Kleine beestjes op de muur

Last van kleine beestjes op de muur? Vaak gaat het om insecten zoals zilvervisjes, de voedselmot, vliegjes of andere insecten. Maar soms kunnen het ook mijten of luizen zijn. Het probleem is dat je niet zomaar van die kleine beestjes op de muur afkomt. Laten we eens gaan kijken welke insecten of beestjes het zijn en hoe je ze bestrijdt.

Veel insecten in huis

Misschien wist je het nog niet maar stiekem leven er honderden insecten in je huis. Niet alleen in de woonkamer maar ook in de keuken, slaapkamer, de hal en nog een hoop in de kelder en op zolder. Het merendeel van deze insecten zie je niet, ze zitten goed verborgen.

Heb je kleine beestjes op de muur? Dit kan van alles zijn, van onschuldig tot zeer schadelijk. Hieronder de meest voorkomende kleine beestjes op muren.

Kakkerlakken op de muur

De kakkerlak is niet erg geliefd, er kan al snel een kakkerlakkenpaag ontstaan. Deze insecten zijn vies en planten zich ontzettend snel voor. Het probleem is dat ze zich niet zomaar laten bestrijden.

Kakkerlakken tref je voornamelijk in de keuken aan, hier rennen ze snel rond. Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief en verbergen zich op warme en donkere plaatsen. Soms tref je een kakkerlak op de muur aan.

Een kakkerlak wordt 1 tot wel 2,5 cm groot. Ze zijn lichtbruin van kleur en hebben soms zwarte strepen over het borstschild (afhankelijk van de soort). Kakkerlakken voorkom je door de woning schoon en droog te houden. Met speciale lokdozen of spuitbussen kun je ze bestrijden. Bij een grote plaag moet je een professionele bestrijder inhuren.

Bekijk kakkerlakken bestrijden

Bedwantsen in huis

Kleine beestjes op de muur kan ook duiden op de aanwezigheid van bedwantsen. Dit is een plat insect dat maximaal 0,5 cm groot wordt. Bedwantsen kom je voornamelijk in hotels en studentenwoningen tegen. Toch kunnen ze ook in de woning terechtkomen, met name op de slaapkamer en dus ook in bed. Bedwantsen leven namelijk van menselijk bloed (of van warmbloedige dieren).

Overdag verstopt een bedwants zich goed, ‘s nachts komt hij tevoorschijn. ‘s Morgens kun je dus met één of meerdere bedwantsbeten wakker worden.

Bedwantsen planten zich snel voort, voordat je het weet heb je een grote plaag in huis. Er zijn speciale bedwantsvallen verkrijgbaar, maar ook een concentraat dat gedurende drie maanden blijft werken. Het is belangrijk om bedwantsen zo snel mogelijk te bestrijden.

Naar de bedwantsen bestrijdingsmiddelen

Zilvervisjes of papiervisjes

Bij kleine beestjes op de muur zou het zomaar om zilvervisjes kunnen gaan. Papiervisjes kan ook maar deze komen minder vaak voor. Zilvervisjes en papiervisjes lijken wel op elkaar, hoewel je ze in verschillende ruimtes aantreft.

Het zilvervisje leeft voornamelijk van zetmeel zoals aardappelen, pasta maar soms ook wel papier of karton (bij gebrek aan voedsel). Het zilvervisje heeft de voorkeur voor vochtige ruimtes. Papiervisjes hebben een voorliefde voor papier en karton. Bovendien houden ze meer van een droge omgeving. Deze insecten kunnen schade aan verpakkingsmateriaal aanrichten. Bovendien kunnen ze net als andere insecten soms bacteriën of virussen verspreiden.

Gelukkig zijn zilvervisjes of papiervisjes makkelijk te bestrijden. Hierbij maak je gebruik van een speciale zilvervisjes afval. Deze plaats je op de vloer tegen de plinten aan. Er zijn ook speciale sprays verkrijgbaar. Deze hebben een langdurige werking maar je moet wel continu op zoek naar zilvervisjes.

Bekijk zilvervisjes bestrijding

Voedselmot op de muur

Heb je diervoeders zoals vogelzaad of konijnenvoer in huis liggen dan is de kans groot dat hier voedselmotten op afkomen. Maar ook in rijst, bloem en andere levensmiddelen kan de voedselmot zoals de meelmot of cacaomot voorkomen. De vrouwtjes van deze motten leggen hun eitjes in het voedsel. De larven die uitkomen trekken draden, daaraan herken je dat je last hebt van de voedselmot larven.

De volwassen voedselmotten tref je vaak op de muur aan. Maar ook de larven zie je tegen de muur of het plafond lopen. Wanneer ze zich inspinnen en gaan verpoppen dan zijn deze ook nog eens zeer lastig te verwijderen.

Gooi alle besmette etenswaren weg, dit kun je niet meer nuttigen. Kijk ook goed in snoepgoed, chocolade, gedroogd fruit, granen en cornflakes. Maak goed schoon met een stofzuiger. Sla levensmiddelen in afsluitbare potten of containers op. Je kunt eventueel gebruik maken van een feromonenval, hiermee vang je de mannelijke motten. Met een goede hygiëne kom je snel van voedselmotten af.

Mijten en luizen

Er zijn verschillende soorten mijten en luizen, deze zijn met het blote oog vaak moeilijk te zien. Zie je kleine beestjes op de muur dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het om mijten of luizen gaat. De huisstofmijt wordt slechts 0,3 mm groot maar kan wel allergische reacties veroorzaken. Vogelmijten komen op vogels af, deze mijten kun je wel op de muur of de vloer zien lopen (rood gekleurd).

Bij luizen in huis gaat het vaak om hoofdluis, kleerluis, schaamluis maar ook stofluizen. Luizen zie je alleen lopen als je heel goed kijkt. Het bestrijden van mijten of luizen gaat met verschillende middelen, afhankelijk van de parasiet waar je last van hebt.

Motmuggen op de muur

Je kunt ook last hebben van motmuggen, dit insect wordt soms ook wel het aalputmotje genoemd. Een andere benaming is rioolvliegje. Motmuggen komen op vervuild en troebel water af, vooral wanneer hier organisch materiaal inligt. Denk hierbij aan de riolering, afvoer maar ook in de gootsteen, het toilet of de dakgoot. Organisch materiaal kom je vooral tegen op plaatsen waar weinig stroming is. Dit zijn in afvoerbuizen van sanitaire installaties maar ook bij mesthopen.

De motmug legt hier eitjes, de larven voeden zich met organische bestanddelen, schimmels en bacteriën. Ook de volwassen motmuggen leven hiervan. Je kunt je voorstellen dat deze insecten verschillende ziekten kunnen verspreiden.

Motmuggen bestrijden doe je door alles goed door te spoelen en organisch materiaal weg te halen. Zie je motmuggen op de muur of ergens anders? Gebruik een vliegenmepper of insectenspray om deze te doden. Wanneer je echt niet van de plaag afkomt dan zul je een ongediertebestrijder in moeten schakelen.

Kleine beestjes op de muur: overige insecten

Wanneer je veel last had van kleine beestjes op de muur dan zou het om fruitvliegjes, de gewone vlieg, muggen of andere insecten kunnen gaan. Deze veelvoorkomende insecten bestrijd je met een vliegenval, fruitvliegjes van of insectenlamp.

Bekijk insectenlamp

Hopelijk ben je snel van die insecten op je muur en in je woning af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven