Kat eet geen snoepjes. Zo erg is dat toch niet?

Je kat eet geen snoepjes. Moet je hier een probleem van maken of is er misschien toch meer aan de hand? Zolang het dier normale voor wel eet is er in ieder geval geen reden tot zorg. Katten kunnen behoren erg kieskeurig zijn. Wanneer de kat geen snoepjes eet dan wordt het tijd om naar iets anders uit te kijken waar je die er wel blij van wordt.

Kattensnoepjes en alle vormen en maten

Kijk in de gemiddelde dierenwinkel rond en je vindt een ruime keuze aan kattensnoepjes. Het een ziet er nog verleidelijker uit dan het ander. Populaire kattensnoepjes zijn speciale brokjes die ook tegen haarballen werken, gedroogde visjes, snoepjes met kattenkruid of andere snacks.

[do_widget id=custom_html-3]

Beloon je kat niet met mensenvoedsel zoals chips, nootjes, slagroom of koemelk. Het menselijk lichaam heeft soms al moeite om dit te verwerken en het kattenlichaam kan hier al helemaal niet tegen.

Kat eet geen snoepjes, maar waarom niet?

De meeste katten zijn dol kattensnoepjes of kattensnacks. Heb je een kat als huisdier dan is het je vast wel bekend dat dit eigenzinnige dieren zijn. Ze hebben een eigen wil en kunnen ook behoorlijk kieskeurig zijn. Dit is precies de reden waarom sommige katten geen snoepjes of snacks willen.

Maar er kan natuurlijk ook een andere oorzaak zijn waarom je kat geen snoepjes eet. Hieronder enkele veelvoorkomende oorzaken.

Poes of kater heeft pijn aan de bek

Veel kattensnoepjes zijn hard van structuur. Oudere poezen of katers hebben wel eens last van hun gebit of pijn aan de bek. Zolang de kat natvoer krijgt (zacht voedsel) merk je hier niets van. Maar wanneer de oudere kat geen harde snoepjes eet dan weet je genoeg.

Ook kittens en volwassen katten kunnen last hebben van pijn aan of in de bek. Laat het gebit regelmatig controleren, vooral bij de oudere kat.

Een erg kieskeurige kat

Soms wil de kat geen snoepjes eten omdat deze behoorlijk kieskeurig is. Dit heeft niks met verwennerij te maken maar met smaak. Sommige katten hebben een voorkeur voor bepaalde geuren of smaken, vooral wanneer ze dit gewend zijn. Katten zijn toch al voorzichtig met het aannemen van onbekend voedsel. Dit komt omdat hun lichaam moeilijk kan ontgiften.

Kat eet geen snoepjes omdat hij geen honger heeft

Van nature weet een kat hoeveel hij moet eten. De meeste katten zullen dan ook niet te dik worden, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Sommige katten eten niet meer dan noodzakelijk. Krijgen ze voldoende (lekker) kattenvoer zoals natvoer dan laten ze die snoepjes liever staan.

Katten die alleen maar droge kattenbrokjes krijgen hebben wel vaker een voorkeur voor snoepjes.

Een zieke kat

De kat eet geen snoepjes maar wil waarschijnlijk ook geen normaal voer eten. De kans is aanwezig dat de kat ziek is of zich misselijk voelt. Let goed op het gedrag van de kat: is deze alert of slaapt hij veel? Eet hij voldoende en hoe zit het met het drinken? Kijk ook eens naar symptomen zoals braken of diarree.

Een kat kan best 2-3 dagen ziek zijn, zolang hij maar voldoende drinkt en kleine beetjes eet. Wanneer een kat helemaal niet eet dan kun je beter de dierenarts inschakelen. Een kat kan gemiddeld twee dagen zonder eten, daarna vindt er leververvetting plaats. Dit is zeer schadelijk voor de gezondheid.

Stress is van invloed op het eetgedrag

Katten zijn heel gevoelig voor stress. Bij een verhuizing, verbouwing maar ook de komst van een ander huisdier kan de kat stress ervaren. Zowel poezen als katers verbergen zich dan het liefst en bekijken alles vanaf een afstand. Stress heeft grote invloed op het eetgedrag. De kat zal geen snoepjes aannemen maar wil waarschijnlijk ook het normale voer niet eten.

[do_widget id=custom_html-6]

Laat de kat een tijdje met rust. Zorg dat er een bakje vers water en lekker voer klaarstaat. Zodra de kat zich meer op zijn gemak voelt gaat hij vanzelf eten. Heb je meerdere katten in huis? Zorg dat ze elkaar de ruimte kunnen geven. Plaats de voerbakjes op voldoende afstand van elkaar, het liefst in twee aparte hoeken.

Probeer eens andere snoepjes voor de kat

Soms is een kat helemaal uitgekeken op de snoepjes die je hem dagelijks geeft. Zou jij elke dag dezelfde reep chocola of zak chips willen eten? Maar dan ook echt dag in dag uit, zonder variatie?

Bekijk de beste kattensnoepjes

Probeer daarom eens wat andere snoepjes uit. Grote kans dat je kat hier nieuwsgierig naar is en het proeft. Om er dan achter te komen dat deze nieuwe snoepjes wel erg lekker zijn. Verras je kat daarom met de lekkerste kattensnoepjes. Wissel ook regelmatig af, dat helpt echt.

Schuiven naar boven