Kunnen honden corona krijgen?

Met het coronavirus en een groeiend aantal besmettingen (2021) is het de vraag: kunnen honden corona krijgen? Wanneer een hond besmet raakt met dit virus dan kan hij mogelijk ook mensen besmetten. Het is namelijk bekend dat het coronavirus al op verschillende nertsenbedrijven is opgedoken. En hiermee ook voor besmettingen bij mensen heeft gezorgd.

Over het coronavirus

Eind 2019 brak er in het Chinese Wuhan een nieuw virus uit, het heette toen nog het Wuhan virus. Omdat dit virus onder de coronavirussen valt werd het al snel het corona virus genoemd. Officieel heeft het virus de naam SARS-CoV-2 gekregen. De ziekte die door dit virus veroorzaakt wordt heet COVID-19.

[do_widget id=custom_html-2]

Kunnen honden corona krijgen?

Het is al langer bekend dat dit virus niet alleen mensen besmet maar ook honden, katten en nertsen. Mogelijk zijn nog meer dieren gevoelig voor dit virus maar hier is minder bekend over.

Kunnen honden corona krijgen? Ja, honden kunnen besmet raken met dit virus. Er zijn echter geen aanwijzingen dat besmette honden ook andere honden besmetten. Of dat het virus van hond op mens wordt overgedragen.

De ziekte bij honden

Het is nog heel weinig voorgekomen dat honden corona krijgen. Dat de hond er ziek van wordt is al helemaal niet bekend. Katten lijken het corona virus vaker te krijgen. Ze krijgen dan net als mensen luchtwegklachten. Hiermee zijn katten veel gevoeliger voor het virus dan honden.

Honden spelen geen rol in de verspreiding van het virus

Er werd en wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar huisdieren en verspreiding van (gevaarlijke) virussen. Halverwege 2020 is er nog steeds geen bewijs dat honden maar ook katten een bron van infectie met betrekking tot het coronavirus zijn.

Wereldwijd zijn er wel enkele honden en katten positief getest. Dit betekent dat ze op dat moment het virus hadden of dat er antistoffen in het lichaam zijn aangetroffen. In dit laatste geval hebben ze het virus met zich meegedragen. Vaak gaat het hier om huisdieren waarvan de eigenaar zelf ook positief getest is of ziek is/ was.

Maatregelen bij klachten (hond of mens)

Wanneer een hond ziek is of wanneer je als mens last hebt van corona-achtige klachten dan is het belangrijk om maatregelen te nemen. Het advies geldt om het contact tussen mens en huisdier eventjes achterwege te laten. Denk hierbij ook aan een goede hygiëne. Een ziek huisdier mag gewoon uitgelaten worden.

Mensen met de ziekte COVID-19 mogen zeker geen contact met andere mensen hebben, alleen beperkt tot verplegend personeel of directe huisgenoot. Dan nog moeten er hygiënische maatregelen worden genomen zoals het dragen van een mondkapje en beschermende kleding, goed de handen wassen en voorwerpen ontsmetten.

Behandeling bij een zieke hond

Het komt zelden voor maar een hond kan ziek worden van het coronavirus. Toch is de kans vele malen kleiner dan een kat die het virus bij zich draagt. Wat moet je doen wanneer de hond corona heeft en hier ziek van wordt?

[do_widget id=custom_html-9]

Vermijd in ieder geval intensief contact met het dier. Knuffel er niet mee en laat de hond ook niet aan de handen, het gezicht of waar dan ook likken. Wanneer de hond het benauwd krijgt of diarree heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Geef altijd aan of er in het huishouden mensen zijn met de ziekte COVID-19. Of deze ziekte zich de afgelopen vier weken in het huishouden heeft geheerst.

De dierenarts zal beoordelen of de hond besmet is met corona. Helaas is het vrijwel niet mogelijk om huisdieren op corona te testen. Mogelijk is deze test er later wel, maar alleen wanneer honden ook echt een bron van besmetting zijn. Zolang dit niet het geval is zal er ook niet veel energie in corona testen voor honden worden gestoken.

Was de handen altijd goed

Dagelijks knuffelen met de hond, iedere hondeneigenaar doet het. Maar wist je dat corona ook op de vacht van de hond kan zitten? En dat het virus hiermee verspreid kan worden? Bij grote uitbraken van corona is het daarom altijd beter om hygiënisch te werk te gaan. Zolang je zelf niet ziek bent of de hond vertoont geen verschijnselen mag je best met het dier knuffelen. Maar was hierna de handen zorgvuldig.

Denk ook aan het wassen van het gezicht. Vaak zit je met het gezicht toch tegen de vacht van de hond aan. Of likt de hond in het gezicht. Was na een knuffelbeurt dus niet alleen de handen maar ook het gezicht.

Was de handen regelmatig en neem hier ook tijd voor. Ben je niet thuis, gebruik dan een ontsmettende handgel. Bij zieke honden is het belangrijk dat andere mensen de hond niet aaien. Houd daarom het dier aan de lijn en zorg dat mensen op afstand blijven.

Schuiven naar boven