Is mijn goudvis gelukkig?

Weet je dat goudvissen wel 40 jaar oud kunnen worden? De meeste goudvissen sterven helaas veel eerder, omdat ze op een verkeerde manier worden gehouden.  

Heel lang werd gedacht dat vissen een geheugen van luttele seconden hadden. Elk rondje in die kleine vissenkom voelde als een nieuwe ronde. Inmiddels weten we dat dit niet klopt en dat die simpele goudvis meer nodig heeft om gelukkig te zijn.

Natuurlijk vissengedrag

De vis is gemaakt om te zwemmen. Ook de goudvis legt graag langere afstanden af en navigeert met behulp van objecten in hun omgeving. Bij dit plantje links is mijn schuilplaats en rechtsaf bij de filter is de beste voederplek. Zoiets.

Goudvissen zijn sociale dieren en zwemmen graag met soortgenoten. Het liefst in kleine groepjes. Een school moet uit minimaal vier vissen bestaan.

Een goudvis in het wild is voortdurend op zoek naar voedsel. Hiervoor struint hij met zijn neus de bodem af. Dit wroeten wordt ook wel ‘grondelen’ genoemd. Ze eten graag plantjes, maar houden ook van levend voer. Muggenlarven of maden kun je gewoon kopen in de dierenwinkel. Maar je huisdier zal ook blij worden van kleine vliegjes of spinnetjes die je in huis vangt.

Kan een goudvis gelukkig worden in een kom?

Het is niet gek dat een goudvis die eenzaam rondjes in een kom zwemt, het vaak niet langer uithoudt dan enkele maanden.

Het wateroppervlakte in een vissenkom is klein, waardoor het zuurstofgehalte in het zwemwater minimaal is. De goudvis die lucht komt happen, snakt letterlijk naar zuurstof.

De meeste vissenkommen zijn ongeveer 30cm doorsnede en bevatten nog geen 10 liter water. Om de afstanden te zwemmen waar hij gelukkig van wordt, zal je vinnige vriend tientallen rondjes in z’n kom moeten zwemmen.

In Duitsland is de vissenkom zelfs verboden. De wettelijke maat voor een aquarium in Duitsland is 200 liter. Dat zijn 20 emmers water.

Dit heeft jouw goudvis nodig

Het houden van een goudvis is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Houd een goudvis niet alleen. Koop ze met minimaal 3 of 4 soortgenoten. Goudvissen zijn vreedzaam en kunnen ook samen met andere soorten. De gewone goudvis is actiever dan veel siervarianten; houd hier rekening mee als je verschillende soorten bij elkaar zet. De siervissen, zoals sluierstaarten, kunnen gestrest raken van de drukkere, gewone goudvis.

Een goudvis die al lange tijd alleen in een kleine ruimte zwemt, kan agressief worden wanneer soortgenoten worden toegevoegd aan zijn territorium. Heb je een eenzame vis die je aan een school wil toevoegen, dan is verstandig om te zorgen voor een nieuw aquarium.

Goudvissen houden van kouder water. In een diepe vijver kunnen ze zelfs de winter overleven. De optimale watertemperatuur is tussen de 10°C en 20°C voor de gewone goudvis. De siervissen hebben het graag iets warmer; tussen de 15°C en 25°C.

Een tevreden goudvis heeft een goede bodem waarin hij op zoek kan naar voedsel. Grind met een diameter van 2 á 20 cm is optimaal. De goudvis is een alleseter. Wissel droogvoer een paar keer per week af met diepvries- of levend voer voor een gevarieerd dieet.
Voer meerdere keren per dag kleine beetjes. Strooi niet meer voer in het water dan je vissen in een paar minuten op kunnen.

Vissen eten ook graag planten. Zorg voor sterke, eetbare planten. Ze dienen niet alleen als voedsel, maar bieden ook beschutting en verrijking. Je goudvis kan even afstand nemen van zijn soortgenoten of op zoek naar voedsel dat tussen de bladeren drijft.

Door elke week 25% van het water te verversen voorkom je plotse schommelingen in de waterkwaliteit. Plaats een filter om afvalstoffen uit het water de halen. De filter zorgt ook voor een lichte stroming in het water dat de goudvissen fijn vinden.

De ongelukkige goudvis

Een goudvis die niet lekker in zijn schubben zit zal zich anders gaan gedragen. Observeer je vissen daarom dagelijks zodat je het merkt als er veranderingen in gedrag zijn. Zo kun je nagaan wat hier de oorzaak van is.

Controleer de kwaliteit van het water. Hiervoor zijn makkelijke testen beschikbaar. Misschien zit er te weinig zuurstof in het water of juist teveel afvalstoffen. Water kan bepaalde giftige dampen uit de lucht opnemen. Let dus op als je de muren van je woonkamer gaat schilderen.

Een ander veel voorkomende oorzaak van zieke of ongelukkige vissen is teveel eten. Vissen die veel eten kunnen vet worden en produceren meer ontlasting. Ontlasting en voer dat niet wordt opgegeten, en dus kan gaan rotten, zijn nadelig voor de waterkwaliteit. Als jouw goudvis zijn eten weer uitspuugt, dan krijgt hij teveel. Bij langdurige overvoeding kunnen je vissen sterven.

Als je goudvis vaal wordt dan is er iets aan de hand. Stress kan de boosdoener zijn, maar je niet-zo-vrolijke zwemmer kan ook een ziekte onder de leden hebben.

De schubben zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem van de goudvis. Het verliezen van schubben kan duiden op een bacteriële infectie of schimmels. Witte stippen op de schubben kunnen een indicatie zijn van parasitaire aandoeningen.

Hier vind je een middel tegen witte stip

Een vis die zijn evenwicht niet meer kan bewaren of alleen maar boven óf onder in het aquarium zwemt, kan problemen hebben met zijn zwemblaas. Vissen gebruiken hun zwemblaas om te blijven drijven door deze met gas te vullen.

Als een vis in het water

Of je goudvis gelukkig is of niet, is niet van zijn gezicht af te lezen. Door bovenstaande punten mee te nemen in de verzorging weet je zeker dat je er alles aan doet om tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van goudvissen.

Door elke dag naar ze te kijken leer je hun gedrag kennen en merk je het meteen als er iets aan de hand is. En jij hebt langer plezier van een gelukkige goudvis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven