Kraaiende hanen overlast

Niks zo vervelend als overlast door hanengekraai. Het is echter niet zo dat het altijd als geluidshinder wordt gezien. Dit komt omdat mensen de gelegenheid moeten hebben om hanen en kippen te houden. Wanneer is er nu echt sprake van overlast? Dit heeft allemaal met de vastgestelde norm te maken.

Mag je kippen en hanen in je tuin houden?

Er is geen verbod op het houden van kippen en hanen in de achtertuin. In veel gevallen mag dit gewoon. Wel moet je rekening houden met overlast. Zo kan er stankoverlast ontstaan, maar ook geluidsoverlast. Dit laatste is vooral het geval wanneer je een of meerdere hanen houdt.

Buren kunnen niet zomaar verbieden dat iemand kippen of hanen heeft. Het wordt pas echt vervelend wanneer de haan veel kraait.

Dit is waarom hanen kraaien

Het is natuurlijk de vraag waarom hanen elke ochtend, en ook nog eens zo vroeg, kraaien. Doen ze dit om de buurt te hinderen, of zijn ze misschien opgehitst door hun eigenaar? Een haan kraait om andere hanen duidelijk te maken dat dit zijn territorium is. Het afbakenen van de territorium gebeurt vroeg in de ochtend.

Overigens kraaien hanen soms de hele dag door. Niet allemaal, want wanneer er voldoende hennen aanwezig zijn dan heeft meneer haan het te druk met andere zaken.

Norm met betrekking tot geluidsoverlast

Wanneer het op geluidsoverlast aankomt dan zijn er wat normen opgesteld. In de woning mogen geluiden overdag niet harder zijn dan 50 dB. Denk hierbij aan geluiden door gereedschap, elektrische apparaten of muziekdragers. ‘s Nachts mag het geluid niet boven de 40 dB uitkomen, en ook niet te lang achter elkaar.

Maar hoe zit het met geluiden die uit de tuin komen, zoals een kraaiende haan? De norm hiervoor ligt op 70 dB. Dit betekent dat geluiden van buitenaf maximaal 70 dB mogen zijn. Zit je in de woning, dan komt er natuurlijk geen 70 dB binnen. Het meeste geluid wordt door muren en ramen tegengehouden. Hierdoor zal het binnenshuis veel zachter klinken.

Wat te doen tegen overlast haan?

Overlast door kraaiende hanen is vervelend. Al helemaal omdat deze vogels vroeg in de ochtend beginnen. Het eerste dat je kunt doen is met de eigenaar van de haan in gesprek gaan. Deze kan het geluidsoverlast flink beperken.

Zo is het mogelijk om de haan tot 8:00 uur of 9:00 uur ‘s morgens binnen te houden. Zolang de haan geen daglicht ziet, zal hij ook niet kraaien. Probeer hier afspraken over te maken.

Bedenk echter dat het niet mogelijk is om een haan tot 12:00 uur ‘s middags opgesloten te houden. Dit is niet goed voor de welzijn van het dier. Werk je in ploegendienst of wil je in het weekend uitslapen, dan moet je er rekening mee houden dat je de haan toch hoort.

Boete voor geluidsoverlast

Blijf je last houden vaneen  kraaiende haan? Dan kun je de gemeente, wijkagent of politie om hulp vragen. Deze zal met de eigenaar van de haan in gesprek gaan en tot een oplossing willen komen. Lukt dit niet, dan kan er een boete worden opgelegd. Overigens kan de politie ook direct een boete opleggen. Deze boete bedraagt (ongeveer) € 140.

Hier moet wel bij gezegd worden dat de handhaver of de politie lawaaioverlast moet constateren. Wanneer je ‘s middags een keer belt, wanneer de haan stil is, en de politie komt langs, is de kans groot dat ze niks horen. Er kan dan ook geen boete worden gegeven.

Overigens is die boete alleen mogelijk wanneer het geluid boven de 70 dB uitkomt. Of wanneer de haan vaak overdag kraait en dit tot onrechtmatige hinder leidt.

Wanneer is sprake van onrechtmatige hinder

Je vindt al snel dat iets onder onrechtmatige hinder valt. Toch is dit niet altijd zo. In 2012 was er een opvallende zaak omtrent krielhanen. Uit onderzoek bleek dat de hanen zeker 159 keer per dag kraaideen. Bovendien hadden deze hanen een hardere stem dan andere hanen die in de buurt leefden.

Als gevolg hiervan werd besloten dat het hier om onrechtmatige geluidshinder ging. Het is verboden om huisdieren te houden die hinder of schade aan omwonenden veroorzaken. Toch mocht de eigenaar zijn krielhanen houden, want hij hield ze ‘s nachts, en een gedeelte van de ochtend in een lichtdicht hok.

In een ander geval moest de houder van een aantal hanen een boete betalen omdat hij geen maatregelen nam. Hij deed er niks aan om het hanengekraai te voorkomen of te verzachten.

Ruzie om kraaiende hanen komt vaker voor

Geluidsoverlast zorgt voor wrijving tussen buren of wijkbewoners. Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat een ruzie om kraaiende hanen ontstaat. Zolang de politie, de gemeente of de rechter niet optreedt, kun je er weinig tegen doen. Behalve je ramen goed gesloten houden en ‘s nachts oordopjes dragen, zodat je niet ‘s morgens vroeg wakker wordt.

Conclusie: de goedkoopste stap is om met de eigenaar van de haan in gesprek te gaan en afspraken te maken. De volgende stap is het handhavingstraject via de gemeente. Een rechtszaak is een laatste toevluchtsoord en vaak een dure grap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven