Hybride vogels kweken

Het zal je misschien verbazen maar er bestaan een aantal vreemde hybriden vogels. Bijvoorbeeld het hybride jong van een koppeltje dat bestaat uit een valkparkiet en een rosé kaketoe. Maar je hebt ook de kruising zilverberkje en bont Japans meeuwtje. Wil je hybride vogels kweken, dan is het belangrijk om te weten welke vogelsoorten met elkaar matchen. En ook wat het inhoudt als je een hybridevogel koopt.

Type 1 hybriden vogels

Hybriden vogels kun je indelen in twee verschillende typen.  Het eerste type (1) ontstaat door reproductieve isolatie. Dit is het geval wanneer soortgenoten uit verschillende populaties door hun leefomgeving zich niet met elkaar kunnen voortplanten. Je krijgt dan dat een populatie die lange tijd in isolatie leeft. Hierdoor kan er een geheel nieuwe soort ontstaan.

Gekweekte hybridenvogels ontstaat nooit uit type 1. Er is namelijk geen sprake van een natuurlijke reproductieve isolatie.

Bekijk de mooiste vogelkooien

Type 2 vogels

Wil je deze vogels kweken of er een aankopen dan betreft het altijd de type 2 vogels. Hierbij worden er bewust verschillende soorten vogels bij elkaar gehouden. De mens bepaalt welke twee vogels een koppeltje vormen. De vogels hebben dan geen keuze uit een eigen partner. Maar let op want type 2 hybridenvogels ontstaat soms ook spontaan in de natuur. Hierbij kiezen de vogels bewust voor een andere vogelsoort om hier een koppeltje mee te vormen.

Hybride vogels kweken: enkele tips

Het probleem met hybride vogels kweken is dat je niet zomaar wat vogelsoorten bij elkaar kunt zetten. De kans dat deze zich voortplanten is vrij klein. Wil je hybriden vogels kweken dan moeten ze nauw aan elkaar verwant zijn. Dit betekent dat je een kip niet met een kanarie kunt kruisen. En een kaketoe niet met een vink.

Welke vogels kun je kruisen? Dit kan met de volgende koppeltjes:

  • Kanarie x sijs
  • Kanarie x putter
  • Valkparkiet x rosékaketoe
  • Goudvink x sijs
  • Zebravink x Japanse meeuw
  • Zebravink x diamantvink
  • Barraband parkiet x Princes of whales parkiet
  • Distelvink x goudvink

Een kanarie kruisen met een andere vogelsoort

Een kanarie behoort tot de vinkachtigen. Hierdoor is hij te kruisen met veel andere vinken waaronder de putter of de sijs. Feitelijk is het zaak om naar de orde, familie en het geslacht te kijken. Dit zijn de gegevens van de kanarie:

  • Orde: Passeriformes (Zangvogels)
  • Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
  • Geslacht: Serinus (Kanaries)

Een putter is uit dezelfde orde en familie, alleen het geslacht is anders (Carduelis). Maar omdat de familie hetzelfde is, is de kans op een succesvolle kruising zeker aanwezig.

Je zou denken dat de kanarie ook te kruisen is met de zebravink, omdat deze ook tot de vinken behoort. Helaas is dit niet het geval want de Zebravink behoort tot de Estrildidae (Prachtvinken). Deze twee laten zich dus niet met elkaar kruisen.

Een valkparkiet kruisen: hybridenvogels

Het is nog maar weinig voorgekomen dat een valkparkiet succesvol is gekruist. Eerder vond dit wel met de rosékaketoe x valkparkiet plaats. Het probleem met de valkparkiet is dat deze ander gedrag vertoont dan de meeste andere vogels. Wanneer vogels teveel in gedrag verschillen dan willen ze niet met elkaar kruisen.

In theorie kun je de valkparkiet kruisen met de:

  • Rosé kaketoe
  • Helmkaketoe
  • Geelkuifkaketoe

In theorie zal de valkparkiet niet willen en kunnen kruisen met de grote kaketoesoorten. Er kunnen wel hybride vogels ontstaan vanuit koppeltjes tussen valkparkiet en rosékaketoe of de kleine geelkuif.

De grasparkiet kruisen

Ook de grasparkiet is een populair huisdier. Sommigen proberen vanuit de grasparkiet een hybride vogel te kweken. De grasparkiet behoort tot de orde Psittaciformes (Papegaaiachtigen) en de familie Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld). Met als geslacht Melopsittacus.

Met deze kennis zou de grasparkiet zich laten kruisen met de halsbandparkiet, zwartvleugelagapornis of de Australische Koningsparkiet. Ook de regenboog-Lori en de rossella’s zijn kanshebbers. Het probleem is dat de meeste van deze soorten een stuk groter zijn dan de grasparkiet. Een hybride vanuit de grasparkiet is niet bekend. Uitgezonderd de Engelse grasparkiet, maar die is ontstaan vanuit reproductieve isolatie (type 1).

Hybride vogel kopen

Regelmatig worden er hybride vogels te koop aangeboden. Belangrijk om te weten: een hybridenvogel kan onvruchtbaar zijn. Dit is niet altijd het geval. Voor het ontstaan van een nieuwe soort moeten hybride vogels zich ook weer voort kunnen planten.

Van tevoren is niet te zeggen of een nieuwe hybride vogel vruchtbaar of onvruchtbaar is. Hoe dichter de vogels qua familie en geslacht op elkaar staan, hoe groter de kans op vruchtbaar nageslacht.

Wil je een hybride vogel kopen, kijk dan eens in België. Hier worden zeer veel hybride vogels gekweekt. In Nederland kom je ze af en toe ook tegen, maar een stuk minder.

Naar de vogelwinkel

De gezondheid van deze vogels

Is een hybride vogel gezond of eerder vatbaar voor ziekten? Hybride vogels zijn net zo gezond als hun ouders. De gezondheid hangt van verschillende factoren af, waaronder leefomgeving en voeding. Let hier dus goed op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven