Is een hond kleurenblind? Honden & kleuren zien

Lange tijd werd gedacht dat een hond alleen zwart-wit en grijstinten kon zien. Is een hond kleurenblind? Gelukkig weet men tegenwoordig veel meer over honden en op welke manier ze kunnen zien. Ja, ze zien kleur maar niet alle kleuren.

Honden zijn niet kleurenblind

Als kind dacht ik altijd dat honden alleen zwart, wit en grijstinten konden zien. Op zich geen vreemde gedachte want zo stond het ook in de boekjes beschreven. Tegenwoordig weten we wel beter, honden kunnen wel degelijk kleuren zien. Wel is het zo dat ze de wereld wat anders dan mensen zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld niet alle kleuren waarnemen. Dit komt omdat honden twee soorten kegeltjes in de ogen hebben, mensen hebben er drie.

Elk kegeltje heeft zijn eigen lichtgevoelig pigment. De gevoeligheid ligt in drie verschillende golflengtegebieden:

  • Blauw
  • Groen
  • Geelgroen

Dat honden maar twee in plaats van drie kegeltjes hebben betekent dat ze net wat minder kleuren zien.

Welke kleuren ziet een hond niet?

Is een hond kleurenblind? Het antwoord is: nee, honden zijn niet kleurenblind. Toch zien ze niet alle kleuren, hierboven heb je er al wat over kunnen lezen. Welke kleuren ziet een hond niet?

Honden missen de groengevoelige kegeltjes. Ze hebben wel de blauwe- en geelgevoelige kegeltjes. Hierdoor hebben honden moeite met het zien van groene en rode kleuren. Ook oranje, roze, cyaan en bruin zijn moeilijker waar te nemen. Het vermoeden bestaat dat de hond deze kleuren als grijstinten waarneemt en hierdoor moeilijk van elkaar kan onderscheiden.

Tip: je hond ziet blauw en geel uitstekend. Koop daarom blauw- of geelgekleurd speelgoed.


Onderzoek naar het zicht van honden

Russische onderzoekers hebben bekeken of honden kleurenblind zijn en zo nee, wat ze dan wel kunnen zien. Hierbij werd er rauw vlees achter blauw of geel papier verstopt, waarbij ook gekozen werd voor lichte en donkere kleuren. Honden maakten hun keuze niet op basis van donker of licht maar naar aanleiding van kleur.

Maak je niet druk, de honden gingen niet op hun reukvermogen af. De honden in het onderzoek zijn namelijk eerst een tijd getraind om te reageren op de gekleurde stukken papier.

Welke kleuren kan een hond zien?

Dan blijft nu de vraag over welke kleuren een hond wél kan zien. Dit zijn in ieder geval geel, blauw en paars. Van deze kleuren is vrijwel zeker dat de hond ze kan waarnemen. Het is op zich vreemd dat een hond geen groen maar wel geel en blauw kan zien. Wanneer je geel en blauw mengt dan krijg je groen. Dit werkt zo met het mengen van kleuren maar natuurlijk niet met de kegeltjes in het oog.

Groen ziet een hond als geel. Dit geldt ook voor de oranje kleur, ook deze ziet de hond als geel. Hoe zit het dan met rood? Naar alle waarschijnlijkheid ziet rood er als een grijze kleur uit. Voor de hond dan, maar ook voor mensen die deze specifieke kegeltjes missen.

Het zicht van een hond in het donker

Kan een hond in het donker zien? Wij mensen kunnen beperkt in het donker zien waarbij alles er zwart-wit uitziet. Sommige dieren hebben een uitstekend nachtzicht, bijvoorbeeld katachtigen. De hond kan in het donker goed zien maar minder goed dan een kat. Aan de andere kant heeft een hond tijdens de nachtelijke uren meer zicht dan een mens.

Dit heeft met de staafjes in het oog te maken. De kegeltjes nemen kleuren waar, de staafjes zijn juist de lichtgevoelige cellen. Hoe meer staafjes in het oog hoe beter je in het donker ziet. Je kunt dus gerust de conclusie trekken dat honden meer staafjes in het oog hebben dan mensen.

Kan een hond tv-kijken?

Misschien leuk om te weten maar de gemiddelde hond kijkt dagelijks gedurende 50 minuten televisie. Soms bewust, bijvoorbeeld omdat er een dierenprogramma opstaat. Maar het kan ook dat de hond af en toe een blik op de tv werpt. Wat ziet een hond precies wanneer hij naar de televisie kijkt?

Vroeger zag de hond alleen maar flikkerende beelden. Dit kwam omdat de beelden van analoge televisies niet snel genoeg gingen. Met de moderne televisies is er veel verbeterd. Hierdoor kunnen honden vrij goed volgen wat er op televisie gebeurt. Wel is het zo dat honden de details minder goed zien. Rustige beelden zijn dus interessanter dan snel bewegende of drukke beelden. Ook het geluid speelt mee, dierengeluiden trekken meer aan dan het geklets van mensen.

Kleurenblindheid en hondenspeelgoed kopen

Zoek je aantrekkelijk speelgoed voor de hond? Houd dan rekening met de gedeeltelijke kleurenblindheid. Speelgoed in het paars, geel of blauw doet het altijd goed. Maar wanneer je speelgoed in het rood, oranje of groen koopt dan ziet dit er voor je hond erg saai uit. Het frappante is dat producenten van hondenspeelgoed hier geen rekening mee houden. Kijk maar eens naar het bestverkochte speelgoed, kleuren als groen, oranje of roze staan vaak bovenaan.


Het is aan jou om honden speelgoed te vinden dat ook echt aantrekkelijk is voor het dier. Speel op safe en kies in ieder geval speelgoed in de kleuren geel of blauw, eventueel paars. Veel honden zijn gek op tennisballen en die zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Kies lekker ouderwets voor de gele tennisbal!

Hond trainen om meer kleuren te zien

Kun je de hond trainen zodat hij meer kleuren dan alleen geel, blauw of paars ziet? Nee, de hond beschikt niet over deze kegeltjes in het oog en kan dit dus nooit en te nimmer zien. Dat is hetzelfde als een mens leren vliegen door met zijn armen te wapperen. Een mens heeft geen vleugels dus zonder hulpmiddelen zal hij nooit kunnen vliegen.

Soms lijkt het alsof de hond toch andere kleuren ziet. Dit komt omdat veel honden tijdens een training slim genoeg zijn om op andere zaken te letten. Zo kunnen ze naar lichtintensiteit (donker of licht) maar ook naar vormen kijken.

Tips

  1. Zorg voor voeding rijk aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A en omega-3 vetzuren.
  2. Stimuleer het gezichtsvermogen van je hond met interactieve speeltjes en spellen.
  3. Kies speelgoed met opvallende kleurcontrasten, zodat je hond ze gemakkelijker kan zien.
  4. Houd er rekening mee dat het gehoor en de reukzin van je hond veel sterker ontwikkeld zijn dan het zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven