Hoornaar koningin: dood haar en het volk sterft uit

De hoornaar koningin staat aan de troon. Zonder haar kan het volk niet voortleven. Wanneer de hoornaar koningin dood is dan sterft het hele volk uit. Is het met deze wetenschap verstandig om de koningin aan te vallen en te doden? Nee, zelfs voor waaghalzen is dit geen verstandige keuze.

De hoornaar in Europa

We houden van een fit en gezond leven. Een artikel over de hoornaar koningin lijkt misschien wat vreemd maar hoornaars kunnen flink steken. Bij een allergie kan dit zelfs je leven kosten. Daarom alles over het herkennen en bestrijden van hoornaars.

Wanneer je een hoornaar tegenkomt gaat het zeer waarschijnlijk om de Europese hoornaar. Deze staat ook wel bekend als de paardenwesp de Europese hoornaar bereikt een lengte van 3,5 cm. Hiermee is deze een stuk kleiner dan de Japanse hoornaar of de Aziatische hoornaar. Deze laatsten worden tussen de 4 en 6 cm groot.

Hoornaar koningin is altijd groter

Een hoornaar koningin kenmerkt zich doordat ze groter is dan de werksters of darren (mannetjes). Om welke soort het ook gaat: de hoornaar koningin is zeker een kop groter dan de werksters.


Qua uiterlijk heeft de hoornaar koningin dezelfde kleuren en aftekeningen als de werksters. Hier is dus weinig verschil in. Wanneer je een nest van hoornaars open zou leggen dan vind je de koningin diep in het midden. Ze is een stuk groter en wordt omgeven en beschermd door bijna het hele volk.

Hoornaar koningin herkennen

Wil je een hoornaar koningin herkennen? Aan de grootte zie je het verschil. Maar wacht, je hebt ook de Japanse of de Aziatische hoornaar. Van deze soorten zijn de werksters net zo groot als de koningin van de Europese hoornaar.

Hoe groot is de kans dat je een hoornaar koningin tegenkomt? Die kans is vrij klein. De koningin zit altijd goed verstopt in het nest. Hier wordt ze beschermd door duizenden werksters.

Mocht je al een hoornaar koningin zien dan gaat het waarschijnlijk om een dood exemplaar. De koningin heeft namelijk proteïnen nodig om eieren te leggen. Hiervoor wordt ze door de werksters gevoed met insecten. Maar wanneer in het najaar de insecten niet meer voor het oprapen liggen dan stoppen de werksters met het voeden van de koningin. De hoornaar koningin verhongert en sterft. Ze wordt na haar dood door haar volk uit het nest gegooid. Dat is pas stank voor dank!

Functie van de koningin

Wat doet de hoornaar koningen en waarom is zij zo belangrijk voor het volk? Het begint al op jonge leeftijd. Wanneer de zomer zijn einde nadert worden er mannetjes en vruchtbare wijfjes geboren. Deze wijfjes zijn de nieuwe koninginnen. In het najaar vliegen de mannetjes en de vruchtbare wijfjes uit. In de lucht vindt de paring plaats.

Na de paring gaan de mannetjes dood. De bevruchte jonge koninginnen overwinteren. In het voorjaar vliegen de jonge koninginnen uit en bouwen een nieuw nest.  Gedurende het voorjaar en de zomer blijft de koningin eitjes leggen. Wanneer de eerste nachtvorst in de herfst intreedt dan sterven de oude koningin en de werksters. Ondertussen heeft de hoornaar koningin voor een nieuwe generatie gezorgd.

Hoornaar koningin dood? Dan ook de rest

Mocht de hoornaar koningin om de een of andere reden doodgaan dan heeft het voortbestaan van het volk geen nut meer. Het ligt er wel aan op welk moment dit gebeurt. Is dit in het najaar dan zijn de werksters toch al trager en verwaarlozen ze het nest.

Wanneer de hoornaar koningin in het voorjaar sterft dan zal het volk zich niet uit kunnen breiden. Ook is er geen nieuwe koningin beschikbaar. Het volk sterft uit.

Dit lijkt triest maar een hoornaar koningin leeft sowieso niet langer dan een half jaar: van het voorjaar tot het najaar. Het zijn altijd de jonge koninginnen die overwinteren en in het voorjaar de nieuwe generatie voortzetten. Zo blijft de hoornaar voortbestaan.

Een hoornaarsnest verwijderen

Bij het verwijderen van een hoornaarsnest verdwijnt alles: het nest, de koningin en het volk. Het is niet verstandig om zelf een hoornaar nest te verwijderen. Deze insecten zijn namelijk erg territorium gericht. Ze zullen hun nest met hand en tand verdedigen. Of nou ja, met hun giftige angels. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een honingbij. Gelukkig is het gif wel minder krachtig.

Wil je een hoornaar nest verwijderen? Schakel dan een professionele hoornaar bestrijder in. Vaak gaat het om een imker of een zogenaamde wespenbestrijder. Er wordt gebruik gemaakt van wespenpoeder dat in de ingangen van het nest wordt gespoten. Hier worden de hoornaars suf van. Bovendien nemen ze het poeder mee naar binnen waardoor de hoornaar koningin ermee in aanraking komt.

Op deze manier is het veilig om het hoornaarsnest te verwijderen. Dit is vakwerk wat je niet even zelf doet.

Zelf de hoornaar bestrijden

Van plan om de hoornaar zelf te lijf te gaan? Probeer niet de hoornaar koningin uit te schakelen. Dit is nagenoeg onmogelijk en de kans is groot dat je massaal wordt aangevallen.

Je kunt eventueel gebruik maken van een spray tegen wespen. Gebruikte het in het nest zelf of op plaatsen waar hoornaars zich schuilhouden. Ga vooral voor de nestingangen. Dit middel spuit je op 20 cm afstand totdat het oppervlak er lichtvochtig uitziet. Draag altijd beschermende kleren en houd er rekening mee dat hoornaars agressief kunnen reageren.

Houd rekening met bovenstaande waarschuwingen. Vertrouw je niet, ga dan voor een professionele hoornaar of wespen bestrijder. Kijk ook eens bij de benaming imker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven