Insectenbeet herkennen – door dit insect ben je gebeten of gestoken

Een insectenbeet herkennen is niet zo eenvoudig. In bijna alle gevallen is er sprake van een rode uitslag, bultje of zwelling. Er kunnen ook een of meerdere vlekjes aanwezig zijn. De meest voorkomende bijtende en stekende insecten zijn wespen, muggen, teken, vlooien en mieren. Benieuwd door wie of wat je gebeten of gestoken bent? Ontdek hoe je een insectenbeet herkent.

Verschil tussen bijtende en stekende insecten

Er is een duidelijk verschil tussen bijtende en stekende insecten. Een bijtend insect doet dit altijd met behulp van zijn kaken. Stekende insecten gebruiken hier hun angel aan de achterzijde van het lichaam voor. Soms wordt gezegd dat muggen steken maar dit klopt niet, ze bijten met hun kaken in de huid. Ze gebruiken wel een zuigsnuit om het bloed op te zuigen.

[do_widget id=custom_html-61]

Bijtende insecten kunnen micro-organismen overbrengen. Deze micro-organismen zitten in het speeksel van het bijtende insect. Insecten die met een angel steken brengen eigenlijk nooit ziekten over.

Zo kun je een insectenbeet herkennen

Niet altijd voel je dat je door een insect gebeten wordt. Dit komt omdat veel bijtende insecten van bloed leven. Op het moment dat ze bloed zuigen spugen ze wat verdovingsvloeistof in de huid. Op dat moment voel je er dus niets van. Dit is bijvoorbeeld bij de mug het geval, die gaat heel stiekem te werk.

In andere gevallen voel je een insectenbeet direct. De daas of paardenvlieg, die scheurt de huid letterlijk open. Dat voel je echt wel! Ook een vlooienbeet voel je en is vergelijkbaar met een speldenprik.

Een insectenbeet herkennen doe je aan de hand van de volgende symptomen:

  • Soms direct pijn
  • Rode uitslag
  • Bultje of zwelling
  • Jeuk

Heel soms kan de huid gaan ontsteken. De huiduitslag bereidt zich dan uit, de huid voelt warm aan en er is soms sprake van koorts.

Muggenbeet herkennen

Nagenoeg iedereen krijgt met muggen te maken, zelfs wanneer je in een kouder gebied leeft. Muggen leven van nectar maar de vrouwtjes hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het zijn dan ook alleen de vrouwelijke muggen die steken oftewel bijten.

Een muggenbeet herkennen is niet zo moeilijk. Al snel na de beet ontstaat er een rood bultje dat ook nog eens ontzettend jeukt. In een enkele nacht kan je meerdere keren gestoken worden. Opvallend is dat een muggenbult pas begint te jeuken op het moment dat je hem aanraakt. Over het algemeen veroorzaken muggenbulten weinig klachten, alleen die jeuk is hinderlijk.

Wanneer je door de jeuk de huid openkrabt dan kunnen er bacteriën in het wondje terechtkomen. Dit kan leiden tot een bacteriële huidontsteking.

Naar anti muggen producten

Vlooienbeet

Heb je honden of katten als huisdier dan zullen deze vroeg of laat vlooien krijgen. Bij een flinke vlooienplaag of wanneer je het huisdier verwijdert dan vallen deze vlooien mensen aan. Een vlooienbeet voelt aan als een pijnlijke speldenprik. Hierna ontstaat er een rood bultje, kleiner dan een muggenbult.

Vlooien vallen vooral de voeten of onderbenen aan. Dit verklaart ook waarom je deze bultjes voornamelijk op het onderlichaam aantreft. Ben je allergisch voor het speeksel van vlooien dan ontstaat er een uitslag over de rest van de huid.

Mijten (vogelmijt, schurftmijt, vachtmijt)

Er zijn verschillende soorten mijten actief. Wanneer je huisdieren hebt dan is de kans groter dat je te maken krijgt met mijten. Afhankelijk van de soort ontstaan er bultjes op je huid maar soms ook rode strepen. In dit laatste geval heeft de mijt een gangetje in de huid gegraven.

Bij een besmetting met mijten zie je niet alleen een rode huiduitslag, ook gaat dit jeuken. Bedenk dat een mijtenbesmetting makkelijk wordt overgedragen op andere mensen of huisdieren.

