Kleine steekvliegjes – knutten

Gestoken door kleine steekvliegjes? Deze insecten noem je ook wel knutten. Ze lijken onschuldig maar zijn dit helemaal niet. Met hun stekende monddelen kunnen ze de huid doorboren. Dit is uiteraard erg pijnlijk. Maak kennis met deze kleine steekvliegjes, hoe ze eruit zien en wat je moet doen wanneer je gestoken (gebeten) bent.

Effectief

Insecten doder

Vanaf € 9,85

Knutten of knutjes

Knutten zijn kleine steekvliegjes die tot de familie van de muggen behoren. Ze komen niet alleen in Nederland en België voor, ze zijn wereldwijd verspreid. Deze steekvliegen zijn zeer klein, 1 tot maximaal 4 mm. Op de vleugels zijn donkere vlekken zichtbaar. Het lijf zelf is grijs tot zwart van kleur.

De poten zijn naar verhouding kort, vooral wanneer je dit met muggen vergelijkt. Deze kleine steekvliegjes beschikken over stekende monddelen, hoewel dit met het blote oog niet zichtbaar is.

Leefgebied van de kleine steekvliegjes

De vrouwelijke knutten zuigen bloed van gewervelde dieren. Dit hebben ze nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. De mannetjes leven alleen van nectar en zijn belangrijke verstuivers. Mannetjes zullen dus nooit steken, helaas is niet zichtbaar of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt.

Knutten leggen eitjes in een vochtige omgeving. De larven leven in de bladoksels aan het oppervlak van het water. Daarnaast vind je larven in kleine plasjes water die in boomstronken staan.

Blanford Fly

In Nederland komt de Blanford Fly steeds vaker voor. Ze komen oorspronkelijk uit Engeland maar worden ook al in Nederland, België en Duitsland waargenomen. In Nederland noemen we de Blanford Fly ook wel de kriebelmug.

Het gaat om kleine steekvliegen die je vooral in het grasland tegenkomt. De Blanford Fly heeft een zwart lichaam en heeft een lengte van 2 tot 3 mm. Hij kan venijnig steken. Helaas merk je dit pas wanneer het al gebeurd is. De beet is zeer pijnlijk. Sommige mensen moeten na een beet of steek van de Blanford Fly in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit heeft dan voornamelijk met ernstige allergische reacties te maken.

Op deze dagen kom je knutten tegen

Wanneer je loop je het meeste risico om aangevallen te worden door deze kleine steekvliegjes? Knutten zijn in de zomermaanden flink actief. Vooral op windstille dagen, zo tegen het einde van de dag, komen ze massaal tevoorschijn. Omdat knutten in vochtige omgevingen leven zijn het vooral vissers en kampeerders die hier veel last van hebben.

Heb je een vijver in de tuin, ook dat trekt de kleine steekvliegjes aan. Dit geldt ook wanneer je langs een sloot of riviertje woont.

Kleine steekvliegjes kunnen de huid doorboren

Omdat de vrouwelijke knutten menselijk of dierlijk bloed nodig hebben zullen ze steken. Hierbij zijn de kleine steekvliegjes in staat om door de mensen huid heen te bijten. Een steek van een mug voel je niet direct, die van een knut valt direct op.

Symptomen van een knutten beet

De steek van een knut is zeer pijnlijk. Er blijft een klein wondje of een litteken achter. Het vervelende is dat er lokale ontstekingen kunnen ontstaan. Dit gaat gepaard met vochtophopingen en soms gewrichtspijn. In de meeste gevallen ontstaat er een branderig gevoel en jeuk. Deze symptomen blijven enkele dagen aanhouden.

Een knutten beet behandelen

Je bent aangevallen door kleine steekvliegjes. Daar waar er één is zijn er meerderen, de kans is dan ook groot dat je meerdere keren wordt gestoken. Het beste is om de plek direct te koelen. Gebruik een ijskompres of een koude natte doek. Je kunt ook een washandje vullen met ijsblokjes.

Een speciale zalf of crème tegen insectenbeten vermindert pijn en jeuk. Bovendien gaat dit zwelling zoveel mogelijk tegen. Gebruik bij voorkeur Azaron, dit helpt zeer goed tegen pijn en jeuk door insectenbeten. Wanneer je dit middel in huis hebt kun je altijd behandelen tegen steken/beten door kleine steekvliegjes, mieren, bijen, wespen of de processierups. Het werkt ook tegen muggenbeten.

Bekijk Azaron

Het overbrengen van ziekten

De kleine steekvliegjes veroorzaken veel overlast. Niet alleen met betrekking tot pijnlijke steekwondjes, ook brengen knutten verschillende ziekten over.

Knutten kunnen verschillende bacteriën, virussen en parasitaire wormen overbrengen. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de verspreiding van blauwtong, een virusziekte die bij herkauwers voorkomt. Vooral schapen zijn hier heel vatbaar voor. Daarnaast zijn het runderen, geiten, buffels en dromedarissen die vaak besmet worden.

Blauwtong is geen ziekte die bij mensen voorkomt. De incubatietijd bedraagt 5-20 dagen. Symptomen van blauwtoon zijn koorts, snelle ademhaling, gestoken slijmvlies in de bek en een blauwgekleurde tong. Het dier gaat uiteindelijk kreupel lopen, vermagert en kan binnen 10 dagen overlijden. Het dier kan overigens ook volledig herstellen maar zal in veel gevallen onvruchtbaar zijn en blijven.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Na een knutten beet is het belangrijk om de huid goed in de gaten te houden. Wanneer de gebeten plek ontstoken raakt is het beter om hiernaar te laten kijken. Dit geldt al helemaal wanneer er koorts optreedt.

Houd ook huisdieren in de gaten: deze worden net zo vaak aangevallen door de kleine steekvliegjes. Niet alleen honden en katten maar ook konijnen, paarden, runderen en andere zoogdieren zijn vaak het slachtoffer. Doordat knutten zo klein zijn is het vaak ook lastig om dieren hiertegen te beschermen.

Schuiven naar boven