Kleine vliegjes in huis? Hier komen ze vandaan

Iedereen heeft wel eens last van kleine vliegjes in huis. Vaak gaat het om het fruitvliegje, rouwvliegje of rioolvliegje. Met dieren of planten is de kans iets groter dat je kleine vliegjes in huis krijgt. Waar komen dit soort vliegen vandaan en hoe kom je er weer vanaf? Je moet eerst even weten om welke vliegjes het gaat.

Verschillende soorten kleine vliegjes

Een huisvlieg of een bromvlieg herken je direct. Maar wanneer het om kleine vliegjes in huis gaat dan is het lastig om verschillende soorten van elkaar te onderscheiden. Wanneer je weet waar je op moet letten zie je echt wel verschil. Vliegjes komen namelijk altijd op bepaald voedsel af. Hieronder vind je 5X kleine vliegjes in huis en hoe je ze bestrijdt.

[do_widget id=custom_html-26]

Rouwvliegjes herkennen en bestrijden

Bij kleine vliegjes in huis is de kans redelijk groot dat het om rouwvliegjes gaat. Het gaat hier eigenlijk niet om vliegen maar om muggen uit de familie van de zwarte vliegen. Rouwvliegjes komen op je kamerplanten af. Ze leggen hun eitjes op grassen maar ook op andere soorten planten. De larven leven van plantenresten of organisch afval.

Rouwvliegen herkennen is niet zo moeilijk: ze zijn slank en hebben een lengte van ongeveer 3 mm. De kleur is zwart en de vleugels zijn doorzichtig. Je moet rouwvliegen niet met fruitvliegen verwarren. Wanneer je tegen de kamerplant aanstoot dan zie je een aantal vliegjes opstijgen.

Rouwvliegjes bestrijden is belangrijk want deze kleine vliegjes in huis richten veel schade aan de planten aan. Zorg dat de potgrond niet te nat is. Er zijn zowel vallen als aaltjes tegen rouwvliegen verkrijgbaar.

Bekijk bestrijdingsmiddel rouwvliegjes

Witte vlieg in huis

Je hebt kamerplanten en de luchtvochtigheid in de woonkamer is niet zo hoog. Wanneer de temperatuur boven de 20° uitkomt is de kans aanwezig dat je witte vlieg in huis krijgt. Dit gebeurt vooral wanneer je kamerplanten gedurende de zomermaanden af en toe buiten zet. Wanneer je de planten weer naar binnen haalt zijn ze geïnfecteerd met de witte vlieg.

Witte vliegjes zijn heel makkelijk te herkennen, je ziet allemaal kleine witte vliegjes aan de onderzijde van het blad zitten. Stoot eens tegen de kamerplant aan en ze vliegen in zwermen omhoog. Witte vlieg moet je bestrijden want ze maken je hele plant kapot.

Naar bestrijding tegen witte vlieg

Kleine vliegjes in huis: fruitvliegjes

Wanneer je last had van kleine vliegjes in huis dan kan het natuurlijk ook om het fruitvliegje gaan. Heb je een fruitschaal op de tafel staan? Vroeg of laat komen hier fruitvliegjes op af. Deze kleine vliegjes ruiken overrijp of gistend fruit al van kilometers afstand.

Fruitvliegjes zijn makkelijk te herkennen: ze zwermen rondom het fruit. Maar ook lege wijnglazen of bierglazen trekt fruitvliegjes aan. Fruitvliegjes herkennen? Het lichaam van het kleine vliegje is lichtbruin, de grote rode ogen zijn opvallend. Ze worden niet groter dan ongeveer 3 mm.

Fruitvliegjes bestrijden is heel eenvoudig: hiervoor gebruik je een fruitvliegjesval. Dit trekt de fruitvliegjes aan waarna ze niet meer wegkunnen. Daarnaast is het belangrijk om fruit af te dekken of in de koelkast te bewaren. Laat ook geen lege glazen of flessen met restjes wijn of bier op de aanrecht staan.

Naar de fruitvliegjesval

Vieze rioolvliegjes

Helaas maar waar, soms heb je last van rioolvliegjes. De naam zegt het al: deze vliegjes leven voornamelijk in het riool, de dakgoot, het toilet, onder in de wasbak of andere plekken waar stilstaand water is. Hier leven rioolvliegjes van organisch afval. Het nadeel van deze kleine vliegjes in huis is dat ze ziekten kunnen verspreiden.

Het rioolvliegje herken je door zijn grijze lichaam met een behaarde kop. Wanneer je hem ziet dan doet hij nog het meest aan een klein motje denken. Wil je rioolvliegjes bestrijden dan is het belangrijk dat er nergens vuil oftewel slib kan ophopen. Reinig alle afvoeren met soda en heet water. Zorg dat er geen water stil kan blijven staan maar spoel regelmatig het toilet, de wasbak, het bad en de douchebak door. Denk ook aan de buitenkranen en de bijbehorende afvoeren, hier zitten ook heel wat rioolvliegjes.

Een spuitbus met insecticiden helpt om rioolvliegjes te doden. Spuit dit in de ruimte en sluit ramen en deuren gedurende een uur. Je mag in dit uur ook niet zelf in de ruimte aanwezig zijn (planten en dieren ook verwijderen). Daarna de ruimte heel goed luchten.

Je kunt het beste een omgevingsspray tegen vlooien & teken nemen, dit werkt ook heel goed tegen andere insecten zoals rioolvliegjes.

Andere kleine vliegjes in huis

Over het algemeen zijn dit de meest voorkomende kleine vliegjes in huis. Maar het kan ook om muggen gaan, je moet soms even goed kijken. Daarnaast kun je ook gewoon last hebben van de huisvlieg. Deze is groter dan de fruitvlieg maar voor sommigen valt dit ook onder de kleine vliegjes.

De huisvlieg/ huiskamervlieg komt op verschillende soorten voedsel af. Met huisdieren trek je veel sneller dit soort vliegen aan. Maak regelmatig de hondenmand, katten ligplaats, de konijnenkooi of andere dierenverblijven schoon. Dit is vooral in het voorjaar en de zomer ontzettend belangrijk.

Blijf je last houden van vliegen in huis maak dan gebruik van een insectenlamp. Dat hoeft niet zo’n groot ding te zijn, tegenwoordig heb je ook kleine design insecten lampen. Deze trekken vliegende insecten middels Uv-licht en een krachtige zuiger aan. Hierdoor worden insecten naar binnen gezogen en dus niet geëlektrocuteerd.

Je kunt natuurlijk ook vliegenstrips ophangen, maar dit ziet niet hygiënisch uit. Vliegenstrips zijn dan ook alleen geschikt voor de bijkeuken, garage of schuur.

Schuiven naar boven