Een spinnenbeet

Een spinnenbeet herkennen is niet zo moeilijk: er zijn twee puntjes op je huid zichtbaar. Hier omheen wordt de huid rood en kan wat gaan zwellen. Afhankelijk van de soort spin ontstaan er andere klachten als transpireren, hoofdpijn en spierpijn. Je kunt ook last krijgen van pijn en jeuk rondom de spinnenbeet.

Tekenbeet

Let op want teken veroorzaken steeds meer overlast. Het zijn een soort grijsbruine spinnetjes die enorm op kunnen zwellen. Teken wachten in het gras of in lage struiken totdat hun slachtoffer voorbijkomt. Wanneer je door een teek gebeten wordt dan merk je hier niets van. Veel mensen zien het pas na enkele dagen, de teek is dan helemaal opgezwollen.

Teken zijn overbrengers van gevaarlijke ziekten zoals de ziekte van Lyme. Daarnaast brengen teken nog andere ziekten over zoals Babesiose, Colorado tekenkoorts, Anaplasmose, Ehrlichiose en nog een aantal virusinfecties. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk in zijn geheel uit de huid te verwijderen. Gebeurt dit binnen 24 uur dan is er de minste kans op het ontstaan van een ziekte.

Bekijk tekentang

Mierenbeet (rode of zwarte mieren)

Nagenoeg alle mieren kunnen bijten, de een heftiger dan de ander. Er zijn ook wat mierensoorten die kunnen steken. In dit laatste geval hebben ze een angel. Wanneer een mieren bijt of steekt dan spuit hij wat mieren zuur in de huid. Dit veroorzaakt een rode vlek en jeuk. Rode mieren kunnen heftiger bijten, de mierenbeet is dan ook veel pijnlijker.

Wanneer je huid allergisch reageert dan ontstaan er jeukende vochtblaasjes. Door te koelen verminder je jeuk en pijn.

Bedwantsenbeet

Helaas kun je te maken krijgen met bedwantsen in je slaapkamer. Vaak neem je deze vanuit een hotel of motel mee, ze zitten dan in je koffer of tussen de kleding. Bedwantsen zijn ‘s nachts actief. Ze bijten voornamelijk in de makkelijk bereikbare plekken zoals voeten en armen. Een bedwants kan meerdere keren achter elkaar bijten waarbij een rijtje rode bultjes zichtbaar is.

Over het algemeen zal het bultje omgeven zijn door een rode vlek. Een bedwantsbeet kan jeuken maar veroorzaakt verder niet zoveel klachten. Het is veel belangrijker om deze insecten te bestrijden.

Dazen (paardenvlieg)

De daas oftewel paardenvlieg kan gemeen bijten. Hij komt voornamelijk op paarden en pony’s af maar wil ook wel eens mensen aanvallen. Een paardenvlieg kan zo hard bijten dat hij dit dwars door kleding heen doet. Er ontstaat al snel een rode zwelling, te vergelijken met een plakkaat. De dazenbeet jeukt gedurende enkele dagen en kan soms ook pijnlijk aanvoelen.

Steek van een bij, wesp, hommel of hoornaar

Zowel bijen, hommels, wespen als hoornaars hebben een gifangel. Alleen bijen kunnen hun angel niet uit de huid trekken en slechts eenmaal steken. Wespen, hommels en hoornaars kunnen meerdere keren steken. Zowel bijen als hommels zijn niet agressief en steken alleen bij bedreiging. Wespen zijn wat agressiever, vooral in het najaar. Hoornaars verdedigen hun nest maar verder heb je er weinig last van.

Een steek van een van deze insecten is direct pijnlijk. De huid wordt rood en zwelt op. Daar waar de gifangel in de huid heeft gezeten zie je een gaatje. Wanneer een bij je gestoken heeft dan blijft de angel in de huid achter.

Behandeling van insectenbeten

Ben je gebeten (of gestoken) door een insect dan is het belangrijk om niet te krabben. Jeuk kun je behandelen met een speciale crème of door de plek te koelen. Op deze manier kun je ook pijn en zwelling verminderen. Je kunt ook gebruik maken van Azaron pleisters of zalf, dit werkt goed na insectenbeten.

Bekijk Azaron

Wanneer de huiduitslag zich uitbreidt en je krijgt er klachten als hoofdpijn, spierpijn of koorts bij dan kun je beter even langs de huisarts gaan.

Schuiven naar boven