ervoor zorgen dat het gewricht op slot gaat, waardoor de hond dit niet meer goed kan gebruiken.

Een operatieve ingreep is erg kostbaar. Wie een huisdierverzekering heeft krijgt het grootste gedeelte of misschien wel alles van de ingreep vergoed. Zonder huisdierverzekering moet je de kosten zelf betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven