Houtworm behandelen

Niks zo vervelend als houtworm in huis. Dit insect tast houten constructies en meubilair aan. Houtworm zal niet vanzelf verdwijnen. De worm groeit uit tot een volwassen houtwormkever, die ook weer ergens eitjes legt. Grote kans dat het opnieuw in of rondom je woning is. Houtworm behandelen is de enige methode om er definitief mee af te rekenen.

Zo weet je of je houtworm hebt

Kleine gaatjes in houten balken, constructies, trappen en meubels: vaak duidt dit op de aanwezigheid van houtworm. De gaatjes zijn 3 tot 6 mm groot. De larven zitten goed verstopt, die zie je bijna niet. Wanneer je heel goed kijkt zie je er af en toe eentje bewegen.

Een andere indicatie van de aanwezigheid van houtworm is zaagsel dat op de grond ligt. Je ziet dan een klein hoopje fijnstof of heel fijn zaagsel liggen, direct onder de gaatjes.

De verschillende houtsoorten

Vaak wordt gedacht dat houtworm alleen in openhaardhout en houten balken voorkomt. Niets is minder waar want het kan in verschillende houtsoorten en houten constructies voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan houtworm in laminaat, haardhout, spaanplaat, mangohout of in dit schap. Maar ook in levende bomen.

Levenswijze van houtwormkevers

Om te begrijpen waar houtwormen voor kan komen is het handig om iets over de levenswijze te weten. Houtwormen zijn de larven van houtwormkevers. De larven zijn wit tot roomwit van kleur, de volwassen kevers hebben een bruine kleur.

De volwassen houtwormkevers leggen hun eitjes in hout. De voorkeur ligt bij zacht en droog hout. Daarom zijn dakconstructies, houten wanden, meubels en vloeren vaak het ‘slachtoffer’. Ook het openhaardhout is bij deze houtkevers erg geliefd.

De larven leven gedurende drie jaar in het hout en vreten zich hier een weg doorheen. Uiteindelijk verpopt de larve en kruipt er een volwassen kever naar buiten.

Houtworm behandelen

Nee, houtworm verdwijnt niet vanzelf. Ook niet wanneer je harde muziek afspeelt of een foto van je ex ophangt. Sommige mensen smeren de gaatjes met allerlei middelen dicht. Heel veel zin heeft dit niet want de larven vreten zich gewoon via een andere weg naar buiten toe.

Houtworm behandelen is de enige effectieve methode om deze schadelijke beestjes weg te krijgen. Houtworm doden kan door het in contact te laten komen met een brandstof zoals benzine of petroleum. Dat is ook de reden waarom mensen hout met benzine of petroleum behandelen.

Heel verstandig is dit niet want hiermee maak je het hout ontzettend brandbaar of licht ontvlambaar. Het is dus zeker niet verstandig om houtworm met een van deze brandstoffen te behandelen. De juiste behandelmethode vind je hieronder beschreven.

Houtworm zelf bestrijden

Er zijn twee manieren om houtworm te behandelen: zelf bestrijden of een ongediertebestrijder inschakelen. Omdat een ongediertebestrijder flink wat geld kost is het altijd beter om eerst zelf de behandeling uit te voeren.

Een goede houtwormbehandeling bestaat uit het of extreme kou. Gaat het om een klein houten object dan kun je dit twee weken lang in de vriezer stoppen. Hierbij is het belangrijk dat de vriezer op een temperatuur van -20 °C staat ingesteld. Door de vrieskou sterven de houtwormen.

Extreme hitte werkt ook goed. Dit doe je met een hittekanon of warmtekanon. Een föhn wordt niet warm genoeg dus deze is ongeschikt. Houd er wel rekening mee dat houtworm door warmte juist dieper in het hout kan trekken. Bovendien kan extreme hitte ervoor zorgen dat het hout gaat schroeien.

Houtworm behandelen met ammoniak, azijn, petroleum of alcohol

Er worden verschillende huismiddeltjes toegepast om houtworm te behandelen. Met ammoniak of azijn, petroleum of alcohol ga je oppervlakkige houtwormen te lijf. Je krijgt ze hier zeker mee te pakken of je doodt ze. Het probleem met deze middelen is dat het houtwormen angstig maakt waardoor ze dieper in het hout trekken.

Eigenlijk maak je het probleem hier alleen maar erger mee. Hoe dieper de houtworm zit, hoe lastiger het is om hem uiteindelijk te bestrijden. Het is dus beter om dit soort huismiddeltjes niet te gebruiken.

Houtworm bestrijdingsmiddelen

Het beste kun je gebruik maken van de juiste houtworm bestrijdingsmiddelen. Een goed houtwormmiddel bevat schadelijke stoffen waardoor houtwormen sterven. De meeste middelen zijn geschikt voor het behandelen van meubels waaronder kasten, tafels, stoelen, trappen en houten balken.

Het beste is om de verflaag, beits of waslaag eerst te verwijderen. Vervolgens breng je het middel met een kwast of roller op het hout aan. In veel gevallen is dit middel effectief genoeg om houtworm of boktor te doden. Mocht er nog steeds iets in het hout zitten dan herhaal je de behandeling.

Een ongediertebestrijder inschakelen

Houtworm behandelen door een professional? Voor het inschakelen van een ongediertebestrijder betaal je tussen de 500 en 1000 euro per geval. Gaat het om houtworm behandeling van een klein meubelstuk dan ben je tussen de 50 en 100 euro kwijt. Per verdieping betaal je ongeveer 300 euro en houtwormbehandeling van een vrijstaande woning kost tussen de 750 en 1000 euro.

Schakel niet zomaar de goedkoopste bestrijder van Nederland in. Het is al vaker gebleken dat de allergoedkoopste houtworm bestrijders een niet al te beste service bieden. Vraag bij verschillende bestrijders een offerte aan en kijk vooral naar ervaringen van klanten. Kijk hierbij vooral op Trustpilot, dit zijn vaak echter reviews. Terwijl ervaringen via klantenvertellen.nl niet 100% transparant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven