Ik wil een huisdier, maar welke?

Je denkt erover om een huisdier te nemen, maar waar moet je voor kiezen? Er is zoveel keuze, dit maakt het er niet makkelijker op. Een zoogdier is knuffelbaar en bouwt vaak een band met zijn verzorger op. Bij vogels is dit ook het geval, hoewel ze minder te knuffelen zijn. Dan heb je nog reptielen, amfibieën, vissen en insecten. Kun je geen keuze maken, kijk dan hieronder welk huisdier het meest geschikt is.

Verboden huisdieren

Het is niet zo dat je elk dier als huisdier kunt nemen. Heel veel dieren zijn als huisdier absoluut verboden. Dit is in Nederland en in België het geval, in andere landen mogen ze vaak wel weer als huisdier worden gehouden. Zo kun je in de Verenigde Staten bijna alles als huisdier houden, ook wilde dieren.

[do_widget id=custom_html-11]

Dieren die je in Nederland niet mag houden zijn het luipaard, een beer, vos, aap, koala of wildzwijn. Je mag ook geen wilde hond of wilde kat, een wasbeer of stokstaartje als huisdier houden. Daarnaast mag je een wilde vogel niet in gevangenschap houden, tenzij hij geringd is en je aan kunt tonen waar hij vandaan komt.

Ik wil een huisdier: welke moet ik kiezen?

Een veelgestelde vraag: “welk huisdier is geschikt voor mij?” Allereerst is het belangrijk om naar je situatie te kijken. Woon je in een appartement, rijtjeswoning of boerderij? Hoeveel ruimte heb je in en rondom de woning? Daarnaast gaat het om je beschikbare tijd. Ben je veel van huis weg, bijvoorbeeld voor werk of privé, dan moet je geen dier nemen dat veel aandacht vraagt. Aan de andere kant zijn er dieren die weinig aandacht of verzorging nodig hebben.

Een eventuele lichamelijke beperking speelt ook een grote rol. Kun je moeilijk bewegen, dan is het niet praktisch wanneer je drie keer per dag de hond uit moet laten. Daarnaast kijk je naar je budget. De aanschaf en het onderhoud van een paard is veel duurder dan wanneer je een kleurmuis neemt. Hieronder laat ik wat situaties zien zodat je weet welk huisdier het beste bij je past.

Je woning: groot of klein

Op een appartement kun je niet zomaar elk huisdier nemen. Dieren die in een weide of tuin thuishoren zijn niet geschikt voor je appartement. Denk hierbij aan een paard of pony, geitje, kippen of een mini varken. Honden en katten zijn niet altijd geschikt, er kan te weinig ruimte zijn. Is er geen lift aanwezig dan moet je de hond dagelijks de trap op en af dragen omdat traplopen zeer slecht is voor de heupen. Een kat wil het liefst naar buiten, bedenk of dit op je appartement mogelijk is.

Geschikte dieren voor een appartement zijn knaagdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën en insecten. Heb je een gezinswoning, villa of boerderij dan is er veel meer mogelijk. Houd wel altijd rekening met de buren en de omgeving. Je gaat geen paard in de achtertuin van een rijtjeswoning houden, terwijl dit bij een boerderijwoning wel mogelijk is.

Thuiswerken of veel van huis

De meeste mensen met huisdieren zijn parttime of fulltime werkzaam. In principe kan elk dier maximaal 24 uur alleen blijven. Sommige dieren kunnen het zelfs een paar dagen zonder verzorging redden, bijvoorbeeld reptielen of vissen. Ben je veel van huis dan gaat het niet direct om de verzorging maar meer om de aandacht.

Dieren die normaal gesproken in groepen leven zou je niet alleen thuis moeten laten. Ze hebben een soortgenoot of de aandacht van hun eigenaar nodig. Ben je elke dag langer dan 10 uur van huis dan zou je geen hond, kromsnavel (vogel), konijn of ander sociaal dier in zijn eentje moeten houden. Een kat (uitgezonderd bepaalde rassen), hamster, vissen, reptielen of amfibie kan weer wel.

Wie thuis werkt of (momenteel) geen werk heeft kan aan allerlei soorten huisdieren denken. Je bent namelijk altijd in de buurt, hebt aandacht voor het dier en ook meer tijd voor de verzorging.

Lichamelijke fitheid

Heb je last van lichamelijke klachten waardoor je geen kracht kunt uitoefenen, veel kunt lopen of bewegen? Dan wordt het lastig om een paard, geit, hond, kat of ander groot dier als huisdier (eigen in de tuin) te nemen. Een paard onderhouden is zware arbeid, denk aan het uitmesten van de stal of de weide, het poetsen en voederen. Honden moeten dagelijks aan de wandel en een kattenbak kan zwaar zijn.

Met zware lichamelijke beperkingen wordt het lastig om welk dier dan ook te nemen. Kun je hulp krijgen bij het verschonen van een kattenbak, kooi, aquarium of terrarium, dan kan het natuurlijk weer wel. Bekijk dus vooraf wat je lichamelijk aan kan. Niet alleen nu maar ook over 5 of 10 jaar.

[do_widget id=custom_html-6]

Budget

Voor veel mensen is het budget bepalend. Sommige dieren zijn duur in aanschaf. Voor een hond of raskat betaal je makkelijk meer dan € 800. Ook papegaaien en sommige parkieten zijn duur, de prijs ligt ergens tussen de € 100 en € 1500. Sommige reptielen en amfibieën zijn ook vrij prijzig. Dit geldt ook voor bepaalde knaagdieren of vogels die vrij zeldzaam of juist zeer populair zijn.

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs van het dier maar ook naar verzorging en het onderhoud. Wat kost een hondenman, kattenbak, vogelkooi of terrarium? Naast huisvesting heb je ook nog inrichting, speelgoed, voer en verzorgingsproducten nodig. Denk ook aan noodzakelijke inentingen, ontworming, behandeling tegen parasieten of dierenartsbezoeken.

Dit kosten de verschillende dieren per maand waarbij er rekening is gehouden met alle (verborgen) kosten:

  • Paard: € 150-€ 500 per maand
  • Hond: € 75-€ 125 per maand
  • Kat: € 40-€ 70 per maand
  • Konijn: € 20-€ 60 per maand
  • Knaagdieren: € 10-€ 70 per maand
  • Reptiel: € 30-€ 60 per maand
  • Amfibie: € 20-€ 50 per maand
  • Vissen: € 20-€ 50 per maand
  • Insect: € 5-€ 20 per maand

Dit zijn slechts enkele voorbeelden want er zijn nog veel meer huisdieren.

Knuffelig of afstandelijk

Houd je van knuffelen dan moet je zeker een zoogdier nemen. De meeste zoogdieren houden van aandacht en lichamelijk contact. Dit laatste is belangrijk om een band met de ander aan te gaan. Maar let op want niet alle zoogdieren vinden dit fijn. Het gaat voornamelijk om dieren die van oorsprong in grote of kleine groepen leven. Denk hierbij aan een kat, hond, konijn, cavia, rat, muis, chinchilla, degoe en nog een aantal andere dieren.

Bezoek dieren webshop

Zoogdieren die niet zo tam worden of liever met rust worden gelaten zijn de hamster, egel en gerbil. Papegaaien en parkieten hebben veel aandacht nodig en gaan een goede band met hun verzorger aan. Het is niet zo dat je ze helemaal plat kunt knuffelen, vogels houden hier minder van. Toch zoeken de meeste vogels wel degelijk contact met je. Veel kromsnavels kunnen ook leren imiteren (praten).

Vind je het allemaal wel goed en hoeft al die aandacht of knuffelen niet zo, dan ben je het beste uit met vissen, reptielen of amfibieën. Maar ook een hamster of gerbil past prima bij jou.

Haren of veren door de woning

Ga je voor een zoogdier of vogel dan kom je overal haren of veren tegen niet alleen in de woonkamer maar ook op kleding, in de stofzuiger en misschien zelfs wel op bed. Vind je dit geen probleem, dan kun je elk huisdier nemen dat je wil. Heb je geen zin in extra schoonmaakbeurten, neem dan liever een aquarium of terrarium.

Allergisch voor dieren

Helaas kun je allergisch zijn voor dieren. Vaak wordt gedacht dat mensen allergisch zijn voor haren maar feitelijk reageert je immuunsysteem op de huidschilfers, speeksel, urine en talgklieren van het dier. Het is wel zo dat behaarde of gevederde dieren meer huidschilfers en talg verspreiden. Dit komt omdat huidschilfers en talg aan de haren of veren blijven plakken. Een dier dat niet tot nauwelijks verhaart zorgt dan ook voor minder huidschilfers.

Ben je echt allergisch voor dieren, dan zou je aan een hypoallergene hond kunnen denken. Bijvoorbeeld een Chinese naakthond, poedel of Yorkshire terriër. Veel mensen zijn allergisch voor katten maar je hebt ook de Sphynx of Blauwe Rus, twee hypoallergene kattenrassen.

Let op want echte hypoallergene dieren bestaan niet. Wat je ook neemt, je kunt altijd last krijgen van de uitscheidingsproducten. Nu is het wel zo dat je van een vis geen last zult hebben en ook bij reptielen aan amfibieën ervaar je geen tot minimale allergische klachten.

Schuiven naar boven