Karnemelk tegen vlooien, werkt dat eigenlijk wel?

Je wil karnemelk tegen vlooien gebruiken. Bijvoorbeeld bij je hond of kat. Het is een veelgebruikt middel tegen vlooien en teken. De vraag is of het ook wel werkt en of karnemelk goed is voor je huisdier.

Uitleg over vlooien en teken

Voordat je karnemelk tegen vlooien gebruikt moet je eerst weten wat je precies aan het doen bent. Vlooien maar ook teken zijn bloedzuigende parasieten. Ze hebben het bloed van hun gastheer nodig om zich voort te planten.

Vlooien of teken blijven nooit langer aanwezig dan noodzakelijk. Dit betekent dus voeden, voortplanten en eventueel eitjes leggen. Je moet weten dat alleen vlooien hun eitjes op de hond of kat krijgen, deze eitjes vallen van het huisdier af. Teken leggen hun eitjes in strooisel of ergens in de natuur.

Karnemelk tegen vlooien

Er zijn heel wat huismiddeltjes tegen vlooien. Sommigen werken terwijl anderen helemaal geen effect hebben. Van veel huismiddeltjes is niet exact bekend of ze ook daadwerkelijk effectief zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat het huismiddeltje niet schadelijk is voor hond, kat, konijn of ander huisdier.

Karnemelk tegen vlooien kom je regelmatig tegen. Het is namelijk een manier om vlooien en teken te bestrijden zonder dat je gebruik maakt van gif. Maar pak je hier ook een vlooienplaag mee aan? Dat is een goede vraag!

Dit is karnemelk

Karnemelk tegen vlooien werkt anders dan gewone melk. Er is namelijk een groot verschil tussen karnemelk en gewone koemelk. Karnemelk bevat in ieder geval minder vet dan gewone melk. Karnemelk ontstaat doordat aan magere melk melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Deze zetten lactose om in melkzuur. Dit verklaart waarom karnemelk ook zuurder smaakt dan gewone melk.

De darmen kunnen karnemelk beter verdragen dan gewone (zoete) melk. Je moet echter wel weten dat er geen enkel zoogdier is dat op volwassen leeftijd nog melk drinkt! Dit verklaart waarom veel mensen last hebben van lactose intolerantie (allergie tegen melksuiker).

De werking van karnemelk tegen vlooien

Hoe kan karnemelk ervoor zorgen dat je huisdieren geen vlooien of teken krijgt? Hierbij ga je vlooien van binnenuit te lijf. Karnemelk zorgt voor verzuring van het lichaam. Dit maakt het bloed voor vlooien en teken onaantrekkelijk. Vanuit dit oogpunt werkt karnemelk tegen vlooien, maar helaas niet altijd. De verzuring is namelijk te minimaal om vlooien en teken definitief te weren.

Bij een vlooienplaag of veel teken heeft het geven hangt karnemelk niet zoveel zin. Bovendien kan karnemelk ook wat nadelige gevolgen hebben.

De nadelige effecten van karnemelk

Karnemelk verzuurt het lichaam. Wanneer deze verzuring te lang duurt dan zorgt dit weer voor ontstekingen in het lichaam. Laaggradige ontstekingen kunnen artrose oorzaken. Dit is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verandert. Het wordt dunner en brokkelt langzaam af. Dieren met artrose hebben veel pijn en gaan kreupel lopen.

Geef ook niet zomaar knoflook aan je huisdier, ook een veelgebruikt middel tegen vlooien. Knoflook bevat namelijk een stofje dat de rode bloedcellen aantast. Een langdurige hoge dosering knoflook kan uiteindelijk voor bloedarmoede zorgen. Maar ook lage doseringen knoflook zijn niet goed voor de maag, darmen en de lever.

Feitelijk kun je zelf ook wel bedenken dat karnemelk en knoflook niet zo goed zijn voor je huisdier. Van nature eten deze dieren dit allemaal niet.

Vlooien effectief aanpakken

Er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van etherische oliën. De werking hiervan is wisselend: bij de een heeft ’t een goede werking en bij ander heeft het totaal geen effect. Feitelijk zouden etherische oliën een enkele vlo of teek kunnen weren, maar bij een grote vlooienplaag is het effect te minimaal. Een echte vlooienplaag pak je alleen met bestrijdingsmiddelen aan.

Hierbij heb je de keuze uit pipetjes (spot-on), vlooienbanden, vlooienshampoos of een speciale spray. De vlooienband werkt goed ter voorkoming van vlooien (en teken). Een pipetje dat je tussen de schouderbladen leeg drukt verspreidt zich snel over de huid en doodt alle aanwezige vlooien en teken. Let wel op met dit soort producten want sommige honden of katten zijn hier overgevoelig voor. Houd je huisdier daarom altijd de eerste dagen goed in de gaten.

Bekijk vlooien bestrijdingsmiddelen

Een vlooienshampoo of spray doodt direct de aanwezige vlooien, maar meer ook niet. Ruim 90% van een vlooienplaag bevindt zich binnenshuis. Met vlooienshampoo of een spray dood je op dat moment slechts 10% van de vlooien. Spot-on heeft een veel langere verwerkingstijd. Vlooieneitjes en vlooienlarven die later volwassen worden zullen ook middels spot-on om het leven komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven