Lapjeskat – karakter, uiterlijk en verzorging

Een lapjeskat kopen? Misschien interessant om te weten want het gaat hier bijna altijd om poezen (vrouwtjes). Dit heeft met genetica te maken. De lapjeskat heeft een bijzonder uiterlijk wat hem ook zo geliefd gemaakt. Met betrekking tot karakter kan hij wel een uitdaging zijn. Ben je van plan om een lapjeskat in huis te nemen, lees dan meer over de verzorging en opvoeding.

De schildpadkat

De lapjeskat wordt ook wel schildpadkat genoemd. Dit heeft alles met het uiterlijk te maken: de aftekening lijkt op het schild van een schildpad. Toch is het even opletten want er zit wel verschil tussen deze twee. Een lapjeskat is een schildpadkat maar is wit en heeft grote vlekken. Een lapjeskat heeft altijd drie kleuren en een schildpadkat twee kleuren.

[do_widget id=custom_html-68]

Lapjeskatten zijn bijna altijd vrouwelijk

Zowel een lapjeskat als een schildpadkat is bijna altijd vrouwelijk (poes). De genen die rood en zwart bepalen zijn gekoppeld aan de X-chromosomen. Omdat vrouwtjes twee exemplaren X-chromosomen hebben vertonen ze soms tegelijkertijd de kleuren rood en zwart.

Kan een lapjeskat een kater zijn? Ja, dit komt heel zelden voor. Ongeveer 1 op de 3000 lapjeskatten wordt als kater geboren. Deze kadtrtje dragen het XXY gen, ook wel het gen voor het Klinefelter syndroom. Het gaat hier om een aangeboren aandoening waarbij het katertje één of meer extra geslachtschromosomen draagt. Dit syndroom komt overigens ook bij mensen voor.

Uiterlijk van deze kat

De schildpadkat en ook de lapjeskat is geen erkend ras. In Amerika wordt de schildpadkat wel geaccepteerd maar de lapjeskat juist weer niet. Het is belangrijk om te weten dat een lapjeskat refereert naar een specifiek kleurenpatroon, niet naar een ras.

De lapjeskat heeft minimaal drie kleuren in de vacht. Wit is de basiskleur. De twee andere kleuren zijn rood en zwart. Deze twee kleuren kom je in de vorm van vlekken tegen. Er zijn ook lapjeskatten die andere kleuren hebben waaronder crème, oranje, bruin of grijs. Het kan dus best dat de lapjeskat vier ofwel vijf kleuren in de vacht heeft, hoewel dit zelden voorkomt.

De vlekken zijn duidelijk afgebakend en komen verspreid over het lichaam voor. In vrijwel alle gevallen is de kop gekleurd en bevinden de vlekken zich op de romp, poten en staart. Geen enkele lapjeskat is hetzelfde.

Lapjeskat karakter: pittig maar wel lief

Omdat een lapjeskat niet direct een ras is kun je hier ook geen karakter aanhangen. Wel is bekend dat de meeste lapjeskatten vrij pittig van karakter zijn. Ze laten niet met zich sollen en hebben een eigen wil. In sommige gevallen kan de lapjeskat zelfs wat agressief overkomen. Aan de andere kant zijn het ook lieve en aanhankelijke katten, maar alleen richting de eigenaar.

Ga naar de online kattenwinkel

Houd er rekening mee dat het karakter van de lapjeskat soms onvoorspelbaar is. Tegenover bezoek kunnen ze zich geheel anders gedragen. Daarom is het zo belangrijk om een lapjeskat kitten al direct vertrouwd te maken met verschillende soorten mensen en situaties. Het zou ideaal zijn wanneer er ook kinderen en andere huisdieren aanwezig zijn.

Houd kleine kinderen wel uit de buurt van de lapjeskat. Dit dier kan namelijk onverwacht uithalen, iets waar kleine kinderen geen rekening mee houden. Ook tegenover andere katten of huisdieren wil de kat nog wel eens uithalen. Gelukkig kun je dit met een goede opvoeding goed indammen en zijn de meeste van deze katten hartstikke sociaal.

Een kitten in huis halen

Wanneer je voor een lapjeskat kitten gaat dan zal dit in veel gevallen een vrouwtje zijn. Heb je een lapjeskat kater dan moet je weten dat deze vrijwel altijd onvruchtbaar is. Een lapjeskat kater kan dus geen nakomelingen krijgen.

Wanneer je een lapjeskat kitten in huis haalt dan heb je een aantal dingen nodig. Bijvoorbeeld een kattenmandje, kattenbak, voerbakjes en natuurlijk het voer zelf. Een kitten geef je altijd aangepast voer. Wanneer het dier ongeveer een jaar oud is dan kun je overgaan op adelt kattenvoer.

Bedenk ook welke kattenbak je wil gebruiken. Je hebt houtkorrels, die nemen veel vocht op en stinken niet. Kattengrit (kiezels) blijven beter liggen en vormen klonters. Hierdoor maak je de kattenbak makkelijker schoon. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, de kattenbak moet goed bij je situatie passen.

Denk ook aan een kattenkrabbaal, wat speelgoed en kattengras. Als laatste nog een mandje of speciale box om de kat of kitten in te vervoeren.

De prijs van een lapjeskat kitten

Hoe duur is een lapjeskat kitten? Dat hangt een beetje van de fokker of handelaar af. Omdat het hier niet om een ras maar kleurslag gaat kan de prijs heel erg variëren. Je hebt kittens die € 100 kosten maar ook die meer dan € 1000 moeten kosten. De gemiddelde prijs van een lapjeskat kitten ligt tussen de € 150 en € 400.

[do_widget id=custom_html-25]

Let er bij aanschaf op dat de kitten ontwormd en ingeënt is. Er moet dus altijd een dierenpaspoort bij zitten. Soms worden er zogenaamde boerderij kittens aangeboden. Deze kun je gratis tot een bedrag van € 100 ophalen. In veel gevallen zijn deze kittens niet ontwormd of ingeënt. Hierdoor kan de kitten ziek zijn zonder dat je dit in de gaten hebt.

Lapjeskat fokker

Het beste kun je een kitten bij een lapjeskatfokker kopen. Er zijn zowel in Nederland als België heel wat fokkers of catteries actief. Soms kom je hier raskatten als lapjeskat tegen. Een raskat moet zeker een stamboom hebben. Is dit niet het geval dan weet je ook niet zeker of je een echte raskat koopt. Bovendien kun je met deze kat niet verder fokken om het ras erin te houden.

Houd er rekening mee dat een kat zonder stamboom gewoon een huiskat wordt genoemd. Dit doet verder niets af aan het uiterlijk of karakter van het dier. Elke lapjeskat kan namelijk heel lief zijn of er prachtig uitzien.

Schuiven naar boven