Kippen beschermen tegen roofdieren en roofvogels

Heb je een of meerdere kippen dan is het belangrijk dat ze een goed onderkomen hebben. Bescherm de kippen tegen roofdieren en vogels. Dit doe je ten eerste met een goed nachthok zodat de dieren ‘s nachts veilig zitten. Maar ook overdag kunnen ze ten prooi vallen aan verschillende soorten roofdieren. In dit artikel lees je hoe je kippen de beste bescherming biedt.

Roofdieren die kippen doden

Afhankelijk van het gebied waar je woont zijn er een aantal roofdieren die gevaarlijk zijn voor je kippen. Dit zijn bijvoorbeeld vossen, steenmarters, boommarters, wezels, bunzings, nertsen en hermelijnen. Ook katten en ratten vormen een gevaar. Daarnaast kan een loslopende hond een of meerdere kippen doden. Soms kom je een onthoofde kip tegen. Het zijn voornamelijk steenmarters die dit doen.

[do_widget id=custom_html-39]

Roofvogels die groot genoeg zijn om kippen te vangen

In Nederland en België vliegen er ook wat roofvogels rond. Roofvogels die gevaarlijk zijn voor kippen zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd. Ook de kraai, ekster of gaai kan een kip aanvallen. Of de kip ook daadwerkelijk gedood wordt dat hangt een beetje van de grootte van de vogel af.

Kippen beschermen tegen roofdieren: enkele tips

Natuurlijk wil je kippen beschermen tegen roofdieren en roofvogels. Bedenk dat het gevaar overal vandaan kan komen. Niet alleen vanaf de grond maar ook van bovenaf. Sommige dieren kunnen makkelijk een tunnel onder het gaas door graven, anderen kruipen juist over het gaas heen. Dan zijn er ook nog roofdieren die het gaas kapot weten te bijten.

Wil je kippen goed beschermen tegen roofdieren, neem dan direct maatregelen. Hieronder lees je alle mogelijkheden.

Afsluitbaar nachthok

Het is heel belangrijk dat de kippen een afsluitbaar nachthok hebben. Voordat de duisternis invalt sluit je ze in het nachthok op. Vaak gaan de kippen rond de schemering vanzelf al naar binnen, maar soms moet je ze ook naar binnen jagen. Maak het nachthok goed dicht zodat er geen roofdieren bij kunnen. Houd er ook rekening mee dat roofdieren het nachthok soms kapot kunnen knagen. Ga daarom altijd voor een nachthok van stevig materiaal.

Het gaas ingraven

Je voorkomt dat roofdieren binnenkomen door het gaas van de kippenren in te graven. Dit doe je op minimaal een halve meter diepte, het liefst nog dieper. Controleer dagelijks de grond rondom de kippenren. Zie je dat hier gegraven is dan weet je vrijwel zeker dat een roofdier een poging heeft gedaan om binnen te komen.

Beton storten (of stoeptegels)

Ondanks het ingraven van gaas kunnen sommige dieren er toch nog onderdoor. Daarom moet je de kippenren voorzien van beton of stoeptegels. Mocht een dier zich onder het gaas door graven dan komt hij uiteindelijk onder de betonnen vloer of de stoeptegels terecht. Hij kan dan niet in de kippenren terechtkomen en moet noodgedwongen teruggaan.

De kippenren van boven voorzien van gaas

Kippen beschermen tegen roofvogels is ook belangrijk. Dit doe je eenvoudig door de bovenkant van de kippenren terugzien van gaas. Zorg dat het gaas stevig genoeg is komt er kan zomaar een roofvogel op landen. Gebruik dus zeker geen eenvoudig vogelnet, dit is niet stevig genoeg. Met gaas vanaf de bovenkant voorkom je ook dat bepaalde dieren over het gaas aan de zijkant klimmen.

Kippen los laten lopen

Je kunt kippen ook beschermen tegen roofdieren door ze gewoon los te laten lopen. Dit gaat alleen wanneer je over een zeer ruime weide met bomen en struiken beschikt. Kippen kunnen dan tijdig vluchten en ergens schuilen. Er zijn ook kippen die het liefst in een boom slapen, dit biedt voldoende veiligheid.

Roofdieren verjagen

Wanneer je met roofdieren te maken krijgt dan zul je ze moeten verjagen. Bedenk dat roofdieren mogelijk in de buurt huizen. Probeer hun verblijfplaats op te sporen en dit dieronvriendelijk te maken. Haal kippenvoer en ander voer weg, zo hebben roofdieren zeker niets te eten. Verwijder ook schuilmogelijkheden zoals lege dozen en tonnen, stro of hooi maar ook struiken die vlak langs de kippenren staan.

Er zijn middelen om roofdieren middels ultrasone geluiden te verjagen. Dit werkt vrij effectief. Controleer wel of de kippen hier geen last van hebben. Dit zie je vaak aan hun gedrag terug, ze worden bijvoorbeeld onrustig. Eventueel kun je ultrasone geluiden ook tijdelijk inzetten. Of het apparaat wat verder van de kippenren plaatsen.

Bekijk ultrasone verjagers

Een ultrasone verjager werkt perfect tegen katten, marters, vossen en andere roofdieren. Het is zeker aan te raden om dit eens uit te proberen.

Je kunt roofdieren afschrikken door het terrein goed te verlichten. Ook is het mogelijk om een buitenlamp met bewegingsmelder te gebruiken. Zodra het roofdier in de buurt komt springt het licht aan waardoor het wordt afgeschrikt. Houd er wel rekening mee dat veel roofdieren hier uiteindelijk aan wennen. Deze lamp kan je wel helpen om jou te waarschuwen zodat je een kijkje kunt nemen.

Schrikdraad rondom de kippenren

Als laatste kun je nog schrikdraad rondom de kippenren spannen. Ook dit is zeer effectief in het verjagen of afschrikken van roofdieren. Heb je veel last van roofvogels dan kun je ook wat schrikdraad aan de bovenkant bevestigen. Ook helpt het om stukjes aluminiumfolie aan de bovenkant vast te maken, dit schrikt veel roofvogels af.

De verschillende roofdieren en roofvogels herkennen

Je moet kippen beschermen tegen roofdieren wanneer deze op de kippenren afkomen. Hoe weet je of je te maken hebt met roofdieren of roofvogels? Dat zie je aan pootafdrukken, de manier waarop ze een kippenren binnenkomen maar ook hoe kippen gedood worden.

Vossen laten pootafdrukken achter die lijken op die van een kleine hond. Ze werken zich vaak onder het gaas door maar kunnen ook door kapot houdt van het nachthok. Sommige vossen klimmen over het gaas of de afrastering heen. Een vos neemt de kip in zijn geheel mee, vaak vind je alleen wat veertjes terug.

[do_widget id=custom_html-38]

Bunzings, marters en nertsen graven onder het gaas door, klimmen er overheen of bijten het kapot. Vaak zie je ook krabsporen in de grond of aan het nachthok. Ze laten vaak stukken van de kippen achter, bijvoorbeeld de poten en vleugels. Ook tref je enorm veel veren aan.

Katten die als huisdier worden gehouden doen vaak minder moeite om een kip te vangen. Wilde katten gedragen zich een beetje als nertsen. De pootafdrukken van katten zijn duidelijk herkenbaar. Uitwerpselen van een kat zal je niet tegen komen, het dier graaft dit in. Katten nemen een prooi in zijn geheel mee waardoor je alleen maar veertjes vindt. Wel kun je soms een bloedspoor aantreffen.

Roofvogels zijn vaak groot en hebben de ogen meer aan de voorkant van de kop zitten. Opvallend aan een roofvogel is de scherpe puntige snavel. Bij veel roofvogels loopt deze snavel een beetje naar beneden toe. Kraaien en eksters hebben juist een rechte snavel en de ogen aan de zijkant. Toch kunnen deze soms agressieve vogels makkelijk kippen aanvallen of doden.

Schuiven naar boven