Een kat het bijten afleren

Je kat bijt jou, huisgenoten of misschien wel in meubels. De oorzaak voor bijtende katten is divers. Soms heeft dit met angst, agressie of juist verveling te maken. Een kat het bijten afleren is niet makkelijk. Je moet namelijk eerst weten waarom het dier dit doet. Dan pas kun je het bijten definitief afleren.

Oorzaken van de bijtende kat

Waarom bijt een kat? Ten eerste moet je kijken wie of wat hij bijt. Valt hij zijn eigenaar of andere huisdieren aan? Of knaagt hij aan meubels, schoenen of andere producten? Hieronder vind je de oorzaak van het bijten en hoe je een kat het bijten kunt afleren.

[do_widget id=custom_html-23]

Uit verveling

De meest voorkomende oorzaak van een bijtende kat is verveling. Katten kunnen over het algemeen goed alleen zijn. Toch hebben ze af en toe behoefte aan gezelschap. Bepaalde raskatten zijn zo aan de mens gehecht dat ze nauwelijks alleen thuis kunnen blijven. Een kat die zich verveelt gaat bijten. Vaak uit zich dit door het knagen aan meubilair, plinten, stoffen bekleding en andere zaken.

Bijten in de hand kan een teken zijn dat de kat aandacht wil. Bekijk dus eerst of je kat zich verveelt. Is hij vaak alleen thuis, geef hem dan zeker aandacht zodra je er weer bent. Afhankelijk van de leeftijd van het dier speel je met hem, mag hij op schoot liggen of krijgt hij wat lekkers. Maar let op, geef nooit aandacht of iets lekkers op hetzelfde moment dat de kat bijt.

Toezicht houden wanneer je van huis bent

Ben je dagelijks een aantal uur van huis? Het is heel lastig om op afstand een kat het bijten af te leren. Gelukkig wordt dit een stuk makkelijker dankzij de moderne middelen. Schaf een wifii camera aan. Ga wel voor een model die bewegingen van je huisdier volgt en waarbij je tegen het dier kan praten.

Bekijk speciale wificamera

Zodra je een melding op je smartphone krijgt dan is er beweging waargenomen. Kijk wat de kat doet en spreek hem eventueel toe. Zo kun je ook op afstand toezicht op het dier houden.

Bijten uit angst

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Bij angst zal een kat proberen te vluchten. Wanneer dit niet lukt is de aanval de beste verdediging. In dit geval is een kat het bijten afleren niet zo makkelijk. Angst kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Soms is het dier niet goed gesocialiseerd. Hij is niet gewend aan mensen, iets dat je vooral bij zwerfkatten veel ziet.

Een oudere slecht gesocialiseerde kat moet vertrouwen in de mens krijgen. Hier gaat heel veel tijd in zitten. Dwing het dier niet ergens toe. Beweeg langzaam en rustig. Wanneer je toenadering zoekt is het belangrijk om zo laag mogelijk bij de grond te blijven. Praat ook met een zachte en wat hogere stem tegen het dier. Steek niet zomaar je hand naar een bange kat uit, de kans is vrij groot dat je gebeten of gekrabd wordt.

Het dier heeft pijn

Het kan natuurlijk ook dat je kat ergens pijn heeft. In dit geval is bijten een logische reactie. Bij pijn merk je dat de kat bijt wanneer je een bepaald deel van het lichaam aanraakt.

Hoe weet je nog meer of de kat pijn heeft? Het dier is minder actief, loopt soms kreupel of eet slechter. Bij pijn zal een kat meer gaan spinnen, dit doet hij om zichzelf gerust te stellen. Laat een kat niet onnodig pijn lijden maar bezoek de dierenarts.

Een kitten die bijt

Kittens leren door te spelen. In het begin bijten ze vrij hard maar moederpoes en ook broertjes en zusjes laten weten dat dit niet gewenst is. Zo leert elk jong dier dat hard bijten niet bij spelen hoort. Wanneer een kitten te vroeg uit het nest is gehaald dan ontbreekt dit stukje van de opvoeding.

Een kitten het bijten afleren is een taak die je van moederpoes overneemt. Wanneer het dier in je hand (of ergens anders) bijt dan moet je vooral niet terugtrekken. Houd je hand of voet heel stil, het dier laat dan vanzelf los. Bijt de kat weer dan is het belangrijk om het spel of de aandacht te stoppen. Laat duidelijk merken dat je dit niet wil. Geef het dier pas na enkele minuten weer aandacht.

Zorg dat een kitten voldoende afleiding heeft. Koop wat leuke kattenspeeltjes, daar maak je dit dier altijd blij mee.

Naar kattenspeelgoed

Kat is agressief

Een kat kan plots agressief zijn. Waarom is dit? Meestal heeft dit met pijn of angst te maken. Maar ook met een slechte socialisering. In dit laatste geval weet het dier niet hoe hij in bepaalde situaties moet reageren.

Straf de kat niet direct wanneer hij agressief is. Houd voldoende afstand en laat het dier eerst even afkoelen. Blijven de problemen aanhouden dan is het aan te raden om eens langs de dierenarts te gaan. Deze kan een medische oorzaak uitsluiten of een diagnose stellen. Wanneer het dier ziek is dan is een behandeling noodzakelijk.

Een agressieve kat herken je direct. De oren liggen plat naar achteren, de staart is dik of ligt strak langs het lichaam en de kop wordt lager dan de achterkant gedragen. De kat maakt een blazend of grommend geluid. Een agressieve kat kan ook gaan krijsen.

Langdurig aanstaren

Katten communiceren met elkaar middels lichaamstaal. Wanneer katten elkaar langdurig aanstaren dan duidt dit op agressie. De kans is aanwezig dat de dieren uiteindelijk gaan vechten.

Wanneer je jouw kat onafgebroken aankijkt dan kan het dier zich bedreigd voelen. Kijk er dan ook niet vreemd van op dat hij je bijt. Dit mag je niet afstraffen maar is een logisch gevolg van jouw gedrag.

Een kat het bijten afleren: enkele tips

Benader een agressieve dat niet maar laat hem met rust. Wanneer een kat tijdens het spelen in je hand bijt dan kun je het beste stil blijven staan. Hiermee verliest de kat zijn interesse aan laat hij los.

Heeft de kat geen pijn of is hij niet bang, dan kun je het bijten ook op een andere manier afleren. Hiervoor heb je een plantenspuit gevuld met water nodig. Telkens wanneer het dier bijt spuit je water richting de kat. Al snel gaat de kat bijten met een vervelend gevolg associëren. In veel gevallen werkt dit voldoende om een kat het bijten af te leren.

Schuiven naar boven