Kraaien verjagen – de beste tips

Kraaien of kauwen kunnen voor aardig wat overlast zorgen. Ze zitten op je balkon, schutting of in de tuin. Kraaien verjagen kan met verschillende middelen. Bijvoorbeeld met geluiden, laser of geur. Sommige methoden werken erg goed terwijl andere amper effect hebben. Daarom vind je hieronder de beste tips met betrekking tot kraaien verjagen.

Verschil tussen kraai, kauw en raaf

Een zwarte vogel, dat moet wel een kraai zijn. Vergis je niet want er is een duidelijk verschil tussen kraai, kauw en raaf.

[do_widget id=custom_html-34]

Kraaien zijn een vogelfamilie. Hiertoe behoren ruim 128 soorten. De meest bekende kraaiensoorten zijn de raaf, zwarte kraai, kauw, ekster en de gaai. Hieronder de verschillen tussen de zwarte kraai, kauw en raaf.

De zwarte kraai is 48-53 cm lang. Qua grootte zit hij precies tussen een kauw en raaf in. Kraaien leven vaak solitair (alleen) of in paren.

De kauw is 34-39 cm lang en hiermee kleiner dan de zwarte kraai. Je komt ze vaak in groepen tegen.

De raaf is met een lengte van 65 cm de grootste kraaiensoort. Ze zijn zeer intelligent en sociaal. Raven kom je in Nederland en België nog maar weinig tegen.

Kraaien in de tuin

Veel mensen hebben last van kraaien in de tuin. Het gaat hier dan om de zwarte kraai of de kauw. Het zijn alleseters, ze leven van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze komen ook op menselijk voedsel af, bijvoorbeeld een verdwaalde boterham of een zak patat.

Kraaien in de tuin heeft dus altijd met een voedselbron te maken. Bijvoorbeeld wanneer je vogels voert, er ergens dierenvoer rondslingert of wanneer er voedselresten liggen. Maar ook kleine knagers, insecten of wormen in de tuin trekt kraaien aan. Kraaien verjagen? Lees verder.

Kraaien op het balkon

Ook dit komt veel voor: kraaien op het balkon. Het is niet dat kraaien dan op voedsel afkomen maar meer op de beschutte en warme plek. De reling op het balkon biedt een goede uitkijkplaats. Bovendien zitten ze op het balkon hoog en droog. In de winter straalt er warmte van het balkon af, ook dit trekt kraaien aan.

Kraaien verjagen: 3 tips

Kraaien zijn brutaal en overal aanwezig. Dit maakt het soms lastig om ze te verjagen. Je mag niet op kraaien schieten, tenzij je officieel op jacht bent en je in een schuilhut bevindt. Buiten de schuilhut mag je niet op kraaien schieten.

Daarom vind je hieronder 3 nuttige tips om kraaien te verjagen.

Tip 1: kraaien verjagen met laser

Een diervriendelijke methode en vaak ook nog eens effectief. Kraaien verjagen met een laser werkt met behulp van een krachtige laserpen. Deze laserpen moet een groene kleur hebben, dit is namelijk tot 10 keer krachtiger dan een met een rode kleur. Hierdoor kun je grote afstanden bereiken, in open gebied tot wel 9 km.

Kraaien verjagen met laser is helemaal niet moeilijk. Zodra je de kraaien ziet richt je de laserpen op ze. Hierdoor vliegen ze verschrikt weg. De kans is natuurlijk groot dat de kraaien terugkomen. Ook dan weer schrik je ze met het groene laserlicht af. Wanneer dit een paar keer gebeurt stoor je de kraaien en vermijden ze de tuin of het balkon.

  • Voordelen: effectief, diervriendelijk, goedkoop en werkt op de lange duur
  • Nadelen: werkt niet op korte termijn, je moet de tuin of het balkon in de gaten houden

Bekijk groene laserpen

Tip 2: kraaien verjagen met geluid

Net als alle andere dieren houden ook kraaien van hun rust. Wanneer ze foerageren (voedsel zoeken) willen ze niet gestoord worden. Kraaien verjagen met geluid zorgt voor deze verstoring. Hierbij kun je gebruik maken van een ratel of klepper, blikjes, ritselfolie of een audiosysteem.  Je moet wel alles handmatig bedienen. Het audiosysteem kun je eventueel op een bewegingsmelder aansluiten.

Een andere optie is een tuinbeeld met geluid en bewegingsmelder. Zodra de kraai in de buurt komt maakt het beeld geluid. Mogelijk verjaag je hier de kraaien mee. Een andere optie is het gebruik maken van een ultrasone verjager.

  • Voordelen: diervriendelijk, goed weg te werken of onzichtbaar
  • Nadelen: soms arbeidsintensief of het vraagt om een investering

Bekijk vogelverjager geluid

Tip 3: kraaien verjagen met geur

Hoe effectief is kraaien verjagen met geur? Weinig tot niet. Kraaien verjagen met geur is lang niet zo effectief als wanneer je gebruik maakt van geluid of laser.

Een nepkraai op het balkon of schutting

Je kunt ook kraaien verjagen met een nep kraai. Hierbij maak je gebruik van een visuele methode. Je plaatst de nep kraai van plastic op de rand van het balkon, een schutting of gewoon in de tuin. In ieder geval op een plek waar kraaien vaak zitten.

Dit werkt redelijk effectief. Toch zijn er brutale kraaien en ook duiven die er vrolijk naast gaan zitten. In dit geval zou je ballonnen met helium kunnen vullen, het gewapper hiervan schrikt vogels ook af. Houd er rekening mee dat de ballonnen vroeg of laat kapot gaan, dan is het verjagend effect ook weer weg.

Kraaien vangen, mag dat?

Misschien wil je kraaien vangen en ze ergens anders vrijlaten. Mag je kraaien vangen? Nee, dit mag alleen met een provinciejager ontheffing. Je mag dus niet zomaar een vogelvangkooi neerzetten. De kans is namelijk groot dat je een ekster, buizerd of andere soort vogel vangt en dat deze hier veel stress van ondervindt. Wanneer vogels veel stress hebben kunnen ze in het ergste geval overlijden.

Kraaien weren uit vogelhuisje

Deze zwarte vogels komen vaak op het voedsel in vogelhuisjes af. Kraaien weren uit het vogelhuisje is dan ook een eerste stap in de goede richting. Hiervoor moet je het vogelhuisje aanpassen. Leg geen voedsel op de grond en koop speciale korven waar alleen de kleine vogels bij kunnen. Je kunt ook grofmazig tuingaas als een kubus over het vogelhuisje plaatsen. Dit is de meest goedkope oplossing.

Schuiven naar boven