Hond wordt ziek van een vlooienband

Vlooien zijn vervelende parasieten die van het bloed van gewervelde dieren leven. Met name honden en katten hebben hier regelmatig last van. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om van vlooien af te komen. Veel anti vlooienmiddelen bevatten synthetische stoffen (insecticiden). Dit is nodig om de vlooien te doden.

In veel gevallen zijn deze producten veilig in gebruik. Helaas kan een klein gedeelte van de honden ziek worden van een vlooienband of vlooiendruppels.

De werking van vlooienmiddelen

Veel vlooienmiddelen bevatten een of twee insecticiden. Deze stoffen worden op de huid van de hond toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van een vlooienband of druppels. De werkzame stoffen verspreiden zich langzaam over de huid en vacht van het huisdier.

Een vlooienband heeft een werkingsduur van 6-8 maanden. Gedurende deze periode wordt het werkzame middel continu in een lage dosering afgegeven.

Vlooien die met het gif in aanraking komen raken verlamd en zullen uiteindelijk sterven. Vaak gebeurt dit al binnen enkele minuten. Hiermee is een vlooienband zeer effectief in de bestrijding tegen vlooien. Ook werkt het preventief tegen teken en luizen.

Een vlooienband kopen? Kijk eerst naar de verschillende merken. Seresto (van Bayer) is een kwalitatief merk met een langdurige werking. Maar er zijn ook producten verkrijgbaar met andere werkzame stoffen.

Bekijk vlooienbanden

De hond wordt ziek van een vlooienband

In meer dan 90% van de gevallen is een vlooienband veilig in gebruik. De eerste 24 uur kan er wel een kleine allergische reactie ontstaan, dat zich uit in rode bultjes of jeuk. Wanneer deze reactie binnen 48 uur verdwijnt dan is er vrij weinig aan de hand.

Sommige honden zijn allergisch voor insecticiden. Er kunnen dan allerlei vervelende klachten optreden. Denk hierbij aan huiduitslag of een (ernstige) huidontsteking. Dat zijn de milde gevallen, want een hond kan er ook doodziek van worden.

Het ongewenst binnenkrijgen van giftige stoffen

Een hond kan ziek worden wanneer het giftige stoffen via de mond binnenkrijgt. Soms gebeurt dit doordat het huisdier aan de vacht likt. Dit is vooral gedurende de eerste 24 uur na het aanbrengen van de halsband risicovol.

Er zijn ook mensen die het overtollig stukje halsband afknippen en in de hondenmand of op de ligplaats leggen. Het zou de vlooien in huis moeten aanpakken. Dit heeft echter weinig effect: de giftige stof verspreidt zich via een hondenmand zeer moeilijk.

Daar komt nog bij dat het stukje halsband neerleggen gevaarlijk is voor de hond. Deze kan op het stukje halsband gaan kauwen of eraan likken. Hierdoor krijgt het dier de synthetische giftige stoffen binnen.

De meest voorkomende klachten bij vergiftiging

Wanneer een hond per ongelijk de giftige stoffen binnenkrijgt dan leidt het tot verschillende klachten. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten of symptomen.

Verwijde pupillen

Heeft je hond nog niet zo lang geleden een vlooienband omgekregen en merk je dat de pupillen plots verwijd zijn? Wanneer dit in combinatie met een van onderstaande symptomen voorkomt, dan kan er sprake zijn van vergiftiging.

Kwijlen, braken en diarree

Het lichaam wil zo snel mogelijk van het gif af. Dit doet het door de hond te laten kwijlen: er wordt meer speeksel aangemaakt dat uit de bek van het dier druipt. Ook braken en diarree zijn twee typische symptomen.

Iethargie oftewel ziekelijke slaapzucht

Een ernstig gevolg van vergiftiging is lethargie. De hond is duf en lusteloos. Het dier zal veel slapen en is moeilijk tot activiteit aan te zetten.

Verminderde eetlust en minder drinken

Een vergiftiging uit zich ook in een verminderde eetlust, soms in combinatie met braken of diarree. Ook kan het dat de hond minder drinkt, of dat het drinken niet wil lukken. In dit laatste geval loopt het water direct weer uit de bek.

Toevallen of in coma raken

Heeft de hond veel gif binnengekregen? Dan kunnen er toevallen ontstaan. Een toeval is een ontlading van zenuwcellen in de hersenen. Dit kenmerkt zich door geheel of gedeeltelijk verlies van bewustzijn. Ook kunnen één of meerdere spiergroepen abnormaal samentrekken. Verder reageert de hond versuft of verward of reageert nauwelijks op de omgeving.

In ernstige gevallen raakt de hond in coma, dit is een diepe vorm van bewusteloosheid. Het dier reageert niet op de omgeving, de stem of aanrakingen. Bij coma werkt een deel van de hersenen niet meer zo goed.

Wat je moet doen

Wordt de hond ziek van het dragen van een vlooienband? Dan is het aan te raden om de band direct af te doen. Daarnaast is het verstandig om de huid en vacht af te spoelen. Was het dier met een milde hondenshampoo (geen shampoo voor mensen). Spoel de shampoo heel goed uit.

Wanneer het dier ernstige klachten vertoont dan is het beter om naar de dierenarts te gaan. Dit geldt al helemaal wanneer de hond in coma geraakt: hij is ongevoelig voor pijn en is niet te wekken.

Geen vlooienband bij allergie gebruiken

Wanneer de hond eenmaal een (ernstige) allergische reactie op een vlooienband heeft vertoond, is het af te raden om dit product opnieuw te gebruiken. Waarschijnlijk is de hond ook allergisch voor andere insecticiden.

K9 Laboratories is een supplement en een alternatief voor vlooienbanden en vlooiendruppels. Het duurt enige weken voordat het werkt, waarbij het ook niet bij alle honden werkzaam is.
Test K9 Laboratories

Vlooien bestrijden zonder gif is mogelijk, maar lang niet zo effectief als de synthetische middelen. Producten als lavendel, eucalyptus, pepermunt en tea tree worden ingezet ter preventie en bestrijding tegen vlooien en teken. Ook bij dit soort producten is het opletten: de hond kan namelijk allergisch zijn voor een van deze stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven