Insecten in je slaap eten

Er doen veel verhalen de ronde over insecten die je in je slaap opeet. Zo zouden spinnen en insecten tijdens je slaap je mond inkruipen. Ook zou de mens jaarlijks 8 spinnen ongewild eten. Maar klopt dit eigenlijk wel? Insecten in je slaap eten komt veel minder vaak voor. Maar dat het geheel een broodje-aapverhaal is, dat klopt ook weer niet.

Spinnen en mensen

Daar waar mensen wonen, zijn ook spinnen. Op zich wel logisch want mensen hebben voedsel, dat vliegen aantrekt. Muggen zijn ook dol op menselijk bloed. Dus dat spinnen hun prooi volgen (vliegen en muggen) is het gevolg hiervan.

Stiekem leven er honderden insecten in je woning. Spinnen zijn echter niet geïnteresseerd in mensen. Ze kunnen mensen niet eten en ze sluiten er ook geen vriendschap mee. De mens kan zelfs gevaarlijk voor de spin zijn, daarom gaat hij hem liever uit de weg.

Naar spinnenvangers

Insecten in je slaap eten: waar of niet waar

Volgens oude vertellingen zouden spinnen ‘s nachts in je mond kruipen. Maar wanneer je logisch nadenkt klopt hier eigenlijk helemaal niets van. De spin zoekt een geschikt plekje uit om zijn web te bouwen. De mond is hier helemaal niet geschikt voor. Hij is ten eerste te vochtig en er is een te sterke luchtstroom aanwezig.

Daar heeft de spin niks aan, want veel insecten kunnen bij een sterke luchtstroom niet vliegen. Bovendien beweegt de mens en hij maakt trillingen (snurken). Dat is voor een spin ook niet prettig. Dus: een spin zal niet bewust je mond inkruipen.

Maar eet je dan andere insecten in je slaap? Nee hoor, er is geen enkel insect dat bewust de mond binnen zal vliegen of kruipen.

Per ongeluk insecten eten

Toch kan het gebeuren dat je tijdens je slaap per ongeluk een insect in de mond krijgt. Bijvoorbeeld doordat er een insect over het kussen loopt en je toevallig met de mond bovenop het insect terechtkomt. Ja, dan kan het dus gebeuren dat het diertje in je mond zit.

Soms treedt het slikreflex op. Dus je slikt het insect ongewild door. Gelukkig merk je daar tijdens je slaap helemaal niets van. Je krijgt ook geen last van je spijsvertering, het insect wordt gewoon verteerd.

Zoveel insecten eet je in je leven

Volgens sommige onderzoekers zou je nooit van je leven insecten in je slaap eten. Maar dat is ook een beetje vergezocht, want je weet nooit wat er per ongeluk gebeurt. Dit staat los van het feit dat je overdag onbewust spinnen of insecten eet. Zo zitten er motjes, rupsjes of andere kleine beestjes op sla of overige groenten. In koffie, graanproducten, brood en meel zitten soms de larven van de meelmot of de voedselmot.

Het is misschien nog wel het ergste gesteld met die overheerlijke chocolade. In een chocoladereep kunnen stukjes gemalen larven van de cacaomot zitten. Maar ook spinnen pootjes of insectendelen. Niet dat dit schadelijk is voor de gezondheid, maar je kijkt ineens met andere ogen naar die chocoladereep.

Insecten eten is ook gezond

Af en toe per ongeluk een insect binnenkrijgen is helemaal niet schadelijk voor je gezondheid. Maar wanneer je bewust insecten heeft, dan is het belangrijk dat je ze vooraf verhit. Denk hierbij aan het eten van meelwormen, kevers of sprinkhanen. Door ze vooraf te verhitten dood je micro-organismen. Dit is een stuk veiliger.

Waarom zou je bewust insecten eten? Omdat het maar 9% vet bevat, bovendien is het ook nog eens een goede bron van eiwitten. Ooit werd voorspeld dat we de toekomst allemaal insecten zouden eten, de ideale vleesvervanger. Maar jaren later is er nog steeds geen run op insecten.

Zelf insecten kweken

Mocht je geïnteresseerd zijn in het eten van insecten: je kunt ze ook zelf kweken. Bijvoorbeeld meelwormen, die zijn ontzettend makkelijk te houden. Andere insecten zijn weer interessant om naar te kijken. Schaf een insectenterrarium aan en ga zelf aan de slag.

Bekijk insectenterrarium

Hoeveel insecten zijn eetbaar?

Mocht je insecten in je slaap eten: de meesten hiervan zijn eetbaar. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 2000 verschillende soorten die je probleemloos naar binnen kunt werken. Sommigen zien er niet zo smakelijk uit, maar hebben echt wel een goede voedingswaarde. En mocht je denken dat spinnen giftig zijn, dit geldt ook niet voor allemaal. Want veel van deze soorten bevatten heel weinig gif, dat je er door verhitting ook nog eens uitkrijgt. Smakelijk eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven