De Kameroen Dwerghamster (Cricetulus campestris) is een kleine, exotische knaagdiersoort. Het is één van de vier dwerghamstersoorten die Nederland als huisdier wordt gehouden. Vanwege zijn unieke eigenschappen en interessant gedrag, is hij met name geliefd bij fokkers. In deze complete gids verken je de wereld van de Kameroen Dwerghamster, oorsprong, kenmerken, huisvesting, voeding, gedrag en meer.

1. Oorsprong en kenmerken
De Kameroen Dwerghamster, ook wel bekend als de Kortstaart Dwerghamster of Steppe Dwerghamster, is inheems in de savannes en halfwoestijnen van Centraal-Afrika. Hij heeft een compact lichaam, korte poten en een korte, ronde staart. De vacht varieert in kleuren, van geelbruin tot grijzig, met kenmerkende donkere strepen langs de rug.
Ondanks dat het om een dwerghamster gaat, is hij iets groter dan andere dwerghamsters. De Kameroen heeft een lengte die tussen de 6 en 8 cm.
2. Huisvesting
Een geschikt verblijf voor de Kameroen Dwerghamster heeft een afmeting van 60 × 40 cm, maar nog beter zou 70 × 50 cm zijn. Kies voor een speciale hamsterkooi waarvan de tralies iets te ver uit elkaar staan. Of een glazen aquarium met een deksel met ventilatiegaten. De hamster mag niet ontsnappen.
Op de bodem komt een laagje van zaagsel. Zorg voor een ruime laag, zodat de dwerghamster kan graven en een nest kan maken. Geef hem schoon katoenen stof of ongeparfumeerd keukenpapier of wc-papier, daar maakt hij graag een comfortabel nest van.
3. Voeding
De Kameroen Dwerghamster is een omnivoor en heeft gevarieerde voeding nodig. Koop hamster voor dat uit granen, zaden, noten en gedroogde groenten bestaat. Dit voer is verkrijgbaar in de webshop of inde dierenspeciaalzaak. Veel het voedsel aan met kleine stukjes groente en fruit. Geef af en toe ook eiwitbronnen zoals meelwormen.
Bestel hamstervoer in de webshop
4. Gedrag
Alle hamsters zijn nachtdieren. De Kameroen dwerghamster vormt hier geen uitzondering op. Wanneer het schemert komt hij tevoorschijn. Het diertje gaat slapen wanneer de zon opkomt. De Kameroen dwerghamster heeft een nieuwsgierig en speels karakter. Je kunt uren naar hem kijken.
Omdat dit sociale dieren zijn, is het belangrijk om twee of meer Kameroen dwerghamster samen te houden. Let op want je kan de Kameroen niet met andere dwerghamstersoorten combineren. Dan gaan ze vechten.
5. Voortplanting
De voortplanting van de Kameroen Dwerghamster is vergelijkbaar met andere dwerghamstersoorten. De draagtijd is ongeveer 18 tot 21 dagen, en een nestje kan variëren van 4 tot 8 jongen. Het is niet zo dat het mannetje de jongen verzorgt, dat doet alleen het vrouwtje. Je kunt mannetje en vrouwtje het beste na of vlak voor de geboorte uit elkaar halen. Hiermee voorkom je ongecontroleerde fok.
6. Verzorging
Kameroen Dwerghamsters hebben niet zoveel verzorging nodig. Maak de kooi of het verblijf regelmatig schoon, minimaal eenmaal per week. Vervang hierbij het nestmateriaal. Bied de hamsters speelgoed, klimmogelijkheden en een loopwiel. Het loopwiel moet aan de zijkanten en achterzijde dicht zijn, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
7. Gezondheidsproblemen
Ondanks een goede verzorging kan de Kameroen dwerghamster ziek worden. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn diarree, natte staart, ademhalingsproblemen en gebitsproblemen. Ook huidproblemen, oogproblemen en nierziekte komt redelijk vaak voor. Vooral oudere hamsters kunnen hier problemen ontwikkelen.
Wees waakzaam voor gebitsproblemen. Over groeiende tanden zorgen ervoor dat de hamster niet meer normaal kan eten. Wanneer de hamster veel eten en te weinig lichaamsbeweging krijgt, kan hij aan obesitas (ernstig overgewicht) leiden.
Een gevarieerd dieet en een schone leefomgeving is belangrijk om de dwerghamster gezond te houden. Wordt het dier toch ziek, ga er dan mee naar de dierenarts.
De Kameroen dwerghamster is compact, sociaal en heeft een speels karakter. Met zijn kleurrijke vacht en nieuwsgierige aard is het fascinerend om hem te observeren. Daarom zijn Kameroen dwerghamsters geweldige huisdieren voor liefhebbers van kleine knaagdieren.
Bekijk hier alle hamstergidsen
