Informatie over de hispid haas

Hazen zijn niet geschikt als huisdier, uitgezonderd de Belgische haas die onder de konijnenrassen valt. Toch zijn hazen bijzondere dieren om meer over te weten. Ze zijn niet alleen razendsnel maar hebben ook een opvallend uiterlijk. De hispid haas is sinds 1968 een bedreigde soort.

Leefgebied van deze haas

De hispid haas komt alleen voor in Zuid-Azië met een verspreidingsgebied van minder dan 500 m². Je treft hem langs de zuidelijke gedeelten van de Himalaya aan. Hij wordt gezien in delen van India, Nepal, Bangladesh en Bhutan. Hier leeft hij in hoge graslanden, maar tijdens het droge seizoen trekt hij naar de rivieroevers of moerassige gebieden toe.

Bekijk konijnenkooien

Zo herken je de hispid haas

Een haas is langer en slanker gebouwd dan een konijn. Dit komt omdat hazen geen holen graven en hierdoor wat kwetsbaarder zijn. Bij gevaar moeten ze snel kunnen vluchten, waarbij wendbaarheid een grote rol speelt.

De hispid haas heeft net als veel andere hazen lange oren en zeer krachtige achterpoten. De borstelige vacht heeft op de rug een donkerbruine kleur en is op de buik witachtig. Het staartje is geheel bruin.

Het gewicht van een volwassen hispid haas ligt tussen de 1800 g en 2600 g. Vrouwtjes zijn gemiddeld wat zwaarder dan de mannetjes. In vergelijking met andere hazenrassen is de hispid wat kleiner gebouwd.

Het karakter oftewel temperament

Omdat deze hazen zeer zeldzaam zijn, is er niet veel bekend over hun gedrag en karakter. Het is zeer waarschijnlijk dat de hispid haas een eenling is en zelden met andere hazen samenleeft. Alleen tijdens het paarseizoen zoeken ze elkaar op.

Elk dier heeft zijn eigen territorium. Wanneer een andere hispid haas het territorium betreedt, zal er een bedreiging worden afgegeven of zelfs een gevecht ontstaan. Bij gevaar stamt de haas met zijn achterpoten op de grond. Dit is om de dominantie te tonen of om een waarschuwing te geven

Leestip

Het gelukkige konijn

Over opvoeden, verzorgen, spelen en plezier maken

Activiteiten overdag en ‘s nachts

Bij zonsopgang en zonsondergang is de hispid haas het meest actief. Hierin verschilt deze haas niet van andere hazen en wilde konijnen. Overdag verschuilt het dier zich, net als in de nacht.

Hispid hazen leven het beste in niet al te grote bossen en in dichte graslanden. Dit is de perfecte omgeving om zich te verschuilen voor roofdieren. Hier vinden ze ook voldoende voedsel.

Dit eten ze

Ze zijn echte herbivoren, ze eten alleen plantaardig voedsel. Ze jagen dus niet op insecten, kleine zoogdieren, reptielen of amfibieën. De hazen leven van grassen, riet en wortels. Het dieet wordt aangevuld met verschillende planten en boomschors.

Zijn natuurlijke vijanden

Op zich heeft de hispid haas weinig natuurlijke vijanden. Hij heeft voornamelijk van de mens en de huishond te vrezen. Die jagen op de hazen, maar vormen ook een bedreiging met betrekking tot het leefgebied.

De dieren staan op de lijst bedreigde diersoorten als gevolg van de jacht, ontbossing en het gebruik van pesticiden. Daarnaast worden hispid hazen verdrongen als gevolg van menselijke nederzetting (woningen).

Voortplanting en het voortbestaan van de hispid haas

Al vroeg in het voorjaar hebben mensen jonge hispid hazen aangetroffen. Dit betekent dat de voortplanting erg vroeg begint, waarbij de jongen ergens tussen januari en maart geboren worden. Een nestje bestaat uit twee tot zes jonkies. De vrouwtjes krijgen een tot vier nesten per jaar.

De hispid haas als huisdier houden

Mensen hebben geprobeerd om deze hazen in gevangenschap te houden, met als doel om een fokprogramma op te zetten. Helaas is dit nooit gelukt. De gevangen hispid hazen verkeerden in doodsangsten en konden zich niet aanpassen. Tijdens ontsnappingspogingen verwondden ze zichzelf. Hierop hebben ze de hispid hazen weer los moeten laten.

Dit dier is niet geschikt om als huisdier te houden. Het is te temperamentvol en heeft moeite om zich aan te passen. Bovendien zijn er te weinig hispid hazen om ze te vangen, en worden ze met uitsterven bedreigd. In Nederland is het sowieso niet toegestaan om wilde of getemde hazen als huisdier te houden. Alleen het tamme konijn staat op de Nederlandse positieflijst en is als huisdier legaal.

Tip: Boeken over konijnen en knaagdieren als huisdieren

Mocht je ooit in het leefgebied van de hispid haas komen en je ziet er een lopen, laat hem dan alsjeblieft met rust. Wanneer het dier gewond is dan kun je het beste een Wildlife centrum bellen. Die schiet het dier te hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven