13 hybride dieren waar je nog nooit van gehoord hebt

De leonpin, liar, liliger of grolar. Diersoorten waarvan je denkt “hè, wat is dat?” Het gaat hier om hybride dieren. Dit betekent dat twee verschillende diersoorten met elkaar gekruist zijn. Onmogelijk? Nee hoor, wanneer het DNA dicht genoeg bij elkaar ligt kunnen diersoorten zich met elkaar kruisen. Soms gebeurt dit in de natuur, maar vaker is de mens hier verantwoordelijk voor.

Zo ontstaan hybride dieren

Het beste van twee werelden, hybride dieren worden om diverse redenen gefokt. Bijvoorbeeld vanwege het uiterlijk, karakter of omdat het meer wol of vlees oplevert. Sommige van deze hybride dieren zien er ontzettend vreemd uit. Anderen zijn juist geliefd als huisdier of voor de veehouderij. Helaas krijgen hybride dieren vaker met onvruchtbaarheid, dwerggroei of gezondheidsproblemen te maken.

[do_widget id=custom_html-56]

Ontdek hieronder de 13 meest bijzondere hybride dieren.

1. Jaglion

Een van de mooiste hybride dieren, de jaglion. Dit is een kruising tussen een leeuw en een jaguar. Het dier heeft een brede leeuwenkop maar wel het lichaam van een jaguar. In 2006 werden twee jaglions geboren, een mannetje en een vrouwtje. De een leek uiterlijk meer op een panter terwijl de ander het uiterlijk van een jaguar had. Maar dan wel beide met de brede bouw die je ook bij een leeuw tegenkomt.

Het is niet bekend of er na 2006 nog ergens een jaglion geboren er is. In het wild zal dit nooit een nieuwe diersoort kunnen worden, mannetjes zijn namelijk altijd onvruchtbaar.

2. Walfijn

Wanneer je naar de benaming kijkt denk je dat een walfijn een kruising tussen een walvis en een dolfijn is. Dat is dus niet het geval. Een walfijn is de nakomeling van een dolfijn en zwarte zwaardwalvis. In 2004 werd een walfijn geboren die het wist te overleven. Twee eerder geboren walfijnen zijn al snel overleden.

Een walfijn heeft de kleuren van een zwarte zwaardwalvis maar de snuit van een dolfijn. Behalve wanneer hij zijn bek opent, dan lijkt hij weer op een zwaardwalvis. Een echte hybride dus.

3. Liliger

Wanneer je een mannelijke leeuw met een vrouwelijke lijger kruist dan krijg je een liliger. Het gaat hier om een hybride die vanuit een hybride is geboren. Even terug naar de vrouwelijke lijger, want die heeft een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger als ouders. Mannelijke lijgers zijn onvruchtbaar, de vrouwtjes kunnen wel nakomelingen krijgen.

Het is dus zaak om een vrouwelijke lijger weer terug te kruisen met een mannelijke leeuw. De nakomelingen die hieruit geboren worden noem je liligers. In 2012 werd er een liliger in de dierentuin van Rusland geboren. In het wild zou dit nooit voorkomen.

4. IIsgrizzly (grolar)

Alweer een vreemde benaming voor een hybride dier: de ijsgrizzly, ook wel grolar genoemd. Het gaat hier om een kruising tussen een grizzlybeer en een ijsbeer. De grolar wordt niet alleen in gevangenschap gefokt maar komt ook in het wild voor. Door het smelten van de ijskappen worden ijsberen naar het zuiden gedwongen. Hier komen ze met grizzlyberen in aanraking. Op deze manier ontstaat er de ijsgrizzly.

Qua uiterlijk (lichaamsbouw) denk je met een grizzlybeer te maken te hebben. Alleen de vacht, die is veel lichter. Niet zo wit als bij een ijsbeer maar meer bruinwit. De grolars die in gevangenschap zijn geboren vertonen gedrag dat veel met het natuurlijke gedrag van ijsberen overeenkomt.

5. Tigon

Vooral katachtigen laten zich makkelijk kruisen, daarom vind je hier ook zoveel hybride dieren van. Nog een bijzonder hybride dier is de tigon. Je voelt hem al aankomen, het gaat hier om een kruising tussen een tijger en een leeuw. In dit geval is de tijger de vader en de moeder de leeuw. Een tigon heeft de uiterlijke kenmerken van beide ouders. Geen enkel jong is hetzelfde, daarom kunnen tigons qua uiterlijk ontzettend verschillen.

Over het algemeen zal een mannelijke tigon manen hebben maar niet zo sterk aanwezig als bij de leeuw. Terwijl een vrouwelijke tigon geen manen krijgt. In tegenstelling tot andere hybride katachtigen vertoont de tigon geen dwerggroei.

[do_widget id=custom_html-65]

6. Leopon

Ook de leopon is een kruising tussen twee katachtigen. In dit geval een mannelijk luipaard en een leeuwin. Het resultaat is een prachtig hybride dier met een duidelijke leeuwenkop en het lichaam van een luipaard. Inclusief de vlekken (aftekening) op de vacht.

In 1910, en dat is echt al een tijd geleden, werd de eerste leopon in een dierentuin geboren. Helaas is het niet mogelijk om met leopons verder te fokken. Dit komt omdat ze vrijwel altijd onvruchtbaar zijn. In ieder geval de mannetjes leopons, die kunnen niet voor verdere nakomelingen zorgen.

7. Coywolf

Ook bij hondachtigen ontstaan soms hybride dieren. De coywolf is hier een goed voorbeeld van. Dit dier is een afstammeling van de coyote, de grijze wolf maar ook de oostelijke wolf. Dit is mogelijk omdat deze dieren genetisch nauw verwant zijn. Wanneer je naar de coywolf kijkt dan lijkt hij op het eerste oog op een grijze wolf. Voor een leek is het dan ook heel lastig om te ontdekken dat het hier toch echt om een coywolf gaat.

Opvallend is dat de coywolf niet alleen in gevangenschap maar ook in het wild voorkomt. Inmiddels leven deze hybride dieren massaal in Oost-Canada en de Verenigde Staten.

8. Gaap

Een zeldzaam hybridedier is de gaap, kruising tussen een geit en een schaap. Vader is een geit, moeder is een schaap (ooi). Dit hybride dier bestaat nog niet zo lang, in 2005 werden de eerste gaapjes geboren. In 2009 werd er een scheit geboren, dit is een dier dat een geit als moeder en een schaap als vader heeft. Het omgekeerde van een gaap dus.

Een gaap lijkt qua uiterlijk op een geitje maar dan met een wat grovere bouw. Ook heeft een gaap een lichtgekrulde en wollige vacht maar niet zo extreem als bij het schaap. Een scheit daarentegen heeft juist weer de kleuren van een schaap waarbij de vacht hetzelfde is als die van een gaap.

9. Mulard

Dit keer geen kat of hond maar een watervogel: de mulard (moulard). Dit is de nakomeling van een tamme eend en een tamme barbarijse eend. Meestal wordt de Pekingeend met de Muscovy gekruist. De mulard is vanuit commercieel oogpunt ontstaan. Dit hybride dier wordt namelijk gefokt vanwege zijn vlees en foie gras (eendenlever). Het voordeel van dit hybridedier is dat hij een stuk rustiger en sterker is. Je kunt geen twee mulard eenden met elkaar kruisen, dit dier blijft dus altijd het gevolg van menselijk ingrijpen.

Bezoek de dierenwebshop

10. Muilezel vogel

Een hybride tussen een distelvink en een kanarie, het leidt tot een bijzondere zangvogel. Helaas is er geen officiële benaming voor dit hybride dier, daarom wordt hij ook wel muilezelvogel oftewel mule bird genoemd. Bijzonder aan deze vogels is dat ze ontzettend goed kunnen zingen, beter nog dan de kanarie. Hij heeft de afmeting van een kanarie maar de kop van een distelvink.

Onder de benaming muilezelvogel worden ook andere vogelsoorten met elkaar gekruist. Bijvoorbeeld de sijs met de distelvink of de goudvink met de rode kruisbek.

11. Zezel

Een muilezel kent iedereen wel, dit is de nakomeling van een vrouwelijke ezel en een mannelijk paard. Wanneer het net andersom is (vrouwelijk paard en mannelijke ezel), dan krijg je een muildier. Bijzonder is de zezel, dit is de hybride nakomeling van een zebra en een ezel. In 2018 werd de eerste zezel geboren. Het dier heeft het uiterlijk van een ezel met de strepen van een zebra.

12. Zorse

Dan heb je nog de zorse, dit is een kruising tussen een zebra en een paard. Zoals je al begrijpt lijkt dit dier uiterlijk op een paard, hij heeft over het algemeen ook een donkere vacht (afhankelijk van het ouderdier). Wel zijn er duidelijke strepen op de vacht aanwezig. Bovendien heeft een zorse kortere manen dan een paard, vergelijkbaar met die van een zebra.

13. Beefalo

De laatste in het rijtje meest bijzondere hybride dieren, de beefalo. Dit is een kruising tussen een koe en een buffel (Amerikaanse bizon). Dit dier ontstond vanuit een fokprogramma, bedoeld voor de productie van rundvlees. De beefalo is toevallig ontstaan, ergens rond het jaar 1749. Vanaf de 19e eeuw werden koeien en buffels bewust met elkaar gekruist. Het resultaat is een stevig gebouwd rund met het uiterlijk van een buffalo, de kop lijkt juist weer op die van een koe.

Schuiven naar boven