Kanker of tumor bij de kat: symptomen herkennen

Net als veel andere dieren kan ook de kat een tumor of kanker krijgen. Plaveiselcelcarcinoom is een veel voorkomende vorm van huidkanker bij katten. Daarnaast kunnen er ook andere kwaadaardige tumoren voorkomen. Ongeveer een kwart van alle katten krijgt ooit te maken met een tumor. Daarom is het zo belangrijk om kanker bij de kat tijdig te herkennen. Dit doe je door goed op de symptomen te letten.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Een tumor is een zwelling. Over het algemeen is de benaming tumor vrij breed want de zwelling kan uit vocht, bloed maar ook een toename van lichaamscellen bestaan. De benaming tumor wordt vaak voor kanker gebruikt.

[do_widget id=custom_html-23]

Een goedaardige tumor kan vaak goed behandeld worden. Zonder behandeling zal de goedaardige tumor soms kwaadaardig worden. Op dat moment spreek je van kanker.

Oorzaak van kanker bij de kat

Het is niet altijd duidelijk waarom kanker bij de kat ontstaat. Wel zijn er een aantal risicofactoren. Bijvoorbeeld ongezonde voeding, weinig beweging of contact met schadelijke stoffen. Het ontstaan van kanker heeft ook met de werking van het afweersysteem te maken. Daarnaast kan er sprake zijn van erfelijke aanleg.

Katten kunnen net als mensen in contact komen met kankerverwekkende stoffen. Denk hierbij aan radioactieve straling, sigarettenrook of zonlicht. Soms raakt een kat besmet met het FeLV-virus, dit virus behoort tot de familie retrovirussen. Als gevolg hiervan ontstaat er katten leukemie (bloedkanker).

De meest voorkomende vormen van kanker

Bepaalde vormen van kanker komen bij mensen vaak voor, bijvoorbeeld longkanker, prostaatkanker en botkanker. Deze soorten kanker zie je bij katten zelden tot nooit. Wel zijn er andere soorten kanker die bij katten vaker voorkomt. Hieronder de meest voorkomende soorten.

Huidkanker

Dit noem je ook wel een huidtumor. Wordt voornamelijk veroorzaakt door straling dat afkomstig is van zonlicht. Vooral witte katten zijn kwetsbaar en ontwikkelen makkelijk huidkanker.

Tumor in de melkklier

Bij poezen (vrouwtjeskat) kan er een tumor in één of meerdere melkklieren ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk bij poezen vanaf de leeftijd van 7 jaar. Je kunt tumoren in de melkklieren vergelijken met menselijke borstkanker.

Lymfoom

Katten leukemie, leucose of Feline Leukemie, drie benamingen voor een en dezelfde vorm van kanker. Dit wordt veroorzaakt door het Feline Leukemie Virus, afgekort tot FeLV. Het gaat hier om een virusziekte die leidt tot tumoren in de lymfocyten, dit zijn een soort witte bloedcellen.

Abdominale tumor

Dit is ook een veel voorkomende vorm van kanker bij de kat. Het gaat hier om tumoren die zich in de buikholte bevinden.

Verwen je kat met een kattenspeeltje (bekijk)

Symptomen kanker bij de kat

Hoe weet je of je kat kanker heeft? Je kunt dit niet altijd zien. Soms is er een zwelling of tumor zichtbaar. Bedenk dat er ontzettend veel goedaardige tumoren zijn waaronder wratten en vetbulten. Symptomen van kanker bij de kat zijn afhankelijk van het type kanker. Toch zal bij alle vormen van kanker vroeg of laat een of meerdere van deze verschijnselen optreden:

  • Diarree of veel braken
  • Slechte eetlust en vermagering
  • Ruwe of slecht uitziende vacht
  • Niet genezende wondjes
  • Een knobbel of bobbel die steeds groter wordt
  • Benauwdheid of hoesten
  • Stijfheid of kreupelheid
  • Lusteloosheid en weinig uithoudingsvermogen
  • Moeite met de stoelgang of urineren

Let op want niet alle symptomen komen tegelijkertijd voor. Zo zal moeite met de stoelgang zelden bij huidkanker aanwezig zijn. Terwijl een zichtbare en groeiende knobbel bijna nooit ontstaat wanneer het om leukemie gaat.

Het gedrag van de zieke kat

Een kat die ziek is zal dit van nature niet willen tonen. Zwakheid tonen betekent namelijk kwetsbaar zijn voor vijanden. Daarom is het goed om op gedragsveranderingen te letten.

Eet de kat steeds moeizamer of weigert hij voedsel? Dit kan met het gebit te maken hebben, een worminfectie maar kan ook een teken van kanker of tumor zijn. Een zieke kat heeft weinig interesse in zijn omgeving, is lusteloos en slaapt steeds vaker.

Het kan dat het huisdier veel drinkt en plast of helemaal geen behoefte heeft aan voedsel of water. Er kan ook moeite ontstaan met plassen of poepen. Mogelijk was de kat naast de kattenbak of ergens anders in huis. Let ook goed op heb morgen: hoe zit het met het evenwicht en het inschatten van afstanden? De kat kan kreupel of stijf gaan lopen.

Een zieke kat zal zich steeds meer afzonderen. Daarnaast kan het voorkomen dat het dier klaaglijk gaat miauwen. Het is belangrijk om dit soort zaken goed in de gaten te houden. Sluit zaken als stress, een wormbesmetting of andere aandoeningen uit.

Behandeling van kanker bij de kat

Misschien denk je dat kanker bij de kat niet goed te behandelen is. We leven in een periode waarin de medische wereld flinke vooruitgang boekt. Niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Hoe vroeger je erbij bent hoe beter een behandeling aanslaat. Laat je kat zeker eenmaal jaar door de dierenarts controleren. Wanneer je met een van bovenstaande symptomen te maken hebt is het goed om een extra afspraak te maken.

De dierenarts doet weefselonderzoek. Hierbij wordt er een stukje weefsel weggenomen, iets dat vooral bij mogelijke huidkanker belangrijk is. Verder kan de dierenarts een bloedonderzoek verrichten. Aanvullende onderzoeken zijn een röntgenfoto, echografie, MRI-scan of een CT-scan. Welk onderzoek nodig is hangt helemaal van de symptomen af.

Operatieve ingreep

In veel gevallen is een operatieve ingreep nodig. Dit gebeurt altijd onder volledige narcose. Vaak is een enkele operatie voldoende om de tumor in zijn geheel te verwijderen. Soms zijn er toch meerdere operaties nodig.

[do_widget id=custom_html-3]

Overige behandelingen

De tumor kan ook bestraald worden of wordt verkleind middels chemotherapie. Andere vormen van behandeling zijn hormoontherapie of immunotherapie. De dierenarts zal altijd voor een behandeling kiezen die de meeste kans van slagen heeft.

Kosten behandeling bij kanker

Houd er rekening mee dat al deze behandelingen zeer kostbaar zijn. Heb je een huisdierverzekering dan is de behandeling geheel of in ieder geval voor een groot gedeelte gedekt. Zonder verzekering kom je zelf voor de kosten te staan. Zo ben je voor chemotherapie al snel € 1200 tot € 2000 kwijt (12 behandelingen). Bestraling kost tussen de € 1400 en € 2500.

Dan heb je nog een operatie aan een tumor bij de kat. Afhankelijk van de tumor kost een enkele operatie tussen de € 500 en € 1500. Wanneer er meerdere operaties nodig zijn de dan lopen de kosten verder op.

Schuiven naar boven