Kleine bruine beestjes in huis

Ken je dat, van die kleine bruine beestjes in huis? De meeste soorten komen in de (late) herfst naar binnen. Maar ook in de zomermaanden kun je last hebben van deze insecten. Vaak in de keuken maar soms ook in de badkamer of slaapkamer. Er zijn verschillende soorten kleine bruine beestjes die in huis kunnen komen. In deze blog lees je door wie of wat je wordt lastig gevallen. Maar ook hoe je zo snel mogelijk van die beestjes afkomt.

De stinkwants

Heb je kleine bruine beestjes in huis dan is de kans heel groot dat het hier om de stinkwants gaat. Wanneer je deze wants doodslaat dan komt er een vreselijk stinkende lucht tevoorschijn. Hoe herken je de stinkwants?

[do_widget id=custom_html-28]

Het gaat hier om de bruin gemarmerde stinkwants, maar ook de grauwe schildwants kan in je woning terechtkomen. Wantsen herken je door hun afgeplat lichaam. Ze hebben een duidelijke snuit met twee opvallende antennes. Verder heeft dit insect zes poten. Wantsen zijn 1,3 tot 1,6 cm groot. Ze hebben vleugels maar kunnen niet goed vliegen. Je zal wantsen dan ook voornamelijk lopend aantreffen.

Wantsen voeden zich met plantensappen. Soms willen ze ook wel dode insecten leegzuigen. Op zich richten wantsen geen schade in de woning aan. Je kunt ze het beste oppakken en buitenzetten. Sla een bruine wants liever niet dood, de geur die vrijkomt blijft aardig lang hangen.

Broodkever

Let op want kleine bruine beestjes in de keuken kunnen duiden op de broodkever. Het volwassen exemplaar herken je door een ovaal gevormd lichaam. Dit lichaam is fijn behaard en heeft een bruine tot roodbruine kleur. De lengte bedraagt 2 tot 4 mm. Aan de kop zitten twee antennen die redelijk ver uit elkaar staan. Broodkevers hebben vleugels en kunnen goed vliegen.

Volwassen broodkevers zijn niet schadelijk, de larven wel. Deze eten zetmeelhoudende producten. Denk hierbij aan brood, toast, beschuit maar ze zitten ook in de bloem (meel). Daarnaast tasten de larven ook isolatiemateriaal, diervoeder met zaden en plantenvezels aan.

De larven zorgen voor vervuilde voedingsproducten. Bovendien ontstaan er gaatjes in aluminiumfolie, papier en plastic. Het is belangrijk om zetmeelhoudende producten goed te verpakken. Het liefst in bewaardozen waar de kevers niet bij kunnen. Voorraadkasten hebben bij voorkeur een temperatuur van 15 °C of lager.

Meelmotten

Kijk maar uit want ook meelmotten zijn van die schadelijke insecten. Ze eten bijna alles. Denk hierbij aan brood, ontbijtgranen, rijst, pasta en poedermelk. Maar ook havermout, gedroogd fruit en zaden uit dierenvoer. Voordat je het weet heb je alles onder de meelmotten zitten.

Deze kleine bruine beestjes in huis herken je heel makkelijk. De volwassen meelmot vliegt door je keuken of woonkamer rond. Vaak zitten ze op muren maar je treft ze ook in de keukenkastjes aan. Dit is een klein motje met een lengte van 1 cm. De kleur is bruin tot roodbruin. Achter zijn kop heeft hij een crèmekleurige band. De meelmot heeft zijn twee antennes naar achteren staan.

De larven van de Indische meelmot tref je in verschillende voedingsmiddelen aan. Als ze heel klein zijn dan zie je ze niet altijd. Wat je wel merkt zijn een soort spinnendraden (rag). Hierdoor kleeft het voedsel aan elkaar. Iets dat besmet is met de larven van de meelmot moet je absoluut weggooien.

Bestrijding bestaat uit het afdekken van al het voedsel. Bedenk dat de larven makkelijk door papier en plastic heen kunnen gaan. Daarom moet je alles in bewaardozen met deksel doen. Dood volwassen meelmotten die je in je woning tegenkomt. Uiteindelijk zul je merken dat de plaag verdwijnt.

Bedwants

Tref je bruine beestjes in je slaapkamer aan? Misschien gaat het wel om de bedwants. Hij lijkt op de eerder genoemde wantsen, dus met een plat en ovaal lichaam. De bedwants wordt ongeveer een halve centimeter lang. Het vervelende aan bedwantsen is dat ze van het bloed van mensen of zoogdieren leven. Ze verstoppen zich in de slaapkamer en het liefst nog ergens in of rondom het bed. ‘s Nachts zuigen ze bloed bij hun slachtoffers.

Bedwantsen laten beetplekken achter. Je huid gaat irriteren en er ontstaan jeukende bultjes. Verblijf je in een hotel of motel, dan is het heel belangrijk dat je de koffer nooit op de grond plaatst. Wanneer je de koffer weer impact moet je alle kleding goed uitschudden. Bij thuiskomst alles op 60 °C wassen.

Heb je bedwantsen in huis, dan kun je dit zelf bestrijden. Hiervoor gebruik je een speciaal concentraat of bedwants vallen.

Bekijk bedwants bestrijding

Kakkerlak

In Nederland leven er verschillende soorten kakkerlakken. Dit zijn zeer hinderlijke insecten waar je niet zomaar vanaf komt. De Amerikaanse kakkerlak is met zijn 28 tot 44 mm lengte de grootste. De bruinbandkakkerlak wordt 10 tot 15 mm lang. Dan heb je ook nog de Duitse kakkerlak met een lengte van 12 tot 15 mm.

Alle kakkerlakken hebben een eivormig afgeplat lichaam. De kleur ligt tussen bruin en zwart. Kakkerlakken hebben vleugels maar bewegen zich meestal lopend voort. Deze insecten eten alles en komen op menselijk voedsel af. Opvallend is ook de snelle voortplanting waardoor er een grote kakkerlakkenplaag kan ontstaan.

Nadeel van kakkerlakken is dat ze ook nog eens verschillende bacteriën en ziektes over kunnen brengen. Daarnaast zijn ze zeer moeilijk te bestrijden. Ze kunnen namelijk tegen verschillende soorten gifstoffen. Over het algemeen werkt een kakkerlakkenval beter. Dit is een effectieve manier om van verschillende soorten kakkerlakken af te komen.

Naar kakkerlakkenval

Vlooien

Als laatste kun je ook nog last hebben van vlooien in huis. Dit zijn ook kleine bruine beestjes die je voornamelijk in de woonkamer maar soms ook in je slaapkamer aantreft. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Met een hond of kat in huis is de kans groot dat deze vroeg of laat vlooien meebrengt.

Een vlo is 2 tot 3 mm lang en de kleur meestal bruin, maar hij kan ook roodbruin of zwart zijn. Vlooien hebben geen vleugels maar kunnen wel zeer goed springen. Vlooien moet je zeker bestrijden, anders blijven ze je huisdier aanvallen. Hij een grote vlooienplaag kunnen ze zelfs mensen proberen te bijten.

Kleine bruine beestjes in badkamer

Misschien zie je kleine bruine beestjes in de badkamer. Dit kan van alles zijn, van kleine bruine spinnetjes tot stofluizen. Bij stofluizen is het belangrijk om de badkamer met verdund bleekwater schoon te maken. Hierna goed ventileren. Zorg verder dat er geen schimmel in de badkamer kan komen.

Kleine bruine beestjes in plant

Op je kamerplanten maar ook je tuinplanten kun je kleine bruine beestjes tegenkomen. Ook dit kan weer van alles zijn, van luizen tot spint. In het laatste geval ontstaan er bruine puntjes of vlekjes op de bladeren. Behandel de plant met een speciaal middel tegen spint, witte vlieg en andere plantenetende insecten.

Schuiven naar boven