Huisdieren die het oudst worden

Een muis wordt ongeveer één jaar oud en een hamster leeft niet langer dan drie jaar. Jammer want zo kun je niet echt een goede band opbouwen. Welke huisdieren worden het oudst? Van een papegaai weten we dat deze makkelijk 70 jaar oud kan worden. Er zijn echter nog meer huisdieren die een redelijke leeftijd bereiken.

Dieren die het minst oud worden

Sommige dieren kunnen meer dan 400 jaar oud worden, en dat is echt waar. Aan de andere kant zijn er ook dieren die slechts enkele uren leven. Hoe zielig is dat? Een bekend voorbeeld hiervan is de eendagsvlieg. Hij leeft enkele uren tot maximaal 14 dagen. Gelukkig brengt hij meer tijd als jeugdig exemplaar door dus dat hij slechts één dag leeft klopt ook niet helemaal.

[do_widget id=custom_html-62]

De meeste insecten leven gedurende 4-8 maanden. Het gaat om bijen, wespen, mieren en andere insecten. Sommige insecten overwinteren en leven 1 tot 3 jaar.

Opvallend is dat kleine dieren over het algemeen minder lang leven dan grote dieren. Toch kun je hier een kanttekening bij zetten. Bij honden bijvoorbeeld, kleine hondenrassen worden ouder dan grote rassen. Dit geldt ook bij konijnen zo: een dwergkonijn leeft echt wel langer dan een Vlaamse reus.

Deze huisdieren worden het oudst

Het is hartstikke jammer dat je na een jaar afscheid moet nemen van je muis of hamster. Wil je een goede band opbouwen dan kun je beter voor een dier kiezen dat ouder wordt. Welke huisdieren worden het oudst? Hieronder de leeftijden van huisdieren op een rij. Alles is geselecteerd aan de hand van levensverwachting.

1-3 jaar oud

De volgende huisdieren hebben een levensverwachting van 1 tot 3 jaar. Dit zijn de tamme muis (1,5 tot 2 jaar) en de Syrische goudhamster (1,5 tot 3 jaar). Ratten worden 2 tot 3 jaar oud en de Mongoolse Gerbil 3-5 jaar. De muurhagedis wordt ongeveer drie jaar oud, soms iets ouder. Sommige vogels worden ook niet zo oud. Bijvoorbeeld de Turkse tortel, die wordt tussen de drie en vier jaar.

Sommige mensen houden insecten als huisdieren. Veel insecten of geleedpotigen leven slechts 2-3 seizoenen, maar er zijn er ook die wel 2-3 jaar oud kunnen worden.

5-10 jaar oud

Gelukkig leven veel huisdieren wat langer en worden ze 5-10 jaar oud. Dit is bij de volgende dieren het geval.

Op het gebied van vogels wordt de winterkoning gemiddeld 5 jaar en de witte kwikstaart 6 jaar oud. De putter leeft 8 jaar en de merel 9. De grasparkiet bereikt een leeftijd van 5-8 jaar, net als de halsbandparkiet. Veel vogels die als huisdier worden gehouden kunnen makkelijk 10 jaar of ouder worden, dat lees je verderop in dit artikel.

Bekijk vogelkooien

We houden ontzettend veel zoogdieren als huisdier. Zoogdieren die tussen de 5 en 10 jaar oud worden zijn de cavia (7), het konijn (8) en de wangzakmuis (9). Heb je een degoe dan moet je rekening mee houden dat deze tussen de 5 en 8 jaar oud wordt. De chinchilla wordt gemiddeld 10 jaar oud maar kan ook een hogere leeftijd bereiken. Daarnaast heb je fretten, die bereiken een leeftijd van 5-10 jaar.

Heb je vissen? Een bittervoorn wordt ongeveer 5 jaar oud en een guppy 7 jaar. Veel aquariumvissen bereiken een leeftijd variërend van 5-10 jaar. Grote vissensoorten kunnen tot wel 50 jaar oud worden.

10-15 jaar oud

In de groep 10-15 jaar oud horen veel huisdieren die we echt als maatje zien. Veel honden worden tussen de 10 en 13 jaar oud. Het is wel zo dat kleine rassen ouder worden dan grote rassen. Katten bereiken een leeftijd variërend van 10-16 jaar. Ook dit is weer een beetje afhankelijk van het ras. De gewone huiskat wordt vaak veel ouder dan een raskat met veel erfelijke aandoeningen.

Onder de vogels vind je ook wel wat soorten die 10-15 jaar oud worden. Bijvoorbeeld de huismus (12) of de groenling (13). De kauw, die ook wel eens als huisdier wordt gehouden, wordt gemiddeld 14 jaar oud. Dit geldt ook voor de houtduif en de kraai. Kanaries worden tussen de 10 en 12 jaar. Een dwergpapegaai zal gedurende 10-15 jaar bij je blijven.

15-20 jaar oud

Welke huisdieren worden het oudst? Zoek je een maatje waarvan je toch wel 15-20 jaar kunt genieten dan moet je voor een van de volgende huisdieren kiezen.

Op het gebied van vogels kom je bij de kromsnavels uit. Een valkparkiet wordt 12-20 jaar oud. De amazone papegaaien bereiken een leeftijd van 25-75 jaar. Een kip kan ook makkelijk 20 jaar oud worden, net als een knobbelzwaan.

Er zijn ook wat zoogdieren die zo oud worden. Bijvoorbeeld de kleine hondenrassen en sommige huiskatten. Maar ook de geit (15-18 jaar) of het schaap (14-17 jaar).

Naar hondenwinkel

20-30 jaar oud

Ik laat je nu wat huisdieren zien die in leeftijd van 20-30 jaar bereiken. Bij hoge uitzondering zijn dit honden en katten. Veel papegaaiachtige en kaketoes worden 20 jaar of ouder. Dit is ook bij de valkparkieten bekend, dit is de kleinste kaketoessoort.

In sommige landen wordt een aap als huisdier gehouden. Het doodsvoorhoofdaapje wordt ongeveer 20 jaar oud. Heb je een goudvis dan kan deze 25-30 jaar oud worden, soms wel tegen de 40 jaar. De meeste paarden worden tussen de 20 en 25 jaar. Pony’s bereiken een gemiddelde leeftijd van 25-30 jaar.

Een koikarper wordt 20-40 jaar oud, maar er zijn ook exemplaren die ouder dan 100 jaar worden.

30-50 jaar oud

Of je een huisdier moet nemen dat 30-50 jaar oud is hangt ook een beetje van je eigen leeftijd af. Het is heel vervelend wanneer je komt te overlijden en het dier moet op hoge leeftijd nog ergens anders gaan wennen. Deze dieren bereiken een leeftijd die tussen de 30 en 50 jaar ligt:

Flamingo (30), koe (38) karper (40), vuursalamander (40), boa constrictor (40) reuzesalamander (50), amazone papegaai (50). Afrikaanse grijze papegaaien worden 40-60 jaar.

50-75 jaar

Het is bijna niet te geloven maar er zijn echt huisdieren die 50 tot wel 75 jaar oud worden. Bijvoorbeeld de ara, die wordt tussen de 50 en 60 jaar. De grijze roodstaart bereikt een gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Er zijn gevallen bekend waarbij het dier wel 80 jaar oud wordt. Verder zal een snoek een gemiddelde leeftijd van 60 jaar bereiken, net als de meerval.

Veel schildpadden bereiken hoge leeftijden. Bijvoorbeeld de alligatorschildpad, die wordt gemiddeld 60 jaar oud. Of de muskusschildpad, die kan ongeveer 52 jaar oud worden.

[do_widget id=custom_html-71]

Dieren die het langst leven

Niet alle dieren die ontzettend oud worden mag of kan je als huisdier houden. De brughagedis mag je wel als huisdier houden, deze wordt gemiddeld 80 jaar oud. Maar ze kunnen ook wel 100 jaar en in sommige gevallen zelfs 150 jaar worden. De rode zee-egel kan een leeftijd van 200 jaar bereiken.

Hanako was een koikapper die een leeftijd van 226 jaar bereikte. Houd er rekening mee dat de gemiddelde koikarper lang niet zo oud wordt. Landschildpadden kunnen wel erg lang meegaan, soms tot wel 250 jaar. De mossel doet hier met maximaal 400 jaar nog een schepje bovenop. Dan heb je nog de sponzen, er zijn exemplaren gevonden die ouder dan 1000 jaar zijn.

Het dier dat het langst leeft is de Turritopsis nutricula. Hij heeft geen maximum leeftijd maar is biologisch onsterfelijk. Deze kwallensoort verandert, wanneer hij eenmaal volwassen is, terug naar de poliepfase. Om vervolgens weer opnieuw volwassen te worden. Dit kan deze kwal oneindig vaak herhalen. De Turritopsis nutricula is dus onsterfelijk hoewel de meeste exemplaren een ziekte krijgen of door roofdieren worden opgegeten. Dan is het einde verhaal.

Schuiven naar boven