Huisdieren in appartement – de regels

Woon je in een appartement, dan mag je niet zomaar allerlei soorten dieren houden. Bij huisdieren in een appartement ben je gebonden aan bepaalde regels. De verhuurder kan zelfs huisdieren weigeren. Daarnaast zijn niet alle dieren gelukkig met de kleine ruimte van een appartement of flat.

Ongeschikte huisdieren in een appartement: hond of kat

Allereerst gaat het om het soort huisdier dat je wil gaan houden. Welk huisdier kan in een appartement? Veel mensen kiezen voor een hond maar dit is minder geschikt wanneer je op een bovenverdieping woont. Ten eerste heb je geen beschikking over een tuin. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn maar wat doe je bijvoorbeeld bij ziekte, ga je dan evengoed de hond uitlaten?

[do_widget id=custom_html-30]

Heeft het gebouw geen lift dan heb je een tweede probleem. Elke pup moet leren traplopen, dat is een feit. Maar dagelijks de trap op en af is zeer slecht voor de gewrichten van de hond. Hij kan hier aandoeningen zoals HD van krijgen. Een lift is dus een vereiste, of je moet dagelijks het dier willen dragen.

Je hebt katten die hun hele leven binnenshuis doorbrengen, maar eigenlijk hoort dit dier ook naar buiten te kunnen gaan. Wil je toch een kat en een appartement houden? Voorzie het gehele balkon van een hekwerk of gaas zodat het dier toch een beetje naar buiten kan. Bedenk dat een kattenbak in een kleine ruimte zoals een appartement sneller gaat stinken dan in een normale woning.

Deze dieren kun je wel in een flat of op kamers houden

Gelukkig blijven er nog genoeg dieren over die je zonder problemen in een appartement kunt houden. Of wanneer je op kamers woont, want dan wil je misschien ook een huisdier.

Kooidieren kun je bijna altijd houden. Denk hierbij aan konijnen en knaagdieren zoals een cavia, hamster, gerbil of rat. Vogels vragen ook niet veel ruimte. Een papegaai, kaketoe of parkiet kan erg tam worden en vindt het prettig om dagelijks even los te vliegen. Andere soorten vogels zoals een kanarie of zebravink hebben een kleinere kooi nodig. Afhankelijk van de tamheid laat je die enkele dagen per week even losvliegen.

Andere dieren die je heel goed in een appartement kunt houden zijn reptielen, amfibieën, vissen en insecten. Hier is ontzettend veel keuze in.

Naar de online dierenwinkel

Rekening houden met geluiden

Wanneer je in een appartement woont dan heb je niet alleen naast je maar ook onder en/of boven je buren wonen. Veel appartementen zijn erg gehorig. Hier moet je rekening mee houden wanneer je een dier in huis haalt. Katten en honden zijn minder geschikt vanwege de kleinere ruimte en het ontbreken van een tuin, maar ook als dat ze veel lawaai kunnen maken.

Kooidieren zijn over het algemeen vrij rustig. Uitgezonderd de parkieten, kaketoes en papegaaien. Die staan erom bekend dat ze aardig kunnen schreeuwen of krijsen.

Knaagdieren, konijnen, reptielen, amfibieën en vissen veroorzaken geen geluidsoverlast. Die kun je dus gerust houden, ook wanneer je buren over elk geluidje klagen. Houd wel rekening met knaagdieren die een looprad hebben. Vooral een metalen looprad kan in de nachtelijke uren goed hoorbaar zijn.

Huisdieren verboden in een appartement

In de meeste huurwoningen kom je huisdieren tegen. Wat veel mensen niet weten is dat de verhuurder huisdieren kan verbieden. Dit staat dan als clausule in het huurcontract. Ondanks deze clausule wordt hier vaak overheen gelezen en worden er in dit geval illegaal huisdieren gehouden.

Wat zegt de wetgeving over huisdieren in een huurwoning? Volgens de wet is het niet verboden om huisdieren in een huurhuis te houden. Overigens zijn er maar weinig woonverenigingen die er een verbod op huisdieren nahouden. In appartementen is dit anders, daar kom je vaker een verbod op huisdier tegen.

Dat huisdieren verboden zijn in een appartement heeft twee redenen. Ten eerste de schade die het dier kan toebrengen. Dit kan natuurlijk ook in een huurwoning met tuin gebeuren, maar de kans is hier kleiner omdat het dier naar buiten kan. In een appartement zit het dier toch de hele dag opgesloten.

De tweede reden is geluidsoverlast. Appartementen zijn vaak gehorig en mensen wonen hier dichter op elkaar.

Wanneer je toch huisdieren houdt

Staat er in de huurovereenkomst van je appartement dat je geen huisdieren houdt en doe je dit toch? In beginsel kan de verhuurder hier weinig tegen doen. Hij mag het dier niet in beslag nemen en hij mag op grond van deze overtreding jou niet uit de woning zetten.

Wil de verhuurder jou aan het verbod houden, dan moet hij naar de rechtbank. De rechter kijkt dan vooral naar de belangen van de huurder en de verhuurder. Zo wordt bekeken of het huisdier veel stank, geluidsoverlast of schade veroorzaakt. Ook wordt naar het belang van de huurder gekeken en waarom hij een huisdier wil houden.

[do_widget id=custom_html-13]

Word je door de verhuurder aangesproken op het feit dat je een huisdier hebt? Mocht het tot een rechtszaak komen, gooi het dan vooral op je woongenot. Een huisdier vergroot namelijk je woongenot en vermindert stress. In de Nederlandse rechtspraak is het nog niet voorgekomen dat een huurder zijn dier verplicht weg moest doen. In ieder geval niet vanwege bezwaar van de verhuurder, wel wanneer het op zware overlast aankomt.

Zoveel huisdieren in een huurhuis

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele woning vol hebt zitten met dieren. Hoeveel huisdieren in een huurhuis is toegestaan? Gemiddeld worden er drie huisdieren per woning ‘geaccepteerd’. Een en ander hangt wel van de diersoort af. 40 vissen in een aquarium is wat anders dan 40 blaffende en poepende honden.

Er zijn geen wetten die bepalen hoeveel huisdieren je mag houden. Wanneer de dieren veel overlast veroorzaken dan kan je wel gedwongen worden om afstand van een paar dieren te doen. Dieren in beslag nemen kan alleen door de politie, Dierenbescherming, douane of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven