Huisdier als je weinig thuis bent, dit zijn de mogelijkheden

Huisdieren maken minder eenzaam, zijn stressverlagend, beschermen tegen hartziekten en verlichten pijn. Zomaar enkele voordelen van het houden van huisdieren. Wil je een huisdier als je weinig thuis bent, dan kun je niet zomaar elk willekeurig dier nemen. Je moet in dit geval kiezen voor een huisdier dat met betrekking tot aandacht en verzorging langere tijd alleen kan blijven.

Sommige dieren hebben veel aandacht nodig

Dieren die van nature in groepen leven hebben gezelschap of aandacht nodig. Wanneer je dit dier alleen houdt, dus zonder soortgenoot, dan is dit een slechte keuze wanneer je weinig thuis bent. Onderstaande dieren hebben behoefte aan gezelschap of aandacht.

[do_widget id=custom_html-2]

Hond

Leeft van oorsprong in een roedel van ongeveer 10 honden. Het menselijk gezin vervangt deze honden, de eigenaar van de hond wordt vaak ook als roedelleider gezien. Honden kunnen enkele uren alleen blijven maar geen hele dagen. Een eenzame hond is gestrest, sloopt je hele interieur en kan zelfs agressief worden.

Papegaai

Een enkele papegaai als huisdier houden? Niet doen wanneer je amper thuis bent. Papegaaien leven in het wild in grote groepen. Een papegaai die onvoldoende aandacht krijgt gaat veren plukken en ongewenst gedrag vertonen.

Konijn en cavia

Vaak wordt gedacht dat konijnen en cavia’s makkelijk alleen gehouden kunnen worden. Dit is niet aan te raden maar het kan, mits ze voldoende aandacht krijgen. In het wild leven deze dieren namelijk in groepjes van 5-20 exemplaren. Eenzame konijnen of cavia’s worden agressief, hyperactief, gaan zich overeten of plukken hun vacht kaal.

Paard

Paarden zijn echte kuddedieren. Dit dier heb je natuurlijk niet in huis maar mogelijk in een weiland naast of achter je woning. Een paard alleen kan echt niet. Volgens de wet moeten paarden minstens zicht hebben op soortgenoten.

Huisdier als je weinig thuis bent: dit kan wel

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een huisdier te nemen als je weinig thuis bent. Het hangt er dan wel vanaf hoe lang je van huis bent. Is dit alleen overdag tijdens werkuren of ben je regelmatig ook een weekend of een aantal dagen weg?

Hieronder vind je de mogelijkheden met betrekking tot huisdieren voor werkende of reizende mensen.

Zoogdieren (roofdieren)

Een kat kun je makkelijk alleen thuis laten. Hij kan tot maximaal 24 uur alleen blijven. Hierbij is het belangrijk dat de kattenbak schoon is, er voldoende voer staat en natuurlijk vers drinkwater. Ga je langer dan 2 dagen weg? Zorg er dan voor dat iemand de kat voert en de kattenbak schoonmaakt.

Sommige katten zijn in de zomer veel buiten te vinden. Een kattenluik zorgt ervoor dat het dier zelf naar binnen buiten kan. Zorg er dan wel voor dat kattenluik beveiligd is tegen inbrekers.

Bekijk veilige kattenluikjes

De fret kun je ook langere tijd alleen laten. Ook nu weer geldt: de kattenbak moet schoon zijn en er moet voldoende voer en water tot zijn beschikking staan. De meeste fretten zitten in een kooi en hebben hierdoor minder bewegingsvrijheid. Je kunt de fret maximaal een dag alleen laten maar wanneer dit langer is dan is een dierenoppas of verzorger wel zo praktisch.

Konijnen en knaagdieren

Konijnen kun je alleen langere tijd alleen laten wanneer ze met soortgenoten samen zitten, dus minstens twee exemplaren. Met betrekking tot verzorging kun je het konijn gerust een hele dag alleen thuis laten. Ga je enkele dagen weg dan moet iemand het konijn dagelijks komen verzorgen. Tenzij je een aantal konijnen in een grote volière of ren hebt zitten. In dit geval kun je een grote berg hooi neerleggen, dit is voldoende als voedsel. Daarnaast hang je een aantal grote drinkflessen op.

Bovenstaande verhaal geldt ook voor cavia’s. Let wel op want cavia’s zijn wat gevoeliger voor ziekten. Ben je lange tijd van huis dan is het beter om iemand regelmatig naar de cavia’s te laten kijken.

Kleine knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, degoes of gerbils kunnen zonder verzorging maximaal 24 uur alleen blijven. Chinchilla’s moeten niet te lang alleen blijven, tenzij je ze met minstens twee houdt.

Vogels

Verschillende soorten vogels kunnen prima een dag alleen thuisblijven. Hierin zit wel verschil tussen papegaaiachtigen (kromsnavels) en overige vogels (met een rechte snavel). De kromsnavels zijn makkelijker tam te krijgen maar hechten zich ook sneller aan hun eigenaar. Ze hebben vrij veel aandacht nodig. Omdat vogels overdag actief zijn kun je ze niet elke dag alleen aan hun lot overgelaten.

Zoek je een vogel als huisdier en ben je weinig thuis, kies dan voor een vogel met een rechte (spitse) snavel. Denk hierbij aan de kanarie of zebravink. Een parkiet, kaketoe of papegaai is alleen aan te raden wanneer je ze met minstens twee houdt en ook niet elke dag van huis bent. Houd er rekening mee dat de valkparkiet tot de kaketoes behoort!

Reptielen en amfibieën

Nagenoeg alle reptielen en amfibieën zijn perfect als huisdier als je weinig thuis bent. Denk maar eens aan een slang, schildpad, baardagaam of salamander. Sommige dieren hoef je slechts eenmaal per week te voeren, bijvoorbeeld een aantal slangensoorten. Makkelijk wanneer je soms enkele dagen voor werk of plezier weg bent.

[do_widget id=custom_html-33]

Vissen

Ook vissen laten zich makkelijk verzorgen. Ze hebben geen aandacht nodig, zolang ze maar soortgenoten om zich heen hebben. Let op want sommige vissen leven solidair, die hebben liever geen soortgenoot om zich heen. Een ruim aquarium met een goede filterpomp onderhoudt zichzelf. Je hoeft slechts eenmaal per 3-4 weken 20% van het water te verversen (en de filter schoonmaken).

Vissen voeren doe je dagelijks, maar het is geen probleem wanneer je dit enkele dagen overslaat. Ga je langer dan een week op vakantie dan kun je een voederautomaat aanschaffen. Hiermee worden de vissen voorzien van hun dagelijkse portie voedsel.

Insecten

Als laatste nog de insecten, want ook dit zijn goede huisdieren wanneer je vaak weg bent. Bijvoorbeeld de wandelende tak, schorpioenen, kakkerlakken, spinnen of een mierenkolonie. Deze dieren hebben zeer weinig verzorging nodig. Zorg dat er voldoende voedsel aanwezig is, deze diertjes kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Bovendien is het nodig om het insectenterrarium wekelijks schoon te maken, dus je kunt met een gerust hart voor 2-3 weken weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven