Kat eet plastic, ontdek wat je moet doen

Je kat eet plastic. Geloof het of niet maar katten eten soms de raarste dingen. Plastic eten of er aan likken, je kijkt er misschien raar van op. Wanneer je huisdier hier eenmaal mee begint zijn vuilniszakken, boterhamzakjes, verpakkingen en zelfs plakband niet meer veilig voor kater of poes. Ook de kitten kan aan plastic kauwen en dit doorslikken. Dit is best wel gevaarlijk, want het kan verstoppingen veroorzaken.

Oorzaken van het kauwen of likken aan plastic

Likt jouw kat of plastic of kauwt hij hierop? Of slikt de kat het zelfs door? Plastic is niet bedoeld om te eten en kan zelfs ernstige verstoppingen veroorzaken. Voor ons is het niet logisch om plastic te eten, maar waarom doet de kat dit? Hiervoor zijn verschillende oorzaken te vinden. Belangrijk is om de oorzaak aan te pakken en de kat te weerhouden om plastic te eten. Dit voorkomt latere problemen.

[do_widget id=custom_html-3]

Hieronder vind je enkele oorzaken waarom de kat plastic eet. Pak de oorzaak zo snel mogelijk aan. Hoe langer je hiermee wacht hoe moeilijker het wordt om dit gewoontegedrag af te leren.

Kitten en plastic eten

Veel kittens kauwen op verschillende materialen. Vooral wanneer de tandjes doorkomen of ze van tandjes wisselen zie je dit veel gebeuren. Er wordt aan hout geknaagd, aan planten getrokken en op plastic gekauwd. Zodra de kitten volwassen is verdwijnt het gedrag vanzelf. Verdwijnt het niet? Lees dan hieronder naar andere oorzaken.

Stress en angst bij katten

De kat eet plastic. Een belangrijke oorzaak bij volwassen katten is stress en angst. Dit kan een van beiden zijn, maar ook een combinatie. Angst veroorzaakt immers stress. Het likken, kauwen of doorslikken van plastic kan dan als een stoornis gezien worden. Het is zaak om de oorzaak van angst of stress te vinden.

Een verhuizing of de komst van een andere kat kan voor veel stress zorgen. Angst wordt veroorzaakt door harde geluiden, de komst van een ander huisdier zoals een hond, schreeuwende kinderen of veel drukte in huis. Asielkatten hebben vaker te maken met angst en stress. Het is dus heel normaal dat een asielkat de eerste periode ander gedrag vertoont dan je zou wensen.

Niet normaal is het eten en daarmee doorslikken van plastic. Dit moet zo snel mogelijk gestopt worden. Wanneer je er zelf niet uitkomt is het belangrijk om een katten-gedragsdeskundige in te schakelen.

Voedingstekort: kat eet plastic

Of er sprake is van een voedingstekort, dat is niet altijd even duidelijk. Plastic eten zie je zeker bij katten die daadwerkelijk te maken hebben met voedingstekorten, maar ook bij katten die een volwaardige en uitgebalanceerde voeding krijgen.

Dierlijke vetten vormen de basis van diverse plasticsoorten. Of de kat daarom het plastic eet, is onbekend. Wanneer je vermoedt dat je kat bepaalde stoffen tekort komt is het goed om eens kritisch naar de voeding te kijken. Schakel desnoods een dierenarts of deskundige in.

[do_widget id=custom_html-6]

Pica: het eten van vreemde voorwerpen

De ziekte pica komt bij katten, honden en bij mensen voor. Het gaat hier om een drang tot het eten van niet verteerbare voorwerpen. Katten met pica eten plastic, steentjes, aarde of andere voorwerpen die normaal niet voor consumptie bedoeld zijn. Kenmerkend is dat de kat met pica ook zijn normale voer eet.

Soms wordt beweerd dat het hier om ijzergebrek gaat. Daarnaast kan verwaarlozing, een vertraagde ontwikkeling of gebrek aan aandacht ook de oorzaak zijn. Soms is een onderliggende ziekte de oorzaak.

Behandeling van pica bestaat uit gedragstherapie. Zonder behandeling zal het eten van plastic niet vanzelf verdwijnen. Via de dierenarts is gedragstherapie aan te vragen, maar dit kan ook op eigen initiatief. De dierenarts zal de kat sowieso eerst onderwerpen aan een lichamelijk onderzoek.

Plastic kraakt zo fijn, dat moet je toch wel eten?

Vooral jonge katten zijn dol op alles wat kraakt, ritselt en beweegt. Plastic heeft van alle drie iets. Doordat plastic zo licht is beweegt het makkelijk. Daarnaast kraakt en ritselt het. Dit wekt het jachtinstinct bij de kat op. De kitten oefent met het plastic zijn jachttechnieken.

Beter is om de jonge kat dit snel af te leren door het plastic weg te halen en materiaal aan te bieden dat wel geschikt is voor de kat. Diverse kattenspeeltjes geven voldoende uitdaging. Veel van deze speeltjes kun je zelf bedienen of activeren, zodat het beweegt of geluid maakt.

Bekijk kattenspeelgoed

Samen spelen met je kat bouwt daarnaast ook nog eens een goede band tussen jullie beiden op. Laat je kat ook niet met plastic spelen wanneer deze dit nog nooit gedaan heeft. Het is altijd beter om latere problemen te voorkomen.

Plastic in buik, wat zijn hier de gevolgen van?

De kat eet plastic waarbij het plastic in de maag terecht komt. In gunstige gevallen krijgt de kat diarree of braakt het plastic weer uit. Maar het kan ook heel anders aflopen, waarbij de kat zelfs kan komen te overlijden.

Plastic kan ernstige verstoppingen veroorzaken. Hard plastic kan daarnaast ook de maag of de darmen beschadigen. Wanneer de kat plastic heeft ingeslikt is het belangrijk om direct naar een dierenarts te gaan. Deze kan braken opwekken of de maag leegpompen. Soms is een operatie nodig.

Schuiven naar boven